1 Ağustos 2022

Kırmızı Örümcek İle Mücadelede Drone Teknolojisi !

1 Ağustos 2022

227

Kırmızı Örümcek İle Mücadelede Drone Teknolojisi !

PAMUK ÜRETİCİLERİNİN EN BÜYÜK PROBLEMİ: KIRMIZI ÖRÜMCEK

KIRMIZI ÖRÜMCEK İLE MÜCADELEDE DRONE TEKNOLOJİSİ!

 

Ülkemizde Pamuk yetiştiriciliği birçok bölgede aktif olarak gerçekleştirilmektedir. Pamuk stratejik bir ürün ve bu yüzden üreticinin herhangi bir verim kaybına uğramaması tüm ülkemiz için önem arz eden bir konu.

kırmızı-örümcek-ile-mücadelede-drone-kullanımı

Çiftçilerimiz büyük bir emek ve özveriyle yetiştiricilik yaparken meyve bahçeleri ve özellikle pamukta neredeyse her sene karşılaşılan ve rekolte kaybına sebebiyet veren bir engel var o da “Kırmızı Örümcek” zararlısı. Kırmızı örümcekler ağaçların yapraklarında bitki özsuyunu emerek ve zehirli madde salgılayarak zarar yaparlar. Şiddetli zarar gören yapraklar kurşun veya gümüş rengini alırlar. Kırmızı örümcek zararı görmüş yaprakta, damarlar boyunca renk bozulması başlar ve yapraklar zamanla dökülür. Gelecek yılın meyve gözleri normal teşekkül etmez. Pişkin gözler az olur. Meyve verimi yıldan yıla düşer.  Kırmızı örümcek akarlarının yaşam döngüsü, ince dokuya bağlı minik yumurtalar olarak başlar. Birkaç gün sonra yumurtalar larvalara dönüşür. En uygun koşullarda, kırmızı örümcek akarlarının olgunluğa ulaşması ve yaşam döngüsünü tamamlaması beş ila yirmi gün sürer. Yetişkin kırmızı örümcek akarları iki ila dört hafta yaşar ve dişiler bu süre zarfında yüzlerce yumurta bırakabilir. “Kırmızı örümcekler” nemi sevmez bu nedenle hava sıcak ve kuru olduğunda daha da zorlu olan saldırılardan kaçınmak için gece yaprakların sıcak havalarda yıkanması tavsiye edilir. Kırmızı örümcek akarlarının üremesi için ideal üreme koşulları sıcak, tozlu ve kuru koşullardır. Bu koşullarda, bir neslin tamamlanması bir haftadan az sürebilir. Aşırı sulanan bitkilerin strese neden olabileceğini ve bitkileri kırmızı örümcek akarı istilasına duyarlı hale getirebileceğini de belirtmek gerekir. Genellikle kırmızı örümcek akarları toprakta yaşamazlar. Bunun yerine, kırmızı örümcek akarları süs bitkilerinde, ağaçlarda ve bitkilerde yaprakların altında yaşamayı ve üremeyi tercih eder. Gözden uzak olan bu küçük kırmızı yaratıklar, haşere sorunlarınız olduğunu fark etmeden önce üreyebilir ve çoğalabilir. Kırmızı örümcek akarlarının yaşam döngüsünü bilmek, sayılarını kontrol etmenin anahtarıdır. Kırmızı örümcek akarı aktivitesini tespit etmek için en yaygın yer bitki sapları ve yaprak sapları arasındadır. Birkaç ince ipeksi ağ teli bile akarlarla ilgili olası sorunları tanımlamak için yeterlidir. Kırmızı örümcek akarlarının sayısı arttıkça, ağların boyutu ve yoğunluğu da artacaktır. Yaprakların altına bir beyaz kâğıt koyarak kırmızı örümcek akarlarını da kontrol edebilirsiniz. Yapraklara keskin bir şekilde dokunun ve bitkinin örümcek akarları varsa, kâğıda küçük kırmızımsı noktalar düştüğünü göreceksiniz. Bu şekilde onları tanımlamak yeşil yapraklardan daha kolaydır.

kırmızı-örümcek-ile-mücadelede-drone-kullanımı

Birçok hastalıkta olduğu gibi kırmızı örümcekte de erken mücadele çok önemlidir. Uygun dönem aralığında ilaçlamanın 1 hafta içerisinde gerçekleştirilmesi gerekir. Genellikle üreticiler tarla pülverizatörleri ile tarlaya girerek ilaçlama yaparlar. Fakat burada yalnızca tarlaya girmeyle dahi %5-6 oranlarında mahsul zarara uğratılır. Özellikle zorlu hava şartlarında veya hava karardıktan sonra bu yöntemle ilaçlamadan aksiyon alınamaz. Artık günümüzde drone teknolojisi ile kısa sürede ve mahsule herhangi bir zarar vermeden ilaçlama yapmak mümkün. Özellikle büyük arazilerde araçla veya yürüyerek zamanında ilaçlama yapmak zor bir süreç. Yeni nesil tarımsal dronelar ile ilaçlamada hem ilaç miktarından hem de zamandan büyük oranda tasarruf etmekle kalmaz, aynı zamanda beden gücüne gerek duymadan, tercih edilecek drone modeline bağlı olarak saatte minimum 60 dekar alan ilaçlayabilirsiniz. Dijitalleşen tarım ve teknoloji dünyasının getirdiği nimetlerden biri olan zihalar (Zirai İnsansız Hava Aracı) üreticinin ve tarımda sürdürülebilirliğin her zaman en büyük destekçisi olmaya hazır.

 

Ayrıca bakınız.: DJI AGRAS T30 ZİRAİ İLAÇLAMA DRONU 

Ayrıca bakınız.: DJI AGRAS T10 ZİRAİ İLAÇLAMA DRONU 

 

 

 

Yorumlar