22 Eylül 2023

İnsansız Hava Aracı İle Şantiye İzleme

22 Eylül 2023

106

İnsansız Hava Aracı İle Şantiye İzleme

Muazzam gelişme ve çağdaş teknolojik ilerlemelerle, İnsansız Hava Araçları (İHA’lar) uygulaması, çeşitli endüstrileri ve alanları yeniden şekillendirmeye devam ediyor. Akıllı Drone-Powered çözümlerinin tanıtılması ve bilimsel araçların uygulanmasıyla işletmeler, varlıkların geleneksel ölçme ve güvenlik denetimlerine ayrı bir isim verdi. İnşaat sahası izleme ve planlama, gelişmiş performans, hız ve bilgi kesinliği için İHA‘ları kullanan çok önemli bir sektördür. Drone‘ların kapsamlı kullanımları için fırsatlar sergileyerek, ön planlama, kapsamlı araştırma, 3D haritalama gibi çok sayıda inşaat projesi adımında iyi bir şekilde yerleştirilmiştir., inşaat süreci izleme, kalite izleme, güvenlik denetimleri, pazarlama vb.

Sürekli büyüyen şantiye endüstrisinin dünyasında, planlamacılar ve mimarlar, ilerlemelerini ve vizyonlarına ve hayal güçlerine karşılık gelip gelmediğini gözlemlemek için genellikle gerçek zamanlı bir araç olarak dronları kullanırlar. Edinilen bilgiler ayrıca geliştiricileri ve şantiye işletmelerini envanterlerini takip etmeye teşvik eder. Bu blog, dronların ve İnsansız Hava Araçlarının (İHA’lar), gerçek zamanlı verilerle desteklenen akıllı şantiye izleme ve raporlama sistemleriyle inşaat sektörünü nasıl şekillendirdiğini canlı bir şekilde açıklıyor.

İnsansız Hava Aracı İle Şantiye İzleme

İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN İHA OYUN DEĞİŞTİRİCİ

Drone pazarı, son on yılda artan satışlar ve gelirle patlama yaşıyor. Özellikle inşaat sektöründeki avantajları, sektörü daha yüksek verimlilik ve doğruluğa dönüştürmüştür. İnşaat projesi yöneticileri, İHA’ları veya insansız hava araçlarını kullanarak genellikle her hafta şantiyenin haritasını çıkarır. Rutin ölçme, izleme geliştirme, güvenlik denetimleri ve gerçek zamanlı kalite izleme için temeldir. Drone‘lar, kullanıcıların tüm projeyi kuş bakışı görmelerini ve yer seviyesindeki denetimlerde imkansız olan endişeleri ortaya çıkarmalarını sağlar. Drone haritalarının coğrafi etiketleme özellikleri, gerekli alan ölçümünün yakalanmasını sağlar ve hızlı, güvenilir karar verme için tahmini bir stok hacmine dönüştürür.

İlk olarak, şantiyelerin dijitalleştirilmesi, geliştiricilerin ihtiyaç duyduğu tek bir anlık görüntüde tüm inşaat projesinin geniş bir perspektifini ortaya çıkardı. İkinci olarak, arazinin yazılım aracılığıyla birbirine bağlanan bir dizi bireysel fotoğraftan oluşan ortomozaik bir harita olarak temsil edilmesi, gerçek mesafeleri tahmin edebildikleri için derinlemesine bir analize katkıda bulunur. Üçüncüsü, inşaatçının projesine bakış açısına hayat vermek için veriler, şantiyenin birden çok 3B noktası aracılığıyla 3B modeller olarak yansıtılabilir. Şantiyenin eksiksiz bir 360 derece görünümü, müşterilerin, paydaşların ve hatta çalışanların proje hakkında güvenli bir şekilde fikir edinmesine olanak tanır. Bu değil! İnsansız Hava Araçları (İHA’lar) ayrıca Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) katmanları oluşturabilir ve faaliyetlerinin tasarım planlarından sapıp sapmadığını görebilir.

Piyasada bulunan çok sayıda drone modeli ile hepsi topografik destek, lens bozulması ve kamera eğimi için uygun şekilde uyarlanmış yüksek çözünürlüklü görüntüler üretir. Drone teknolojisi, inşaat endüstrisinin projelerini asla tasavvur edemeyecekleri şekillerde sergilemesine izin verdi. Ekip daha büyük resmi görür ve verimliliğe, üretkenliğe ve bilinçli karar vermeye doğru ilerler.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İHA’NIN FAYDALARI

İzleme – İnşaat sahası ve ilerleme izleme, yüksek çözünürlüklü drone’lar tarafından gerçekleştirilen müteahhitler için çok önemli bir iştir. Haftalık ve aylık saha ziyaretleri ile esnek zamanlarda yerinde mükemmel kalitede fotoğraf ve video çekimi yapılabilir. Müteahhitler ve inşaat firmaları da taşeronlarını, malzemelerini, ekipmanlarını ve stok hacimlerini izleyebilirler.

ÖlçmeDrone verilerini hızlı bir şekilde elde etmek artık başarılabilir bir görev ve geleneksel tekniklerle karşılaştırıldığında neredeyse dakikalar içinde gerçekleştirilebiliyor. Yetenekli pilotlar, devam eden inşaatları veya faaliyetleri engellemeden fotogrametri için gerekli tüm hava verilerini toplamak için sahaya gelir.

İnsansız Hava Aracı İle Şantiye İzleme

HAVA GÖRÜNTÜLERİ

İlerleme Raporu – İnşaat sürecine dahil olan tüm paydaşlardan haberdar olmak hayati önem taşır. İlerleme raporları, faaliyetleri takip etmenin, yatırımcıları dahil etmenin ve her zaman doğru yolda kalarak maliyetlerden tasarruf etmenin harika bir yoludur. Dronlar, gelecekte kullanılmak üzere raporlara dönüştürülebilen doğru ve zamanında bilgiler toplar. Veriler, sitenin ilerlemesini kontrol etmek için sitenin 3B modelleri, ortomozaik haritalar ve diğer fotogrametri verileri olarak temsil edilebilir.

Envanter Yönetimi – Sahadaki tüm malzeme, ekipman ve envanteri takip etmek zorlu bir iştir. Fotogrametri kullanarak, yakalanan drone verileri, şantiyede yorucu saatler geçirmek yerine, varlıkları istediğiniz zaman izlemenize yardımcı olabilir.

Hacim Tahmini – Belirli hacimsel ölçümler sayesinde, inşaat firmaları sahaya giren ve çıkan malzemenin boyutunu takip edebilir. Stok ölçümü, kullanıcılar için korunmuş zaman ve fonlarla sonuçlanır.

Yapısal Bütünlük Bakımı – Sitenin düzenli kalite kontrolleri; yükseltmesi şüphesiz yapılması gereken bir uygulamadır. Herhangi bir yapı zafiyetinin tespit edilmesi ve denetlenmesi, gelecekte yaşanabilecek emniyetle ilgili sorunları ortadan kaldırmaya ve herhangi bir dava durumunda yüksek maliyetlerden tasarruf etmeye yardımcı olur.

İNŞAAT İZLEMEDE DRON VE İHA’LARIN ÖNEMLİ UYGULAMALARI

İnşaat projelerinin geleneksel olarak izlenmesinin önemli dezavantajlarından biri, son dakika değişiklikleri için çok az veya hiç potansiyel bırakmayan katı bir uygulama sürecinin yürütülmesi gerekliliğidir. Önemli bir insan hatası riski olduğundan, gerçek zamanlı verilerin doğruluğu genellikle tehlikeye girer. Buna karşılık, İHA‘lar veya dronlar kullanılarak, doğru, zamanında ve güvenilir veriler elde etmek için güvenilir bir izleme ve ölçme sistemi kurulabilir. İnsansız Hava Araçları (İHA’lar) genellikle çok yönlü amaçlar için yüksek kaliteli sensörler, yüksek çözünürlüklü kameralar ve çeşitli üst düzey bileşenler ve yazılımlarla donatılır. Veri toplamanın ardından, bilgiler daha sonra gelişmiş operasyonlar, hazırlıklar ve iyileştirmeler için gelişmiş yazılım aracılığıyla işlenir ve analiz edilir.

3D Haritalama – Drone’lar, doğru Havadan izleme ve incelemeler yoluyla şantiyelerin 3D kreasyonları ve ortomozaik haritaları için veri sağlar. Topografya, konturlar ve arazi dahil olmak üzere belirli site haritalarının sistematik olarak yakalanmasını, güncellenmesini ve nesnelerin uygun şekilde incelenmesi için çevrimiçi haritalar olarak toplanmasını sağlar. 3D Haritalama, projeler üzerinde daha fazla kontrole, paydaşların sık sık güncellenmesine ve yasadışı inşaatların hükümet tarafından geleneksel uygulamalara göre çok daha kısa sürede ve masraflı bir şekilde kolayca tespit edilmesine yol açar.

Hava Fotoğrafçılığı ve 3D Modelleme – Hava fotoğrafçılığı ve videografisi, müşterilere inşaatın ve gelecekte nasıl olacağına dair çekici ve temel görseller sağlamak için sıklıkla kullanılır. 3B modeller, inşaatçının vizyonunun ayrıntılı temsillerini sağlar ve çevrimiçi olarak kolayca görüntülenebilir. Mimarlar ve iç mimarlar, gelecekteki planlama ve çevre düzenlemesi için bu modellere güveniyor.

İnsansız Hava Aracı İle Şantiye İzleme

3 BOYUTLU MODEL

İnşaat İlerleme İzleme – Proje, inşaatçının vizyonunu somutlaştırmaya devam ederken, gerçek zamanlı ilerleme takibi için inşaat sahası üzerinde ve çevresinde düzenli uçuş rotaları geliştirmek çok önemlidir. Bu veriler geliştiricilere, paydaşlara ve inşaat sürecinde yer alan diğer herkese yardımcı olur. Aylık saha ziyaretleri, şirket için önemli kilometre taşlarını gerçekleştirmek için ilerlemeleri takip etmeye teşvik edilir.

Hacimsel ÖlçümHava Fotogrametrisi, geniş alanları (2B ve 3B) neredeyse %99 doğrulukla yakalamayı garanti eder! Hacimsel ölçümler yalnızca son derece hassas olmakla kalmaz, aynı zamanda hızlı bir şekilde yakalanır, uygun maliyetlidir ve sahadaki günlük operasyonları aksatmadıkları için çok uygundur.

İnsansız Hava Aracı İle Şantiye İzleme

ORTOMOSAİK GÖRÜNTÜ

DRONE HİZMETLERİ NASIL ÇALIŞIR?

Şantiye Dokümantasyonuİnşaat endüstrisi, Drone’ların kullanımı için gelişen bir endüstridir. Ancak bu teknoloji ile gerekli detaylı bilgileri temin etme işini düzenli olarak yapabilmek beceri ve deneyim gerektirmektedir. İlerleme Fotoğrafları ile, projenin büyümesi sırasında görünür şantiye belgelerini otomatikleştirebilirsiniz! Telefonlar, dizüstü bilgisayarlar veya tabletler aracılığıyla otomatik drone resimlerini planlayabilir ve ayrıca müşteriler ve paydaşlar için sadece birkaç dakika içinde onaylanmış ilerleme raporları üretebilirsiniz.

Tutarlı İlerleme Raporlaması – İnşaat izlemedeki tutarlılık, kalite ve üretkenliği sağlamak için hayati bir rol oynar. Bununla birlikte, düzenli izleme, örneğin haftalık olarak, zorlu bir görevdir. Sorulan birkaç soru var. Bu Hava fotoğrafları önceki araştırmayla aynı yerden mi çekilmiş? Aynı yükseklikten ve açıdan mı çekilmiş? İşleri kolaylaştırmak için, fotoğraf görevlerinin yardımıyla, tutarlılığı korumak için drone uçuşlarını her hafta çoğaltmak artık mümkün. Orijinal bir uçuş planı oluşturduktan sonra, iki haftada bir, veri toplamak için aynı prosedür tekrarlanır.

Elde edilen verileri paylaşın – Bir sonraki adım, projeyi destekleyen gerekli müşteriler ve paydaşlarla paylaşılacak olan ilerleme raporlarını hemen üretmektir. İlerleme izleme bilgileri yakalandıktan sonra, bir ilerleme raporu verme sürecinin işlenmesi dakikalar alır. Bilgiler, net bir anlayış için 3B modeller, Ortomozaik haritalar ve diğer Topografik çıktılar olarak temsil edilebilir. İletişim ve şeffaflık, bu süreçte ciddi bir şekilde kurulur.
Tüm Drone verilerini tek bir yerde saklayın – Çok önemli iş sahası verileri elde edildikten sonra, güvenliği için yetki ve sorumluluğun da oluşturulması önemlidir. Hava görüntüleri, haritalar, 3D modeller vb. tüm verilerin, her yerde kullanılabilen ve birkaç cihaz tarafından desteklenen tek bir yerde saklanması uygundur. Bu süreç, etkili ekip işbirliğini ve organizasyonunu başlatır.

 

Ayrıca Bakınız: İnşaat ve Harita Drone Uygulamaları

 

Ayrıca Bakınız: Endüstriyel Dronlar

 

Ayrıntılı Bilgi Almak İçin Hemen Tıklayın ! 

Yorumlar