27 Haziran 2022
27 Haziran 2022
355
Bu bloğumuzu biraz jeofizik yöntemlerine doğru yöneltmekteyiz. DJI Matrice 300 RTK destekli bir manyetometre Dünya’nın manyetik alanındaki uzaysal değişimleri haritalamak için kullanılan hassas bir araçtır. Manyetik yüzey araştırması, jeolojik özellikler ve farklı manyetik özelliklerle karakterize edilen nesnelerle ilgili anomalilerin haritalanması için en etkili jeofizik yöntemlerden biridir.
Manyetik araştırmalarda kayaların manyetik özellikleri tespit edilir. Manyetik duyarlılık, manyetit veya hematit gibi demir içeren tüm kayaçlarda bulunan farkı oranlarda yardımcı minerallerlerdir. Manyetit en önemli manyetik mineraldir, çünkü sadece çok yaygın değil, aynı zamanda nispeten yüksek manyetik duyarlılığa sahiptir. Manyetik bir araştırma, ilgili kaya türlerinin yanı sıra manyetik minerallerin miktarındaki değişiklikleri de haritalayabilir.
Manyetometri ile zeminin manyetik haritasını oluşturmak ve minerallerin tam olarak nerede olduğunu belirlemek için verileri elde edebilir. Onlarca delme işlemi yapmak yerine sadece havadan manyetometre ile yer tespiti ve mineral başlangıcının tespitini yanılma payı düşük bir şekilde bulabilirsiniz. Hem maliyet tarafından tasarruf etmek ve hem de kaynakların çıkarılması ile beraber üretime başlamak için hızlı bir adım atılmış olur. Matrice 300 RTK ile yapılan hava manyetometrisi ile günde 50 ila 150 hektar arasında alan taranabilir.
Diğer bir taraftan yatırımcıların güvenilir projelere yatırım yapması kolaylaşır çünkü çıkarılabilir kaynakların bulunduğu kesinliği ile yatırımcılar teşvik edilir.
Arazide Manyetometre Kullanmak için Gerekli Koşullar
Manyetometrenin çalışabilmesi için üzerinde çalışılan madenin mutlaka metalik bir maden olması zorunludur.
Bol yağışlı havalarda uçuşa çıkılmaması gerekmektedir.
Manyetometre Neden Tercih Edilir?
Bir mineralize bölgeyi belirlemek oldukça maliyetli ve yorucudur. Anlık olarak oluşan gereksinimler sonucu onlarca delme veya patlatma yapılır. Geleneksel olan bu yöntemler yavaş ilerler, oldukça pahalı işlemlerdir ve riskleri mevcuttur.
Manyetometrelerin kullanıldığı uygulamalar:
EDİNİLEN VERİ KALİTESİ
Manyetometre aktif bir sensör değildir. Bulunduğu noktada manyetik alanı ölçer. Bu nedenle nesnelerin (özellikle küçük olanların) tespiti için yüzeye mümkün olduğunca yakın uçmak çok önemlidir. Hassas bir lazer altimetreye sahip gerçek arazi takip sistemi, 1m AGL kadar alçaktan uçmaya izin verir.
ANA FAYDA
Bir drone üzerinde bir manyetometre kullanmak, alanı taramamızı ve elde taşınır cihazlara kıyasla metalleri birkaç kat daha hızlı tespit etmemizi sağlar ve bölgenin coğrafi referanslı haritalarının elde edilmesini sağlar.
UÇUŞ GÖREVİ PLANLAMASI
Etkin bir ölçme planlamasını mümkün kılan entegre sistemin ana bileşenlerinden biri, uçuş rotalarının kolay oluşturulması ve hesaplanması ve elde edilen verilerin kullanıcı dostu bir şekilde yorumlanması için araçlar sağlayan uçuş planlama yazılımı olan UgCS‘dir.
Tercih edilecek drone’ların minimum 1 kg üstü yük taşıyabilmesi gereklidir. Sizin bu iş için kullanacağınız en ideal drone DJI Matrice 300 RTK‘dır.
UgCS Yazılımı Özellikleri:
UgCS misyonuyla sorunsuz entegrasyon planlama yazılımı,
Mesafe açısından kritik kullanım için ideal yükler,
Yapılandırılabilir hedef ve güvenli irtifalar,
Yapılandırılabilir yatay uçuş hızına sahip
Matrice 300 RTK’ya Entegre Olabilen Manyetometre ile Metal Algılama
Bu sistem ‘True Terrain Follow modu’ için hassas bir manyetometre ve hassas bir altimetre ile bir drone gereklidir.
Peki nedir bu ‘True Terrain Follow modu’?
True Terrain Follow, drone’un (UAV) uçuş sırasında araziyi doğru bir şekilde takip etmesini sağlar, radar veya lazer altimetreden alınan verilere dayanmaktadır. True Terrain Follow, dronun hassas Dijital Yükseklik Modeli (DEM) haritasını UgCS’ye aktarmaya gerek kalmadan 1 m’ye kadar düşük ve sabit AGL irtifalarında çalışmaya olanak sağlar. Bu özellik sayesinde lazer altimetreden alınan verilere dayanarak drone’un uçuş sırasında araziyi doğru bir şekilde takip etmesini sağlar.
UgCS‘ye Yükseklik Modeli (DEM) yükseklik haritası.
Bileşenler:
OTOMATİK ARAZİ TAKİBİ İÇİN LAZER ALTİMETRE
Aşağıda aynı koordinatlardan farklı uçuş irtifaları kullanılarak toplanan veri örnekleri verilmiştir. Yeraltında 2 adet metal boru vardır.
Yukarıdaki görsellerden de gördüğümüz üzere ölçülen değerlerin genliğinin mesafeye bağımlılığı bu örneklerde açıkça görülmektedir.
UgCS True Terrain Lazer altimetre ile takip, 1m AGL kadar düşük otomatik modda uçmaya izin vererek küçük nesneleri algılama ve yüksek çözünürlüklü veri toplama imkanı sunar.
Alçaktan Uçmanın Kolaylığı
Manyetometreler son derece kullanışlıdır, yerin altını da görebilirler. Madencilikte, mühendislikte, inşaat ve arkeoloji çalışmalarında kullanılması tercih edilebilir bir sistemdir. Eğer arazi yüzeyi üzerinde yürümesi zorlu, tehlikeli veya kırılma riski olan bir alan varsa orada havadan sensör taşıyan drone’lara ihtiyaç duyuluyor. Bu durumda da şöyle bir ihtiyaç ortaya çıkıyor. Dronları kesin bir yükseklikte nasıl uçurabiliriz?
Bu durumda genellikle DEM verileri baz alınır. Yani Sayısal Yükseklik Modeli. Bu verilere ulaşıldığında hem hassas yükseklik modelleri elde edilemeyebilir yani 3 metrelik dikey hassasiyetlere kadar durumlarla karşılaşılabilir hem de genel olarak o bölgenin DEM verisi mevcut olmayabilir.
Başka bir çözüm olarak LİDAR düşünülebilir. Ama LİDAR verisi milyonlarca nokta demek.
Çözüm tarafında ilk olarak, radar altimetresi, arazinin yüzeyine olan mesafeyi ölçerek kesintisiz bir veri akışı toplar. İkincisi, yerleşik bilgisayar, drone uçuş yüksekliğini buna göre ayarlar. Önceden var olan bilgiler yerine gerçek verileri kullandığından, bu mod True Terrain Follow olarak adlandırılır.
Manyetometre veya GPR taşıyan drone’a tescilli bir yerleşik bilgisayar UgCS SkyHub ve bir radar altimetre ekleyerek (özellik şu anda DJI M600/M600 Pro ve M210/M210 v2 drone’ları için mevcuttur ve ayrıca DJI A3 tabanlı özel drone’larla da kullanılabilir), görevi çok fazla geçiş noktası olmadan (way points) böylece onu verimsiz hale getirmeden araziyi doğru bir şekilde takip ettirir.
İlk olarak, radar altimetresi, arazinin yüzeyine olan mesafeyi ölçerek kesintisiz bir veri akışı toplar. İkincisi, yerleşik bilgisayar, drone uçuş yüksekliğini buna göre ayarlar. Önceden var olan bilgiler yerine gerçek verileri kullandığından, bu mod True Terrain Follow olarak adlandırılır.
Manyetometri için kullanılacak M300 RTK Drone Özelliklerinden Bahsedelim:
Hem Matrice 300 RTK hem de UgCS Yazılımı Hakkında ayrıntılı bilgi almak için lütfen bize ulaşın.