4 Şubat 2022

Hızla Değişen Tarım Dünyası

4 Şubat 2022

203

Hızla Değişen Tarım Dünyası

Uzun yıllardır varlığını sürdüren tarım sektörü, yıllar geçtikçe teknolojinin nimetlerinden faydalanmaya devam ediyor. Hava şartları koordinesi, toprak uyumu, ekinlerin dizilişi ve ekim sırası gibi pek çok bilgi üretici için hayati öneme sahiptir. Bu sebepten dolayı teknolojinin gelişmesiyle tarım alanında da gözle görülür bir biçimde gelişme gözlemlenmektedir.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, tarım alanında yapılan reformlarla beraber farklı ekinler için kullanılan gübreler, yapılan ilaçlamalar gibi çok yönlü fonksiyonlar değişime uğramaktadır. 

Son yıllarda bu teknolojik faaliyetlerin öncüsü de tarım alanında kullanılan zirai dronelar olmuştur. Uzun metrekarelik alanların ekin ölçümleri, ilaçlama durum tespitleri ve verimli ürüne kadar birbirinden farklı operasyon dronelar sayesinde kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. 

İnsansız Hava Araçlarının Tarımda Kullanılması

Geleceğin tarım teknolojisinde ne gibi gelişmeler olacak merakla beklerken bugüne döndüğümüzde insanın fiziksel gücünün azalarak daha çok beyin gücüyle çalışmalarını sürdürdüğünü görüyoruz.

Genellikle tarlanın ekilim sıralaması, bu ekinlerin traktörle devam ettirilmesi, gübre atılması veya tamamen tüm bitkilerin ilaçlanması uzun zaman ve maliyete sebep olan durumlardır. Drone kullanımları sayesinde üretici neredeyse toprağa adımını basmadan ilaçlamalarını yapabilmekte, toprağın gübre oranını hesaplayabilmektedir. Böylelikle hem zamandan hem de maliyetten tasarruf etmeye başlamıştır. Aynı tarz dışında ekilen fidelerle beraber, farklı tür bitkilerin ekilmesi ve hasat edilmesi de son derece kolaylaşmıştır. Ekin içerisindeki zararlı görülebilecek herhangi bir bitkinin müdahalesinden hava koşullarından oluşabilecek en ufak olumsuzluklar da dronelar ile hızlıca tespit edilip engellenebilmektedir. 

Bu teknolojik nimetlerden biri de kullanılan droneların farklı özelliklere sahip olması. Kimi dronelar ilaçlama üzerine kapasite düzeyini artırırken bazı dronelar da ısı düzey optimizasyonlarıyla hasat haritasını rahatlıkla çıkarmayı sağlıyor.

RGB Haritalama Droneları ve NDVI Haritalama Droneları olarak iki ana gruba ayrılan bu zirai drone çeşitleri, üreticilerin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda hizmetlere karşılık gelmektedir.

  • RGB Haritalama Drone’u olarak bilinen drone, her mevsimde rahatlıkla kullanılabilir. Kuş bakışı görünümden genelden özele kadar inmenize yardımcı olan bu drone türü tüm detayları üreticinin önüne serer. Bu sayede üretici yapılacak llaçlama veya gübreleme faaliyetlerinde doğru kanıya varabilir.
  • NDVI Haritalama Drone’u olarak bilinen drone, RGB haritasının daha gelişmiş bir sürümü olarak üreticiyle buluşur. Mahsül içerisinde kızılötesi ışınlar ile adeta sıcaklık ölçen bir harita sistemi gibi oluşabilecek fiziksel sorunları da neredeyse 2 hafta öncesinden üreticinin belirlemesini sağlar. Toprak içerisinde meydana gelebilecek en ufak sorunu bile üretici NDVI harita sistemi sayesinde önceden haber alır ve önüne geçebilir. 

Teknolojik Tarımda Kullanılan Dronelar

Endüstriyel alandan sadece fotoğraf ve film çekimlerine, su altı çekimlerinden mühendislik çalışmalarına kadar hayatımızın artık neredeyse her diliminde olan dronelar, farklı özellik ve türlerle karşımıza çıkmaktadır. Yurtdışı pazarında fazlasıyla bilinen ve gündelik yaşamda kullanılan dronelar, zirai alanlarda da oldukça yaygınlaşmış durumda. İhtiyaca yönelik ve yapılan tarım alanı çalışmalarına uygun drone seçimleri üreticilerin üretim seviyesini artırmakta bir numara olarak nitelendirilir.

Bununla beraber, DJI dronelarının zirai alanda hem yurtdışında hem de yurt içinde en uygun drone türleri olduğu yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştır. 

1-DJI Agras T30 Zirai İlaçlama Droneu

Mahsülün zararsız ve eksiksiz ilaçlanması son derece önemlidir. Uzun zaman kayıplarının ve maliyetin önüne geçilmesi için tercih edilen drone türlerinden biri de ilaçlama dronelarıdır. DJI Agras T30 Zirai İlaçlama Drone’u, 30 litrelik ilaç püskürtme kapasitesi ile zamandan ve maliyetten tasarruf edilmesini yeni bir boyuta taşımaya yardımcı oluyor. Farklı türlerdeki bitkileri, meyve ağaçlarını ve yüksek ağaçlık alanlarını sorunsuz derecede ilaçlayabilen bu drone, ilaçlamanın eşit derecede dağılımını sağlar.

Aynı zamanda 3B nokta bulutu harita özelliği sayesinde damlacık sayısının analizini çıkararak verimi neredeyse ikiye katlar. Yatay olarak çift yönlü, altı silindirli olan bu drone dakikada 10 litreye kadar akış hızı sağlar. Saatte 40 dönümlük ve 9 metrelik püskürtme verimliliği olan Agras T30, önceki nesline göre yaklaşık %34’lük bir gelişim kapasitesine sahip.

2-DJI Agras T20 Zirai İlaçlama Dronu

20 litre taşıma kapasitesine sahip olan bu drone, 7 metrelik püskürtme özelliğine sahiptir. Üreticinin kullanım konusunda sorun yaşamayacağı drone, hassas püskürtme operasyonu sayesinde geniş alana yayılan ilaçlama yapabilmektedir. 

Dakikada 6 litrelik püskürtme özelliği olan Agras T20, 4 kanallı elektromanyetik akış ölçelleri sayesinde damlacıkların hepsini eşit şekilde dağıtabilmektedir. Ayrıca yatay yönlerden herhangi bir engeli de ortadan kaldırmaya yönelik dizayn edilen drone, birçok ortama 7 gün 24 saat uyum sağlayabilmektedir. 

3-DJI Agras T10 Zirai İlaçlama Dronu

8 litrelik püskürtme tankına sahip olan Agras T10, hafif ve kullanımı son derece kolay olan drone olarak zirai ilaçlamada kullanılmaktadır. Kenar süpürme ve kapsamlı püskürtme operasyonları sayesinde sorunsuz bir ilaçlama deneyimi sunmaktadır. 

Dakikada 2 buçuk litrelik püskürtme hızı ve dört nozullu bir tasarıma sahiptir. Küresel Radar Sistemi ile arazi içerisindeki kör noktaları ortadan kaldırarak ilaçlama sırasında olası sorunların da önüne geçer. Çift FPV kamera özelliği sayesinde hem arkasında hem de önünde bulunan kameralarla uçuş esnasında uçuş durumunu kontrol etmenize yardımcı olur. Böylelikle drone indirilmeden durum kontrolü yapılabilir. Bu FPV kamera özelliği ile gece görüş olanağını da iki katına çıkararak gece uçuşlarında da kolaylık sağlar. 

Parlak 5,5 inç ekranlı olan bu drone, 5 kilometreye kadar eksiksiz görüntü sunar. Yapılan yeni güncellemeleri ile parazit önleme, çalışma kararlılığı ve sinyaliazyon gelişimini de bünyesinde barındırır.

DJI Agras MG1-P RTK Zirai İlaçlama Drone‘unu detaylıca inceleyebilirsiniz.

 

 

Yorumlar