1 Eylül 2021

Drone Lisansı Almak

1 Eylül 2021

572

Drone Lisansı Almak

Drone Lisansı Almak İçin Yapılması Gerekenler

 

Son dönemlerde teknolojik gelişmelerin ve hayat kolaylaştıran araçların büyük bir ivme kazanmasıyla birlikte, pek çok farklı ve nispeten yeni kavram hayatımıza girmiştir. Drone ya da aşina olduğumuz bir diğer bilinen ismiyle İnsansız Hava Aracı (İHA), günümüzün en popüler ve çok amaçlı kullanıma sahip araçlarından bir tanesidir.

 

Ancak drone kullanımında kaza ve zayiat gibi riskleri en aza indirgemek amacıyla, bu aracın kullanımına bazı düzenlemeler getirilmiştir. Drone lisansı, bu noktada bahsedilmesi ve kullanım amacına yönelik olarak temin edilmesi gereken zaruri bir belgedir.

 

Son teknoloji drone ürünlerinin ve nitelikli drone eğitiminin adresi DronMarket olarak bugünkü içeriğimizde, drone lisansı ve bu lisansın alımına dair detayları ele alıyoruz.

 

Drone 101: Drone Lisansı Nedir?

 

Drone lisansı nedir sorusu, drone sahibi olmak ve farklı alanlarda çeşitli amaçlara yönelik olarak bu araçları kullanmak isteyenler için hayati önem taşıyan bir konudur. Yukarıda da belirttiğimiz üzere, bu aracı profesyonel bir şekilde kullanmak ve herhangi bir canlıya ya da çevreye zarar vermeden sağladığı kolaylıklardan faydalanmak söz konusu olduğunda, iha pilot lisansı edinmek elzem bir husustur.

 

Drone pilot lisansı, drone türlerinin ağırlığından kullanıldığı alanlara kadar birçok önemli detayın göz önüne alınarak verildiği bir belgedir. Günümüzde İnsansız Hava Aracı olarak da bilinen dronelar, askeri, sivil ve ticari amaçlarla yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bu amaçlar, drone için verilecek eğitimin ve ehliyetin kapsamında önemli bir rol oynamaktadır.

 

İHA lisansı veya sertifikası için başvuru yapmadan önce, drone türlerini ve hangi alanlarda ne şekilde kullanılacağını bilmek, efektif bir kullanım ve cezai yaptırımlardan muaf olmak için son derece gereklidir. İçeriğimizin bu bölümünde drone lisansı almadan önce bilinmesi gerekenler nelerdir, bu sorulara açıklık getiriyoruz.

 

Drone Türleri ve Drone Pilotluğu Eğitimi 

 

Drone türleri, ağırlıklarına göre kendi içerisinde 4 kategoriye ayrılmaktadır. Bu kategoriler genel olarak İHA 0, 1, 2 ve 3 olarak nitelendirilir. Her bir drone için farklı yaş sınırları, kullanım alanları ve eğitim süreleri mevcuttur. Bu şartlar karşılandığı takdirde kişiler drone ehliyeti sahibi olabilir. Buradan anlaşılacağı üzere bazı kullanımlar drone ehliyetini zorunlu kılar. Dolayısıyla drone ehliyeti zorunlu mu sorusu merak edenler için yanıt bulmuş olur.

 

İHA 0 Ehliyeti

 

İHA 0 ehliyeti, ağırlığı 500 gram ile 4 kilogram arasında değişen drone türleri için verilen ehliyettir. Bu ehliyet için belirlenen yaş sınırı ise 12’dir. Ayrıca İHA 0 kategorisine giren 500 gram üzeri dronelar, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM) kayıt ettirilmelidir.

 

İHA 0 eğitimi, SHGM bünyesine kayıtlı eğitim kurumları tarafından verilmekte olup, 12 saatlik bir ders sürecini kapsamaktadır. Bu eğitim neticesinde, kişiler amatör olarak veya ticari amaçlarla mevcut dronelarını kullanabilmektedir.

 

İHA 1 Ehliyet

 

İHA 1 ehliyet, 4 ile 25 kilogram arasında bir ağırlığa sahip olan dronelar için alınması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyetin temini için belirlenen yaş sınırı 15’tir. 

 

Öte yandan İHA 1 eğitimi için uygun görülen süre ise 36 saat olarak belirtilmektedir. Bu eğitimin ardından kişiler, ticari amaçlarla drone kullanımını gerçekleştirebilir. 36 saatlik eğitim süresince, dronelar hakkında teknik ve oldukça detaylı bir eğitim alınır ve uzmanlığa yakın bir derece ile drone uçuşları yönetilebilir.

 

Bu ehliyet grupları dışında kalan İHA 2 ve 3 ehliyetleri ise daha yüksek ağırlığa ve üstün donanımlara sahip olan drone türleridir. Ticari amaçların yanı sıra özellikle askeri alanlarda istihbarat, keşif ve hatta bombalama gibi birçok girişimde droneların hız, güvenlik ve görüş kapasitesi gibi niteliklerinden faydalanılmaktadır. Ancak kullanım alanı ne olursa olsun, yönetmeliklere uygun alanlarda ve drone uçurma izni ile bu uçuşlar hayata geçirilebilir.

 

Sivil Havacılık drone lisansı, reklam filmi, sinema filmi, dizi, klip, düğün veya tanıtım videosu çekimi gibi geniş yelpazede bir kullanıma sahiptir. Ancak bu bahsedilen ve daha da artırılabilecek örnekler ticari kullanım sınıfına giren amaçlardır ve bu sebeple de SHGM tarafından verilecek bir lisans ile gerçekleştirilebilmektedir.

 

Drone Lisansı Nasıl Alınır?

 

SHGM bünyesinde kayıtlı bir drone sahibi olduktan sonra yapılması gereken bir diğer ve asıl önemli işlem ise drone kullanımı için gerekli lisansı edinmek. Drone lisansı nasıl alınır sorusu ise bu noktada en çok merak edilen konuların başında geliyor. SHGM tarafından onaylanmış eğitim kurumlarından, tercih edilecek drone türüne uygun eğitim süresinin tamamlanmasına müteakip, drone sertifikası almak mümkündür.

 

Drone lisans ücreti ise ticari veya hobi amaçlı tercih edilecek olan İHA çeşitlerinin aktif olarak kullanılması noktasında soru işareti oluşturan bir diğer husustur. SHGM’nin yetkilendirdiği eğitim kurumlarından alınacak drone kullanım sertifikasının bedeli, talep edilen İHA’nın türüne göre değişiklik göstermektedir.

 

Son Teknoloji Drone Ürünleri ve Yönetmeliğe Uygun Drone Eğitimleri için DronMarket!

 

Hobi amaçlı aktivitelerinizde veya ticari alanda yeniliklerin izinde giderek yaptığınız çalışmalarda en büyük destekçiniz olacak drone çeşitleri DronMarket’te! Uzun yıllardır drone sektöründe hizmet veren, pazardaki her gelişmeyi ve yeniliği takip ederek ürün gamını güncelleyen ve her zaman müşteri odaklı tutumuyla değişen ihtiyaçlara cevap veren DronMarket ile siz de bu dinamik sektörün bir parçası olabilirsiniz.

 

Ayrıca, hizmetlerimiz arasında bulunan drone pilotluğu eğitimi ile de drone tutkunları için nitelikli ve özenli bir destek sağlamayı hedefliyoruz. SHGM onaylı eğitimlerimizden yararlanarak arzu ettiğiniz droneları kısa sürede kullanabilirsiniz.

 

Siz de hemen dronmarket.com’a gelin, güvenli alışveriş, aynı gün kargo ve iade garantisi gibi avantajlarla üstün kalite drone ürünlerine avantajlı fiyatlarla sahip olun!

 

Yorumlar