24 Ağustos 2021
24 Ağustos 2021
177
Uzun süredir Dronerlar tarafından sabırsızlıkla beklenen DJI Phantom 4 geçtiğimiz günlerde görkemli bir lansman ile tanıtıldı. Donanımsal ve yazılımsal anlamda bir çok yeniliği beraberinde getiren Phantom 4, kullanıcıların önemli bir kısmının beğenisini kazanırken, bir çok kullanıcıyı da hayal kırıklığına uğrattı. Bu yazımızda ise DJI Phantom 4’ün, selefi ve aynı zamanda Phantom 3 serisinin en üst modeli DJI Phantom 3 Professional modelini karşılaştırıp, Phantom 4’ün artı ve eksilerini ve ne gibi farklılıklara sahip olduğunu beraber inceleyeceğiz. O zaman inceleme başlasın!
Tasarım:
Phantom 4’te köklü bir değişikliğe gidilen ilk nokta kuşkusuz ki fiziksel tasarımı ve dış görünümü. Phantom 3 serisindeki parçalardan oluşan tasarım yerini tek parça yekpare yapıya sahip bir gövdeye bırakmış. Minimal ve sade hatlara sahip olan bu tasarımda, Phantom 3 serisindeki cihazlarda olan renkli striplerden de vazgeçildiğini görüyoruz.
Kamera ve Gimbal:
DJI Phantom 4’te, Phantom 3 Professional’da kullanılan 4K video çekim kalitesine sahip kamerayı kullanmayı tercih etmiş. Bu her ne kadar bazı kullanıcıları hayal kırıklığına uğratsa da, gerçek şu ki 4K çekim zaten şu an en üst seviye olarak biliyor. Çoğu Droner’ın 4K’ya sahip Drone’larda bile daha düşük çözünürlükte çekim yaptığını göz önünde bulundurursak, DJI’ın kamera noktasında bir yeniliğe gitmemesi aslında çokta büyük bir problem teşkil etmiyor. Buna ek olarak DJI gimbal noktasında belirli değişikliklere gitmeyi tercih etmiş. Phantom 3’teki tasarımdan daha farklı bir tasarıma sahip olan Phantom 4’ün gimbali, öyle tahmin ediyoruz ki daha kusursuz bir performansa sahiptir. Bunu ilerleyen yazılarımızda daha iyi bir şekilde açıklayacağız. Zira ürün henüz Türkiye’ye giriş yapmış durumda değil.
Yenilikçi Sensörler:
Gelelim DJI Phantom 4’ü gerçekten yenilikçi ve alınabilir kılan özelliğe. Diğer Phantom 3’lerin aksine Phantom 4, iniş takımlarının hemen üst kısmına konumlandırılmış sensörlere sahip. Uçuş esnasında hareketli cisimleri algılayan sensörler sayesinde çarpışma riski en aza indirgeniyor ve daha güvenli bir uçuş deneyimi kullanıcıya sağlanıyor. Oldukça etkileyici olduğunu söylemekte fayda var.
Pil Ömrü ve Performans:
Phantom 4’te geliştirilen noktalardan bir tanesi pil olarak karşımıza çıkıyor. DJI Phantom 3 serisinde 4.480 mAh kapasiteye sahip akıllı batarya kullanılırken, Phantom 4’te kullanılan pil 5.350 mAh gibi oldukça yüksek bir değerle göze çarpıyor. Bunun yanında pildeki geliştirme cihazın uçuş süresinede yansımış durumda. Phantom 3 Professional 23 dakikalık bir uçuş süresine sahipten, Phantom 4’te bu sürenin 28 dakika’ya çıkarıldığını hatırlatmakta fayda var.
Yeniden Dizayn Edilmiş Pervaneler:
Bilindiği üzere Phantom 3 serisinde kullanılan pervane teknolojisi takıp çevirmeye dayalı. Yani pervaneyi takıp uygun yöne çevirip sıkıştığından emin olmanız gerekiyor. Eğer yeteri kadar iyi sıkıştırmadıysanız, bu uçuş esnasında problem yaşanmasına sebep olabiliyor. Ancak Phantom 4’te kullanılan yenilikçi mekanizma sayesinde pervaneyi takıp, ittirmeniz ve “klik” sesini duymanız yeterli.
Genel Değerlendirme:
Tüm artı ve eksileri değerlendirdikten sonra şöyle bir özet geçmek gerekirse, DJI Phantom 4 selefi DJI Phantom 3 Professional ile kıyaslandığında özellikle pil ömrü, minimal/kompak tasarımı, gelişmiş sensörleri ve yazılımsal özellikleri ile ön plana çıkıyor. Buna ek olarak, yenilenen pervane tasarımıda kullanıcıya oldukça büyük bir kolaylık sağlıyor. Öte yandan kamera noktasında Phantom 4 ile Phantom 3 Professional arasında kayda değer bir fark yok.
Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda DJI’ın Phantom 4’te şahsen bizi tatmin edecek adımlar attığını söyleyebiliriz. 15 Nisan’da Türkiye’de DronMarket farkı ile satışa sunulacak olan DJI Phantom 4, 5.990 TL ile listelenirken, DJI Phantom 3 Professional 4.390 gibi oldukça uygun bir fiyata sahip.