26 Nisan 2024

RGB Ve LİDAR Sensörleri Arasındaki Farklar Nelerdir ?

26 Nisan 2024

13

RGB Ve LİDAR Sensörleri Arasındaki Farklar Nelerdir ?

RGB ve LiDAR Sensörleri Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Lidar nedir?

“Işık Algılama ve Mesafe Belirleme” anlamına gelen LiDAR, 3D Lazer Tarayıcılar olarak da bilinen ekipmanı ifade eder. LiDAR sensörleri, geleneksel kameralar kullanmak yerine hızlı lazer darbeleri yayar ve yanıtları kaydeder; bu veri noktalarını kullanarak bir alanı büyük bir hassasiyet ve doğrulukla haritalandırır. Bu teknoloji, diğerlerinin yanı sıra topografya, haritalama, orman izleme, kentsel planlama ve hassas tarım gibi çeşitli uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Arazinin şekli ve yüksekliği hakkında kesin ve ayrıntılı veriler sağlama yeteneği onu çeşitli endüstrilerde değerli bir araç haline getiriyor.

RGB ve LiDAR Sensörleri Arasındaki Farklar Nelerdir ?

RGB nedir?

RGB, görüntülerin dijital temsilinde kullanılan ana renkleri ifade eder. Bir RGB sensörü, renkli bir görüntü oluşturmak için bu üç rengin farklı yoğunluklarını yakalar. RGB renk sistemine sahip kameralar, insan gözünün görebileceği elektromanyetik spektrumun dalga boylarına karşılık gelen sensörleri kullanır. Bunu oluşturan manyetik spektrumlar şunlardır: R (Kırmızı), G (Yeşil) ve B (Mavi). Bu kameralar çeşitli cihaz ve ekipmanlarda mevcuttur. Renk bilgisini yakalama yetenekleri, diğerlerinin yanı sıra haritalama, tarımsal izleme, görsel denetimler, kentsel planlama gibi çeşitli uygulamalar için çok önemlidir.

RGB Uygulamaları

RGB sensörleri kentsel alanların haritalanması, tarım ve bitki örtüsünün izlenmesi, görsel özelliklerin vurgulanması için kullanılır. Bu tür sensörlerin kullanımı orman sağlığının görsel değerlendirmesinden altyapının görsel incelemelerine kadar uzanır. RGB kameralar niceliksel arazi verileri elde ederek çeşitli fotogrametrik ürünler üretmeyi mümkün kılar. RGB teknolojisi geniş bir uygulama yelpazesi sunar ve ayrıntılı haritalar, ortofotolar ve coğrafi alanların üç boyutlu modellerini oluşturmak için idealdir. Bunlar şunları içerir:

Dijital Yüzey Modeli: Modelin her pikseli 2 boyutlu bilgiyi (X,Y) ve o konumun en yüksek noktasının yüksekliğini (Z) içerir.

Ortomosaik: Ölçümler yapılarak, açılar, alanlar, coğrafi koordinatlar, mesafeler ve çevreler belirlenerek arazinin topoğrafyasının belirlenmesi mümkündür.

Nokta Bulutu: Drone görüntülerinden yoğun bir nokta bulutu oluşturulabilir. Her nokta, mesafeler (eğimli veya yatay), alanlar ve hacimler için doğru bir model sağlayan jeo-uzaysal bilgileri (X,Y,Z) ve renkleri içerir.

Dijital Arazi Modeli: Bina, ağaç gibi nesnelerin kaldırılmasının ardından drone görüntüleri, her pikselin 2.5D bilgisini (en yüksek rakım noktasına ait X,Y,Z) içerdiği dijital arazi modelleri oluşturmak için kullanılabilir.

Kontur çizgileri: Projenin gereksinimlerine bağlı olarak, özelleştirilmiş eğri aralıkları kullanan MDT veya MDS, kontur çizgileri oluşturmak için kullanılabilir. Bunlar, drone tarafından kaydedilen alanın yüzeyinin daha iyi anlaşılmasını sağlar, sabit yükseklikleri temsil eder ve alanın topografyasını gösterir.

RGB ve LiDAR Sensörleri Arasındaki Farklar Nelerdir ?

LiDAR Uygulamaları

LiDAR sensörleri, topografik araştırmalardan stok hacmi ölçümlerine kadar çeşitli sektörler için şiddetle tavsiye edilir. Çalışmaları ortam ışık koşullarına bağlı değildir, bu da bulutlu günlerde, geceleri veya güneş ışığının az olduğu veya hiç olmadığı ortamlarda etkili bir şekilde çalışmalarına olanak tanır. Bu sensörler esas olarak dijital fotogrametrinin sınırlamalar getirebileceği geniş bitki örtüsü alanlarındaki havadan araştırmalar için kullanılır. LiDAR, dallar ve yapraklar arasındaki boş alanlara etkili bir şekilde nüfuz ederek gerçeğe daha sadık nokta bulutları elde edebilir. Ayrıca RGB sensöre kıyasla daha düşük bir örtüşme kullanır ve bu da daha kısa sürede daha büyük bir alanın haritasını çıkarmayı mümkün kılar.

LiDAR teknolojisi çeşitli sektörlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Tarımda, mahsulleri haritalamak ve verimi tahmin etmek için kullanılır. İnşaat sektöründe saha planlamasını ve inşaat ilerlemesinin izlenmesini kolaylaştıran 3 boyutlu haritaların oluşturulmasına olanak sağlar. Buna ek olarak, LiDAR sensörleri sivil korumada çok önemli bir rol oynuyor ve etkilenen alanların çevik bir şekilde haritalanması ve tehlikelerin tanımlanması yoluyla afetlere hızlı müdahaleler sunuyor. Kullanımları sadece bu alanlarla sınırlı olmayıp enerji, ulaşım ve şehir planlama sektörlerinde de büyük kullanım alanı bulmaktadır.

DJI LiDAR ve RGB çözümleri

DJI Zenmuse L2 : 20 MP RGB kamera, 1 inç CMOS ve mekanik deklanşörün yanı sıra verimli bir LiDAR sistemini birleştiren bir sensör. L2’nin LiDAR sistemi, %10 yansıtma ve 100 klx ile 250 metreden, %50 yansıtma ve 0 klx ile 450 metreye kadar algılama özelliğine sahiptir. L2 sensörü yalnızca daha küçük nesneleri daha ayrıntılı olarak algılamakla kalmaz, aynı zamanda daha yoğun bitki örtüsüne nüfuz ederek daha doğru Dijital Yükseklik Modelleri (DEM) oluşturabilir.

DJI Zenmuse L2 Drone Kamerası

3,3 μm piksel ve 20 MP etkin piksele sahip haritalama kamerası, genel görüntü kalitesinin yanı sıra nokta bulutunda gerçek renkte daha fazla ayrıntı zenginliği sağlar. Haritalama kamerasının 200.000 defaya kadar deklanşör sayısı vardır ve bu da işletme maliyetlerini daha da azaltır. Nokta bulutu toplama gerekmediğinde, RGB kamera hala fotoğraf çekme, video kaydetme ve görünür ışık haritalaması için görüntü toplama kapasitesine sahiptir.

DJI Matrice 350 RTK : LiDAR sistemi ve RGB kameranın entegrasyonu sayesinde öne çıkan ileri teknolojiye sahip bir drone. Bu teknoloji, araştırma, hacim ölçümleri ve afet müdahalesi gibi uygulamalar için değerlidir. RGB kamera ise ana renkleri Kırmızı, Yeşil ve Mavi’yi kullanarak yüksek çözünürlüklü renkli görüntüler yakalar. Matrice 300 RTK’daki LiDAR sistemi ve RGB kameranın birleşimi, ayrıntılı görsel bilgilerin yanı sıra doğru yükseklik verileri sağlayan eksiksiz bir yaklaşım sunar. Bu, drone’u tarım, inşaat, güvenlik ve çok daha fazlası gibi sektörlerdeki çeşitli uygulamalar için çok yönlü bir araç haline getiriyor.

DJI Matrice 350 RTK Drone

DJI Mavic 3 Enterprise : Bu drone, termal kamera, yüksek çözünürlüklü RGB kamera ve 56x’e kadar hibrit yakınlaştırma dahil olmak üzere farklı yüklerle entegre olma yeteneğiyle öne çıkıyor. Yüksek çözünürlüklü RGB kamera, görsel analiz, haritalama ve incelemeler için ayrıntılı görüntüler sağlar. Hibrit yakınlaştırma, temel ayrıntıların uzaktan görülmesine olanak tanır ve bu da onu yangınla mücadele durumları, gece operasyonları ve endüstriyel denetimler için ideal kılar. Ayrıca Mavic 3 Enterprise, hava koşullarına dayanıklı olduğundan olumsuz koşullara dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Taşınabilirliği ve farklı yükleri entegre etme yeteneği, onu güvenlik, endüstriyel denetimler ve acil durum operasyonları da dahil olmak üzere çeşitli sektörler için çok yönlü bir seçim haline getiriyor.

RGB ve LiDAR Sensörleri Arasındaki Farklar Nelerdir ?

LiDAR ve RGB sensörü arasındaki seçim, yapılacak işin niteliğine bağlı olacaktır. RGB sensörlerle donatılmış drone’lar, 3D haritalar oluşturmaya uygun ayrıntılı görüntüler sağlarken, LiDAR sensörleri daha fazla veri doğruluğu sunuyor. Aralarındaki seçimde, LiDAR sensörlerinin üstün olduğu tutarsız aydınlatma koşulları da dikkate alınmalıdır. Her şey gerçekleştirilecek görevin özel doğasına bağlı olduğundan hangisinin daha iyi olduğuna dair tek bir cevap yoktur. Ekibimiz iş ihtiyaçlarınıza en uygun çözümü bulmanıza yardımcı olmak için hazırdır.

Ayrıca Bakınız: DJI Endüstriyel Dronları 

 

Ayrıca Bakınız: DJI L2 vs DJI L1: Karşılaştırma Veri Kümeleri ve Doğruluk Raporları

Yorumlar