21 Şubat 2022

Polis, İtfaiye ve Güvenlik Personelleri Drone’u Nasıl Kullanır?

21 Şubat 2022

193

Polis, İtfaiye ve Güvenlik Personelleri Drone’u Nasıl Kullanır?

İnsansız hava aracı olarak hayatımıza giren dronelar, son 10 yıl içerisinde kullanım alanlarını giderek artırıyor. Pek çok sektörde kullanılan dronelar, acil durumlarda veya tehlike arz eden birçok durumda da kullanılmakta.

Tehlikeli veya önem arz eden durumlarda kullanılan dronelar polis, itfaiye, arama kurtarma veya güvenlik personellerince de kullanılmaktadır. Bu dronelar son 5 yıl içerisinde kullanım alanını oldukça genişletmiş ve olası herhangi bir duruma çabuk ve etkili çözüm olmaya başlamıştır. Hayat kurtarmak için en etkili çözümlere hızlıca ulaşılmasını sağlayan dronelar, hem daha güvenli hem de daha tasarrufludur.

Kamu Olaylarında Drone Kullanımı

Kolluk kuvvetleri veya itfaiye erlerince kullanılan dronelar, kullanım durumlarına göre farklı boyutlarda ve ağırlıklarda olabilmektedir. Olası durumlara göre;

  • Termal kameralar,
  • Gece görüş kameraları,
  • Mesafe bulucu lazer kameraları,
  • Görsel kameralar gibi birbirinden farklı işlevlere sahip birçok drone kullanılmaktadır.

Bunun yanı sıra ilk yardım için kullanılan drone özelliklerinin içerisinde kurtarma kitleri de bulunur. Bu sayede insan veya herhangi bir canlıya yapılacak ilk yardım müdahalesi için gerekli olan tüm durum tespiti kolaylıkla ve hızlıca gözlemlenmektedir. Drone kullanımları yaşam ile ölüm arasında mücadele verilen durumlarda hayati önem taşımaktadır. Bir insanın veya bir canlının hayati tehlike anında kurtarılması için doğru yerde konuşlandırılır, kurtarıcı kitleriyle gerekli ilk yardımı yapabilir ve olası kötü senaryoların önüne geçebilir.

Arama ve Kurtarma Alanında Drone Kullanımı

Olası afet, kaza ya da kaybolma gibi durumlarda kaybolan veya yaralanan kişilerin bulunması hayati önem taşımaktadır. Bu gibi durumlarda saatlerle hatta saniyelerle mücadele verilmektedir.

Olumsuz hava şartları, varsa yaralanan kişilerin bulunduğu ortam arazisi gibi durumlar fiziki olarak arama ve kurtarma çalışmalarını sekteye uğratmaktadır. Bu ani ve hayati değer taşıyan durumlarda ise son yıllarda drone kullanımları gerçekleştirilmektedir. Bu dronelar sayesinde, arazi haritası çıkarılabilmekte, durum tespiti yapılabilmekte ve kaybolan ya da yaralanan kişinin konumu daha hızlı belirlenebilmektedir.

Arama ve Kurtarma Operasyonlarında Drone Kullanımı

Arama ve kurtarma çalışmalarında drone kullanımının önemi ve zaman tasarrufunu araştırmak üzere kolları sıvayan, sektörün öncüsü DJI, Avrupa Acil Durum Numarası 112 (EENA) ile ortak bir çalışma düzenledi. İrlanda ve Birleşik Krallık ’ta yapılan bu çalışmada, SAR Arama ve Kurtarma ekipleri ikiye ayrıldı. 50 sefer yapılan denemelerde bir grup SAR ekibi fiziksel insan gücü ile araştırma yaparken diğer grup ise drone kullanımı gerçekleştirdi. Ortaya çıkan sonuçlarda drone kullanımı gerçekleştiren ekiplerin diğer ekiplere nazaran 3 dakika 18 saniye daha önce kurbanı bulduğu ve durum tespiti yaptığı ortaya çıktı.

Drone kullanımları arama ve kurtarma çalışmalarına hayati önem taşırken, sel, deprem veya yangın gibi afet durumlarında yaralanan veya kurtarılmaya muhtaç kişileri rahatlıkla saptamamıza yardımcı olmaktadır. Bununla beraber, herhangi bir afet durumu gerçekleşmese bile potansiyel olarak tehlikeli alanların tespitini yapmaya ve bunu haritalamaya yarar.

Droneların bu zamana kadar en önemli arama kurtarma operasyonlarından biri de Norveç’te meydana gelen toprak kaymasında kullanılması oldu.

2 kilometrelik bir alana yayılan heyelanla beraber hava sıcaklığının -23 derece olması da arama ve kurtarma çalışmalarını zorlaştırmaktaydı.

Kurtarılması gerekilen insanların durum tespiti yapılıp, güvenli bölgeye alınmasıyla DJI Matrice 300 RTK kullanılarak, arama ve kurtarma çalışmaları güvenli bölge üzerinden yapıldı. Hava karardığında ise DJI Zenmuse H20T termal kameralar konuşlandırılarak 3D haritalar oluşturuldu. Yalnızca 1 saat süren bu çalışma ile alan tüm acil servisler için erişilebilir hale getirildi.

Polis İtfaiye ve Güvenlik Personelleri Dronları Nasıl Kullanır?

Kolluk Kuvvetlerinde Drone Kullanımı

Diğer tüm sektörler gibi kolluk kuvvetleri ve güvenlik güçleri de drone kullanımını kendi teşkilat içerisinde yaygınlaştırmaya başlamıştır. Son yıllarda çevik, kıvrak ve daha kolay çözüme ulaşım sağlayan dronelar, polislerin daha çok kullanmasına neden olmuştur.

Hem maliyet açısından hem de helikopterin konuşlanamayıp manevrasının zor olabildiği alanlarda kolay kullanımı olması açısından drone kullanımları son derece önemli hale gelmiştir. Havadan müdahale maliyetini azaltan polis droneları, herhangi bir suçlunun yerini saptamak için özellikle kullanılmaktadır.

DJI Mavic 2 Enterprise modelleri gibi dronelar, hem polisler tarafından kolaylıkla kullanılabilmekte hem de barındırdığı özellikleri ile de suç unsurlarının önüne geçilmesini sağlamaktadır.

Polislerin drone kullanmasının en önemli nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Yağmurlu ve rüzgârlı hava şartlarında kurbanı ya da suçluyu arama çalışmalarında
  • Kaybolan bir kişinin yerini tespit etmekte,
  • Olay yerlerinin, suç mahallerinin ve ciddi trafik kazalarında 3 boyutlu haritalandırma yapılmasında kullanılmaktadır.

Polis droneları, çakan şüphelilerin ya da zanlıların yerini tespit etmek için kullanılırken, suçluların daha fazla suç unsuru teşkil etmesinin de önüne geçilmesini sağlıyor.

Hem mali açıdan hem zaman tasarrufu açısından hem de objektif bir şekilde kanun uygulayıcı olduklarından dolayı kolluk kuvvetleri ve güvenlik güçleri drone kullanımı gerçekleştirmektedir.

İtfaiye Erlerinin Drone Kullanımı

“İtfaiye erleri için itfaiye droneları neden önemlidir?” sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Yalnızca kolluk kuvvetleri değil itfaiye erleri de tehlike anlarında ya da durum tespiti yapmak için itfaiye droneları kullanmaktadırlar.

Güvenli yerlerde kalmalarını sağlayacak, yangın noktasının tespitini yapacak, ısıların ölçümlerini gerçekleştirecek, yangınla mücadele esnasında farkındalık yaratacak alanlarda itfaiye droneları kullanılmaktadır.

Yangın esnasında meydana gelen duman ve sisten dolayı gözle görülen alan sayısı son derece kısıtlıdır. Bu durumdan dolayı droneların durum tespiti yaparak itfaiye erleri tarafından incelenmesi yangının kısa sürede ve hızlı müdahale gerçekleştirmesini sağlamaktadır.

Örnek verecek olursak:

  • 2020 yılında Çernobil kalıntılarının yanında büyük bir orman yangını çıktı. Bu yangına müdahale zor şartlar altında gerçekleşirken aynı zamanda da günlerce sürdü. Bu durumda drone kullanımına geçen itfaiyeciler, çözüme daha hızlı kavuşabildi. Zemin görünürlüğü kısıtlı iken durum tespiti için drone kullanımıyla beraber, drone operatörleri uçuşlarıyla beraber çıkardıkları haritaları hava ve yer ekiplerine bildirdiler. Ekipler bu sayede tehlikeli alanları tespit ederek daha hızlı yangın söndürme eylemi gerçekleştirdiler.

Tehlikeli Madde Olaylarında Drone Kullanımı

Tehlikeli madde taşımacılığı veya kısaltılmış adıyla HAZMAT olayları hem doğa hem de insan sağlığını riske atabilen önemli bir olaydır.

Kamu güvenliği açısından zorlayıcı ve tehlikeli olaylar arasında bulunan bu HAZMAT olayları için de artık drone kullanımları yapılmaktadır.

Tehlikeli veya uçucu madde, insanlara ya da müdahale ekiplerine çevresel etkiler veya bilinmeyen pek çok durumlar da hem itfaiyeciler tarafından hem de kamu personelleri tarafından drone kullanılmaktadır.

Kamu güvenliği uzmanları ve itfaiye erleri durum tespiti yapmak ve tehlikeli durumu azaltabilmek için drone kullanırken, uzaktan keşif yapmak ve sıcak noktaları belirlemek için de droneları sahaya çıkartmaktadır. Bu ekipler kullanılan dronelar sayesinde, olası durum sonrası hasar tespiti yapabilirken, ana sorunu belirleyebilir veya varsa yaralıları tespit edebilir.

Tehlikeli madde olaylarında drone kullanımları bir yandan da müdahale için çalışan ekiplerin güvenliklerini takip eder ve herhangi bir durumda uyarı sinyali yollayabilir.

Ekipler, bu drone kullanımları ile olası afetlerinde önüne geçebilmektedir. Bu drone kullanımları ile şu avantajları sağlayabilmektedirler:

  • İnsanlar veya çevre için güvenlik önlemlerini artırabilirler.
  • Kriz anlarında boş zaman kayıplarının önüne geçerek zamandan tasarruf edebilirler.
  • Olaylar sonrasında hasar tespitinin ardından temizlik planlamasına yardımcı olabilirler.
  • Güvenli mesafe alanını koruyabilirler.

Yorumlar