1 Eylül 2021

Drone Ehliyeti Nasıl/Nereden Alınır?

1 Eylül 2021

1118

Drone Ehliyeti Nasıl/Nereden Alınır?

Hızla gelişen ve değişen teknoloji, hayatımıza yepyeni kavramlar ve nesneler ile dahil olarak etkisini her alanda hissettirmeyi başarıyor. Bu noktada değinebileceğimiz araçlardan bir tanesi, günümüzdeki geniş yelpazede sektörde ve mecrada kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. 

 

İnsansız Hava Araçları (İHA) olarak da bilinen dronelar, uzaktan kumanda yöntemiyle uçuşu sağlanan yeni nesil multikopter araçlardır. Ancak drone kullanımındaki bu denli yayılım ise beraberinde bazı yasal düzenlemeler ve sınırlamalar getirmiştir. İHA ehliyeti bu anlamda söz etmemiz gereken ilk maddedir.

 

İHA ehliyeti, belirli şart ve koşulları sağlayan kişilere, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafınca belirlenen alanlarda kullanılması kaydıyla ve yine SHGM ve MEB onaylı eğitim kurumları tarafından verilen drone eğitimi neticesinde verilmektedir. 

 

Üstün teknoloji drone ürünlerinin ve nitelikli drone eğitiminin adresi Dronmarket olarak bugünkü içeriğimizde, İHA eğitiminin detaylarına ve drone ehliyeti nasıl alınır gibi merak edilen soruların yanıtlarına yer veriyoruz.

 

İHA Eğitimi ve İHA Ehliyeti Türleri

 

İHA eğitimi, kullanılmak istenen drone türünün boyut ve kütle gibi özellikleriyle, dolayısıyla İHA’nın tabi olduğu kategoriye göre verilmektedir. Bu konuya açıklık getirecek olursak; 500 gram ile 4 kilogram arasında ağırlığa sahip bir İHA’nın İHA 0 sınıfına, 4 ile 25  kilogram arası ağırlıktaki İHA türlerinin ise İHA 1 sınıfına dahil olduğunu söyleyebiliriz.

 

Bu drone türleri genel hatlarıyla ticari amaçlara uygun olarak kullanılan araçlar olarak nitelendirilir. Bunun dışında amatör olarak veya hobi amaçlı drone kullanımı da gerçekleştirilebilir. Fakat kullanım amacı ne olursa olsun, olası kaza, can veya mal kaybı gibi zayiatların riskini en aza indirgemek amacıyla, İHA 0 ehliyeti veya İHA 1 ehliyeti temin edilmeksizin drone kullanımına izin verilmemektedir.

 

İHA 0 ehliyeti, 12 yaşını doldurmuş olan her bireye, SHGM ve MEB onaylı bir eğitim kurumundan alınacak 12 saatlik bir eğitimin ardından verilebilmektedir. Bu sertifika ile kişiler satış, pazarlama, reklam, inşaat ve daha birçok sektörde ticari drone uçuşları yapabilir.

 

İHA 1 ehliyet alımı için ise belirlenmiş asgari yaş sınırı 15’tir. Bu yaşı dolduran kişiler, yine SHGM tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan alınacak 36 saatlik detaylı ve teknik bir eğitim ile İHA 1 ehliyeti sahibi olabilir. Burada unutulmaması gereken bir diğer önemli detay ise şudur: 500 gramın üzerindeki her drone SHGM’ye kayıt ettirilmeli ve ardından gerekli kullanım izni için SHGM’nin sitesine başvuru yapılmalıdır.

 

İçeriğimizin bu bölümünde, drone ehliyeti kaç yaşında alınır, İHA 0 ve 1 arasındaki farklar nelerdir gibi temel soruları ele aldık. Şimdi ise drone ehliyeti nasıl alınır ve nereden alınır sorularına açıklık getireceğiz.

 

Drone Ehliyeti Nasıl Alınır?

 

Drone ehliyeti nasıl alınır sorusu, drone tutkunlarının en sık sorduğu soruların başında gelmektedir. Drone ehliyeti, talep edilen drone çeşidinin SHGM bünyesine kayıt ettirilmesine müteakip, yine SHGM ve MEB tarafından eğitim yetkisi verilmiş kurumlardan alınan eğitim neticesinde alınabilir. Drone ehliyeti ücreti ise kullanılacak olan İHA türü ve sınıfı ile orantılı olarak değişiklik göstermektedir.

 

İHA pilot kayıt başvurusu için atılması gereken ilk adımlar bu şekildedir. Başvuru adımına geçmeden önce, hangi İHA sınıfına mensup bir drone alındığı ve bu droneların ne amaçlarla kullanılacağı belirlenmeli ve ardından SHGM tarafına sunulmalıdır. Amatör kullanım için dahi olsa İHA ehliyeti zorunludur ve bu ehliyetin kullanım süresince kişilerin yanlarında bulunması zorunlu kılınmıştır.

 

Drone Ehliyeti Nereden Alınır?

 

Drone ehliyeti şartları için SHT-İHA yönetmeliğince ortaya konulan düzenlemeler yukarıda belirttiğimiz gibidir. Drone ehliyeti almak için yapılması gereken işlemlerin ardından, bu ehliyetin nereden alınacağı sorusuna değinmemiz gerekir.

 

Drone ehliyeti nereden alınır sorusu, yine drone uçuşları gerçekleştirmek ve bu uçuşlar aracılığıyla alanında teknolojinin nimetlerinden faydalanarak yenilikçi bir tutum sergilemek isteyen kişilerin en merak ettiği konulardandır.

 

Drone ehliyeti, ister ticari ister hobi amaçlı kullanılsın, SHGM ve MEB onaylı bir eğitim kurumundan alınacak İHA 0 veya İHA 1 eğitiminin ardından, MEB tarafından düzenlenen sınav neticesinde drone ehliyeti verilmektedir. 

 

Son Teknoloji Drone Ürünleri ve Yönetmeliğe Uygun Drone Eğitimleri için Dronmarket!

 

Dronmarket olarak, İHA ehliyeti nasıl alınır, nereden alınır ve bu ehliyet için gerekli şartlar nelerdir gibi pek çok soru işaretine açıklık getirdik. Artık drone ehliyeti için yapılması gerekenleri biliyorsunuz. Ve bu amaçla yaptığınız çalışmalarda en büyük destekçiniz olacak drone çeşitleri ve drone eğitimleri Dronmarket’te sizleri bekliyor! 

 

Uzun yıllardır drone sektöründe hizmet veren, pazardaki her gelişmeyi ve yeniliği takip ederek ürün gamını güncelleyen ve her zaman müşteri odaklı tutumuyla değişen ihtiyaçlara cevap veren Dronmarket ile siz de bu dinamik sektörün bir parçası olabilirsiniz.

 

Hizmetlerimiz arasında bulunan drone pilotluğu eğitimi ile de drone tutkunları için nitelikli ve özenli bir destek sağlamayı hedefliyoruz. Drone ehliyeti veren kurumlar araştırmasında bizleri güvenle tercih edebilir ve SHGM ve MEB onaylı eğitimlerimizden yararlanarak arzu ettiğiniz droneları kısa sürede kullanabilirsiniz.

 

Siz de hemen dronmarket.com’a gelin, güvenli alışveriş, aynı gün kargo ve iade garantisi gibi avantajlarla üstün kalite drone ürünlerine avantajlı fiyatlarla sahip olun!

Yorumlar