25 Mayıs 2022

Rüzgar Türbini Muayenesi için Dronelar

25 Mayıs 2022

279

Rüzgar Türbini Muayenesi için Dronelar

YENİLENEBİLİR ENERJİ

Yenilenebilir enerjiye, özellikle rüzgâr enerjisine yönelik enerji geçişi, dünya genelinde hızla ivme kazanıyor. Bu gerçek nedeniyle, kanat denetimleri rüzgâr endüstrisi için kritik bakım işlemleri haline geliyor. Halihazırda çok sayıda denetim tekniği mevcut olmasına rağmen, drone teknolojinin tanıtılması asil vaatler gösterilmiştir.

RÜZGAR TÜRBİNİ MUAYENESİNDE DRONE TEKNOLOJİSİ

Drone Teknolojisinin ticari alanda başlaması, endüstrilerde ve veri toplama tekniklerinde devrim yarattı. Rüzgar endüstrisi, büyütülmüş izleme ve gözetim için yerinde İHA‘ları olumlu bir şekilde kullandı. Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi ile birleştirilmiş dronlar, rüzgar türbinlerini ve ilgili altyapısını araştırmak için işlevsel ve son derece güvenilir çözümler sunar. Yenilenebilir enerjideki geleneksel denetim yöntemlerinin aksine, insansız hava araçları, çalışanları sahadaki tehlikeli durumlardan çekerek güvenliği artırır, bakım maliyetlerini, denetim maliyetlerini düşürür ve hatta arıza süresini en aza indiriyor.

 

FAYDALAR

1-Ayrıntılı Veriler: Drone verilerinin net, kesin ve yüksek çözünürlüklü olduğu bilinmektedir. Yüksek kaliteli kameralarla donatılmış İHA‘lar, 40 MP’ye kadar netlikle tüm kanadın hava fotoğraflarını ve videolarını hassas bir şekilde yakalayabilir ! LiDAR gibi ileri teknolojilerle desteklenen operatörler, kusurlar ve diğer potansiyel tehlikeler için açık önlemler bile alabilir. Modern drone teknolojisi ile elde edilen detaylar, varlıkların bakımı ve üretkenliklerinin korunması için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda, İHA‘lar aracılığıyla yakalanan hassasiyet seviyesi, şüphesiz diğer denetim tekniklerine karşı rakipsizdir.

2-Drone Verileri Analiz Edilebilir: Drone verileri elde edildikten sonra çeşitli otomatik işleme ve sınıflandırma sistemlerinden geçirilir. Bilgi alanındaki uzmanlar, kalite kontrolleri için verileri manuel olarak inceler ve rüzgar türbini ve ilgili altyapısıyla ilgili önemli endişeleri değerlendirir. Veriler genellikle kolay yorumlamalar için 3B modeller veya tasarımların diğer prototipleri olarak temsil edilir. Eksiksiz süreç, hızlı karar verme ve etkin varlık bakımı için tüm boşlukların tanınmasını ve not edilmesini sağlar.

3-Drone Verilerinin Kullanımı Kolaydır: Veriler işlendikten sonra genellikle bir çevrimiçi portala yüklenir. Kuruluş, kusurları tanımak için verileri inceleyebilir ve hatta verileri ihtiyaçlarına göre sınıflandırabilir. Verilere genellikle telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve hatta tabletler gibi çeşitli cihazlarda erişilebilir. Kusurların veri raporu tek bir tuş dokunuşuyla zahmetsizce PDF olarak görüntülenebildiğinden, şirket en büyük rahatlıkla karşı karşıyadır! Drone verileri, müşterilere anlaşılması ve yorumlanması oldukça kolay olacak şekilde sağlanır.

4-Veriler Düzenlenebilir ve Depolanabilir: İHA verileri, kuruluşların bu bilgileri gelecekte de sahiplenebilecekleri şekilde düzenlenir ve saklanır. Özellikle ilerleme izleme gibi faaliyetler için veri depolamak bir zorunluluktur. Bilgiler, yalnızca kuruluşun erişebildiği bir portala güvenli bir şekilde yüklenir. İşletmeler, değişiklikleri takip edebilir ve hatta gelecekte daha fazla analiz için karşılaştırmalar yapabilir.

5-Güvenlik ve Verimlilik: Gelişmiş işçi verimliliği ve güvenliği, muhtemelen dronların enerji endüstrisinde bu kadar popüler olmasının önde gelen nedenlerinden biridir. Mürettebat üyeleri, rüzgar türbinlerine tırmanmalarını gerektiren tehlikeli manuel tekniklere dalmak zorunda kalmadan potansiyel kusurları anında daha yakından görme fırsatına sahiptir. Yerinde İHA‘lar ile son dakika nokta kontrolleri hava fotoğrafçılığı ile minimum sürede yönetilebilir. Yalnızca işçi güvenliğine öncelik verilmekle kalmaz, aynı zamanda bilgi kalitesinin korunmasıyla rüzgar türbini arıza süresi de en aza indirilir.

Milimetre düzeyine kadar ayrıntılı denetim raporları oluşturmak için kullanılabilecek olası kusurların ve kalite verilerinin doğru ve yakından görünümü, rüzgar santrali yöneticilerinin verimlilik kayıplarını ve onarım maliyetlerini benzer şekilde azaltmalarına yardımcı olabilir. DJI‘nin rüzgara dayanıklı dronları, teknisyenler güvenli bir şekilde yerde kalırken, hem görsel hem de termal verileri çok kısa bir sürede toplamak için dakikalar içinde havada konuşlandırılabilir. Tekrarlanan ve tutarlı önleyici drone denetimleri ile enerji üretimi maksimize edilebilir ve temiz enerji insanlığa daha güvenilir bir şekilde sunulabilir.

 

Rüzgar türbini denetimi için DJI Ürünleri;

DJI Enterprise Matrice 300 RTK

DJI Enterprise amiral gemisi ürünü olan Matrice 300 RTK; maksimum 55 dakikalık uçuş süresi ve 15m/s rüzgar direnci ile H20T hibrit faydalı yük çözümüne sahip hava aracı, operatörün pilleri değiştirmesine gerek kalmadan bir türbinin üç kanadını da tamamen denetleyebilir. Platform, 360 derecelik engellerden kaçınma sistemi ve IP45 koruması sistemsel olarak gelir; bu aynı zamanda sert hava koşullarında nokta kontrolleri için kullanılabileceği anlamına gelir. H20T’nin yüksek çözünürlüklü zoom kamerası ve yüksek çözünürlüklü termal kamerası en ayrıntılı sonuçları vaat etse bile, M300 RTK‘nın Lazer Mesafe Ölçer özelliği daha fazla hesaplama için kullanılabilir. Ürünler hakkında daha detaylı bilgi için Whatsaap hattımızdan müşteri temsilcilerimiz ile görüşüp Dronmarket Endüstriyel birimlerden sorumlu Ürün Geliştirme ve Satış Mühendisi Ferit ŞAHİN ile irtibat sağlayabilirsiniz.

DJI Matrice 300 RTK

 

Ayrıca Bakınız:

 

 

 

 

 

 

Yorumlar