8 Mart 2022

İlaçlama Droneları Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

8 Mart 2022

264

İlaçlama Droneları Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

Geleneksel tarım üretiminin yanı sıra, dronelar artık üreticilerin ve çiftçilerin yerleşik düzenine geçmiş araçlarından biri haline geldi. Hem maliyet hem de zaman açısından artı puanlar alan dronelar, çiftçilerin üretimlerini de normalden daha ileriye taşımaktadır.

Arazi keşiflerinden gübreleme çeşitlerine, bitki büyümesinden haritalamaya kadar birçok noktada etkin rol oynayan dronelar, aynı zamanda da ilaçlama yaparak çiftçinin işini kolaylaştırıyor. Zirai dronelar arasında yerini alan ‘İlaçlama Drone’ları uzun uğraşlı çalışmaların daha kısa sürede sonuçlanmasına olanak sağlıyor.

Peki ama ilaçlama droneları hangi alanlarda kullanılıyor? Üreticiler hangi durumlarda ilaçlama dronelarına yöneliyor?

  • Tarım ilaçları,
  • Tohumlar,
  • Mantar öldürücüler,
  • Gübreler,
  • Herbisitler ve daha fazlası için büyük veya küçük ölçekli üreticiler ilaçlama dronelarına yönelmektedir

Modern üretimin temel yapı taşlarından birini oluşturan bu zirai insansız hava araçları, en doğru kimyasal maddeleri en doğru ölçeklerde uygulayarak adeta çiftçinin belinin bükülmesini engeller.

Bu droneların kullanım alanlarından içerisinde bulunan özelliklerine, zaman ve maliyet tasarrufundan çeşitli uygulama sahalarına kadar bilinmeyen pek çok özelliği vardır. Bunlar şu şekilde açıklanabilir:

Termal Kameralar Kuru ve Islak Alanları Bulmaya Yardımcı Olur

DJI’nin piyasaya sunduğu ve dünya çapında kullanıldığı bilinen zirai dronelar, genel olarak püskürtme açısından tarım alanında son derece öneme sahiptir.

Bu ilaçlama droneları, püskürtme özellikleri ile ileri ya da geri bir şekilde sallanan sıvı yüklerini hesaba katacak özel algoritmalara sahiptir. Tarımda ilaçlama hasat ve mahsul açısından son derece önemli olduğundan bu zirai ilaçlama droneları da önemli miktarda sıvıyı taşımaktadırlar.

Bu sıvıları taşımak için özel sensörler, normal ve termal kameralar drone içerisinde bulunması gereken özelliklerdir. Bunların yanı sıra, daha güvenilir ve nokta atışı yapacak doğrulukta uçuş yapılabilmesi için çalışma esnasında tank etrafında dönen sıvının da hesaba katılması ilaçlama dronelarında önemli bir yere sahip oldu.

Sıvı kontrolü ve sıvı momentumunun hesaplanması adına dizayn edilen DJI Agras T30 Zirai Drone’u, IP67 korumasına sahip olmasından dolayı su geçirmez olarak ilaçlama yapıyor.

Agras T30, geleneksel yöntemlere oranla yüzde 95 su tasarrufu sağlarken, her bir görevinde 30 dekarlık alanı ıslak alan bulma özelliği sayesinde, 10 dakikalık bir sürede sıvı tasarrufu yaparak tamamlar. Aynı zamanda engebeli arazilerde de ya da ağaçlık bölgelerde de gelişmiş radar teknolojisi sayesinde ilaçlama yapabilen Agras T30, kuru ve ıslak alanları bulma özelliği ile çiftçiye destek olmaktadır.

İlaçlama Droneları Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

Püskürtme Droneları, Sıvıdan Daha Fazlasını Püskürtebilir

Zirai ilaçlamaların en önemli unsurlarından biri de, zirai kimyasallarının dağıtımını doğrulukla yapmaktır. Bu sebepten dolayı tarım alanında teknolojik gelişmelere uyum sağlamak önem arz etmektedir.

DJI’nin çıkardığı ve Agras serisinin son droneu olan T30, ilaçlama açısından birçok dronedan daha ön plandadır. 40 kg kapasitesi, 50 dakikalık akış hızı ve 7 metrelik dağılma hızı ile sorunsuz ilaçlama deneyimi sunmaktadır.

Bu işlemler yalnızca, böcek ilaçları veya gübrelemeyi kapsamaz. Teknolojik gelişimleri, tohumları, herbisitleri, hayvan yemlerini yaymak için de kullanılan T30, sıvı püskürtmesinin yanı sıra birden çok fonksiyonu da tarım alanında devreye sokar.

DJI Agras teknolojisi ile çiftçilerin manuel süreçleri daha da hızlanırken, üreticiler hassas ve güvenilir drone çalışmalarını günün her saatinde yapılabilmektedir. Akıllı pilleri yalnızca 10 dakikada tamamen şarj edilebilirken, sürekli çalışmaya da olanak sağlar. P4 Multispectral gibi araçlar tarafından oluşturulan bu drone, püskürtme özelliği ile her zamankinden daha akıllı, daha hızlı ve daha hassas çalışmaktadır.

Bununla beraber, pamuk gibi yönetimi zor mahsullerin takibi için de önemlidir. Geleneksel yöntemler ile uzun zaman zarfında ve daha zor koşullarda yapılacak bu yönetim çalışmaları Agras T30 ile son derece hızlı yapılmakta ve doğru sonuç vermektedir. İçerisinde bulunan, hedefe doğru otomatik herbesit püskürtme sayesinde yaprakların dökülmesini hızlandırabilir. Bu sayede fazla yaprakları çıkarabilir ve pamuk gibi hasatları süreçlerini beklenenden daha kolay hale getirebilir.

Bu çalışmalarla ilgili ilginç örnekler bulunmaktadır. Örneğin:

  • Iowa’da bulunan Kloubec Kol Çiftliğinde, drone uzmanları, 80 dönümlük bir balık besleme arazisinde DJI Agras T30 drone’nunu kullanmıştır. Bu drone kullanımı sayesinde uzun uzadıya yapılacak balık besleme işlemi, otomatik, hızlı ve etkili olmuştur.
  • Bir başka örnek ise Zanzibar’da karşımıza çıkmaktadır. Tanzanya’nın Zanzibar kentinde, sıtma hastalığının yayılmasını engellemek için kullanılan Agras droneları, yumurtadan yeni çıkmış sineklerin ayrılmasını önlemek için kullanılmıştır. Durgun suyun yüzeyinde oturan bir dizi çeltik tarlasına biyolojik kontrol maddesi püskürten Agras droneu sayesinde, bu zamana kadar bilinen en ölümcül hastalık için ön görülemez bir çözüm parçası bulunmuştur. Normal pestisitlerde daha viskoz bir sıvıyı dağıtmak için kullanılan dronelar sayesinde, bilinen hastalıkların yayılma hızının veya ortaya çıkmalarının da neredeyse önüne geçildi.

Yorumlar