24 Ağustos 2021

Fizik kurallarına meydan okuyan tek pervaneli Drone !

24 Ağustos 2021

302

Fizik kurallarına meydan okuyan tek pervaneli Drone !

Fizik kurallarının gökyüzüne yansıması olan Droneların, fiziğe nasıl meydan okuyabileceğini hiç düşündünüz mü?

 

Artık yavaş yavaş hayatımızın her alanına giren Dronelar form değiştirmeye devam ediyor. Bilindiği üzere “multikopter” sözcüğü birden fazla pervaneye sahip olan Droneları temsil ediyor.
Ancak bu haberimizde olay biraz daha farklı. ETH Zurich Dinamik Sistemler ve Kontrol Enstitüsü’ndeki araştırma ekibi Drone tanımını deyim yerindeyse bambaşka bir şekile getirdi ve dünyanın ilk tek pervaneli Drone’unu yapmayı başardı.

 

Verilen bilgilere göre Monospinner olarak adlandırılan ve mevcut Drone’lar içerisinde en basit ve kontrol edilebilir olarak lanse edilen bu Drone, sadece bir pervaneye sahip ve bu özelliği ile tüm fizik kurallarını alt üst etmiş durumda. Normal bir Drone ile kıyaslandığında ağırlık merkezi ve itme noktası açısında çok daha farklı olan Monospinner, maalesef normal Dronelar gibi durduğu yerden kalkamıyor. Yani Drone’u uçurabilmeniz için önce havaya fırlatmanız gerekiyor.

 

Henüz prototip aşamasında olan Monospinner’ın piyasaya sürülüp sürülmeyeceği ise şu an için belli değil. Ancak bizi oldukça meraklandıran bu Drone’u tabiki göklerde görmek için sabırsızlanıyoruz.

 

Yorumlar