27 Aralık 2021
27 Aralık 2021
258
Dronların inşaat sektöründe kullanılması, gerçek zamanlı verilerin hızlı bir şekilde elde edilmesini sağlayan yüksek endüstri yeniliğidir. Geleneksel yöntemlerden çok da az masraflarla ve riskle işlerin yürütülebilmesi için inşaat sahalarında dronlardan fayda sağlanabilir. İnsansız hava araçlarının inşaatlarda kullanımı, haritalandırma, risk raporu hazırlama, güvenlik, iş akışının takibi, hacim hesaplaması ve drone ile 3D modelleme gibi alanlarda kolaylık sağlamaktadır.
Apartmanlar, siteler, karayolları, demiryolları, köprüler, barajlar, havaalanları, endüstriyel kompleksler, enerji santralleri gibi küçük-büyük altyapı inşaatlarında dronlar, yer araçlarına göre çok daha hızlı veri sağlar. İnşaat işlerinin optimize edilerek verilen toplanması açısından dronların kuşbakışı, 3D ve 2D görüntüleri önemli kaynak sunar.
İnşaat alanında RGB kameralı drone ile hacim hesaplaması sırasında zemin özellikleri, etraftaki diğer binalar ve çevre; farklı açılardan defalarca fotoğraflanır ve her görüntü koordinatlara eklenir. Planlama yapılırken bu ayrıntılı fotoğraflardan yararlanılır. Coğrafi görüntüler, binaların çatıları, ulaşılması zor alanlar projeye katılarak hesaplamalar yapılır. Ayrıca inşaatın etrafındaki yolların, bitkilerin ve diğer yaşam alanlarının tespitini kolaylaştırır. Drone’lar tarafından toplanan görüntüler daha sonra planlama sürecinin bir parçası olan mimarlar, yerel yetkililer ve mühendisler gibi çalışanların projelerine temel teşkil eder.
Drone ile 3d haritalama sayesinde yeni projenin bölgeyi nasıl etkileyeceğini hem pratik hem de estetik açıdan değerlendirmek mümkün olur. 3D modeller ayrıca projenin analizine ve görselleştirilmesine olanak tanır. Ayrıca hassas ölçümleri ve verileri oluşturabilir, mevcut verileri zenginleştirmek için bunları CAD veya GIS yazılımınıza aktarabilirsiniz.
Drone ile 3d modelleme ortofotoları; yeni bir binanın mevcut bir binanın yanında nasıl görünebileceğine dair net bir fikir edinmek için veri toplar. Sahada hızlı zamanda fotoğraflama yaparak zamandan ve işçilikten önemli ölçüde tasarruf sağlar. İnşaat sahasının çevresini saatlerce dolaşarak birkaç resim toplamak yerine dronla çok daha kısa sürede binlerce veri toplayabilirsiniz.
Bir şantiye alanında müteahhit, mühendislik şirketi, hafriyat şirketi ve işleri yürütmek için birkaç taşeron bulunur. Çok sayıda ekibi işe dahil etmek ve kararları yönetmek için sık güncellenen verilere ihtiyaç duyulur. Dronlar bu alanda devreye girerek büyük avantaj sağlar. 3D görüntüler ile tüm proje alanının kapsamlı bir modelini oluşturur. Birkaç saat içinde 3D modelleme ile şantiyenin tam resmini sunar. Tüm tarafların koordineli iletişim kurup çalışabilmesi için görseller büyük katkı sağlar. Böylece herkesin neler yaptığını ve yapılması gerekenler görülür. Havadan yakalanan 3D görüntüler tam model avantajı sağlarken, 2D görüntüler de doğru ölçümler ve ayarlamalar yapmayı mümkün kılar.
Yakın zamanda yapılan çalışmalara göre dronların kullanımının artmasındaki en etkili sektörler tarım ve inşaat olduğu söyleniyor. Bu alanlardaki en sık kullanım nedeni, drone ile haritalama yapılması ve sahaların araştırılmasıdır. Karmaşık, büyük ölçekli inşaat projelerini planlarken haritalama yapılması önemlidir. Planlama yapımında topografik haritalar pahalıdırlar ve çok zaman alır. Bu haritaları zaman zaman güncellemek gerekebilir. Büyük arazileri haritalamada dronlar, sahanın topografyasını görselleştirme suresini azaltır. Ayrıca 3D modellemelere dönüştürebilir. Maliyet olarak çok daha azdır.
Done ile haritalama için; DJI D-RTK2 yer istasyonu tripodu; DJI D-RTK 2 GNSS Mobil İstasyon gerektirir. 3.3′ tripod yüksekliği ve 23,6 inç’e kadar uzatılan bacaklara sahiptir. DJI D-RTK 2 Mobil Yer İstasyonu WiFi ve LAN üzerinden iletişimi destekleyerek uygulama sırasında kesintisiz ve dengeli veri iletimi sağlar. Aynı anda 5 adete kadar uzaktan kumanda ile bağlanabilir.
ALTAR X6 M RTK Haritalama Drone; yüksek yükleme kapasitesine sahiptir. Katlanabilen kolları ve otomatik iniş takımı ile kurulumu kolaydır. Taşıması kolay kasası ve sisteminin modüler yapısı ile kamerayı kolayca monte edebilirsiniz.
DJI Zenmuse P1 Drone Kamerası, doğru ve çok yönlü veri toplar. 3 eksenli gimbal sayesinde 2D ve 3D ayrıntılı modeller oluşturmaya yardımcı olur. İnşaat ve haritalandırma işlerinde gerçek zamanlı 3D veriler sağlayarak çözüm sunar.
DJI Zenmuse L1 Drone Kamerası ise, bir LİDAR modülüne de sahip, 3 eksenli stabilize bir gimbal üzerinde 1 inç CMOS’lu bir kamerayı entegre ediyor. L1, gün boyunca size gerçek zamanlı 3D veriler sağlayan, karmaşık yapıların ayrıntılarını verimli bir şekilde yakalayan ve son derece hassas yeniden yapılandırılmış modeller sunan eksiksiz bir çözüm oluşturur. Topografik haritalama dışında tarım ve orman işletmelerince kullanılan, acil müdahale ve kolluk kuvvetlerinin sıkça tercih ettiği kameralardır.
İnşaat kontrolünde dronlar, gelişmiş özellikleri ile anlık değerlendirme fırsatı sunar. Haftalık ilerleme raporlarının üretiminde geleneksel yöntemlerden çok daha hızlı ve az maliyetlidir. İnşaat şirketi ve müşteriler arasında kolay bilgi alışverişine olanak sağlar. Güvenlik açısından drone, hızlı durum tespiti ve müdahale edebilmeyi sağlar. Beklenmedik hava koşullarından oluşan sorunların hızlıca çözüme kavuşturulmasını sağlar. Çalışanlar arasında yanlış iletişimden doğabilecek inşaat hatalarının erken tespitine yardımcı olur. Çevreye verilen zarar ve bakım eksikliklerinin tespitinde dronlara başvurulabilir. İnşaat sahasındaki dronlar veri toplamayı hızlı ve basit bir şekilde hallettiği için enerjinizi, paranızı ve zamanınızı toplanan verileri projeye çevirmeye odaklayabilirsiniz.
İnşaat alanınızı, şantiyenizi müşterilere göstermek için tekrar tekrar gelmeye gerek kalmadan fotoğraf ve videolarla sunum yapabilirsiniz. Dronlar, müşterilere inşaat yenileme çalışmalarını ve tamamlanma aşamalarını göstermenin yaratıcı bir yolu olabilir. İşverenler, şantiyeyi düzenli olarak göremiyorlarsa, dronlar görsel bakış açısı sunarak teftişin yapılmasına olanak sağlar. Drone ile 3D modelleme müteahhit, mühendis ve mimarlara bitmiş bir yapının nasıl görüneceğini, diğer yapılarla uyumunu, zeminden yukarı doğru görünümü ve yukarıdan bakıldığında açık alanların görünümü açısından projeyi gösterir ve değiştirilmesi gereken noktalar hakkında fikir verir.
Drone kullanımı tüm sektörlerde önemli faydalar sağlar. Şüphesiz drone teknolojisinin inşaat sektöründe kullanımının en büyük avantajı zaman tasarrufudur. İnşaat dahil tüm sektörlerde vakit nakittir. Bir inşaat sahasının 3D görüntülerinin anında alınabilmesi tüm maliyetleri en aza indirir. İnşaat sahasında haritacılar için drone kullanımı, gelişmiş ölçüm doğruluğu ve hızlı çalışma sağlayan önemli bir araçtır. Bilgi ve ölçümlerin ilk seferde doğru yapılması; hatalarla uğraşmanın zaman ve finansal maliyetlerinden tasarruf edilmesini sağlar. Projelerin belli bir bölümüne gelindiğinde taraflar arasında ilgili anlaşmazlıkların önüne geçerek ekstra masrafları da ortadan kaldırır. Drone’lar inşaat sahasında yüksek riskli bölgelere ulaşarak, çalışan ekibin risk altına girmesini engeller. İnşaat sektörlerinde dronlar müthiş bir yatırım aracıdır.