20 Mayıs 2022

Drone’lar: Şimdi ve Gelecekte

20 Mayıs 2022

290

Drone’lar: Şimdi ve Gelecekte

Drone endüstrisi hızla büyüyor ve gelecekte de genişlemeye devam edecek. İnsansız hava araçları (İHA), ticari teslimat, haritalama ve arama kurtarma, tarım, zirai ilaçlama, fotoğrafçılık gibi çeşitli uygulamalarda çözüm aracı olarak sunulmaktadır. Bu araçlar, yarattıkları ekonomik faydaların yanı sıra veri toplamayı hızlandırmakta ve icra ekiplerinin iş yükünü de azaltmaktadır. Engelleri önlemek için algoritmalar ve planlı ağ yapılandırması gibi devam eden teknolojik gelişmeler, pilotların uçaklarını görsel görüş hattının (VLOS) ötesine uçurmasına izin vererek, otomatik pilot seçeneğini ortaya çıkarıyor. Federal ve yerel yönetimler artık havacılık güvenliğini sağlamak için drone ile ilgili düzenlemeleri optimize ediyor. Bu, endüstri olgunlaştıkça herkesin faydalanmasını sağlayacaktır.

Güncel İHA Uygulamaları

Drone‘lar son yıllarda ticari teslimatlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Dünya’da (DDC) yakın zamanda, sıcaklık kontrollü tıbbi malzemeleri ve kan testi örneklerini bir drone hizmeti kullanarak uzak bölgelere taşıma yeteneğini kanıtladı ve şu anda federal ve eyalet hükümet kurumlarıyla, korona döneminde drone’ larını aşı dağıtmak için kullanma konusunda tartışmalar sürüyor. Zaman açısından kritik teslimatlar için aktif olarak kullanım sergileyen şirketler ayrıca yapay zekayı (AI) drone teslimat çözümüne entegre etmeyi planlıyor.

İHA‘lar ayrıca büyük ölçekli veri toplama yetenekleriyle de biliniyor. Örneğin, DJI MATRİCE 300 RTK  yakın tarihli bir projelerde fotogrametri kullanarak, ABD’deki 4.000 millik enerji nakil hattını denetlemek için kullanıldı. Drone sektöründe Haritalama uygulamaları sadece zemin özellikleri ile sınırlı değil örneğin, CAT Markası, manyetik bozulmayı haritalamak için Kanada’da bir madencilik bölgesinde yaklaşık 1.200 hektarlık arazi için yüksek çözünürlüklü bir manyetik araştırma başlatmayı planlıyor. Bakır-gümüş konsantrasyonlarını belirlemek için ayrıntılı bir yapısal harita oluşturulacaktır.

Drone’ ların Geleceği

Teknolojik ilerleme, drone operasyonlarındaki sınırlamaların çoğunu ortadan kaldırdı. Verimlilik, erişilebilirlik ve dayanıklılık avantajları sayesinde drone’ lar diğer birçok yöntem için iyi bir alternatif çözümdür. DJI MATRİCE 30

Yerel yetkililer, günlük arama ve kurtarma operasyonları için insansız hava araçlarına aktif ihtiyaç duruyor. Kanada Sivil Hava Arama ve Kurtarma Derneği, derin öğrenme teknikleriyle yapay zekaya dayalı bir arama ve kurtarma çözümü geliştirmek için drone sektörüne giriş yaptı. Görevler, Kuzey Kutbu yakınlarındaki uzak bölgelerde gerçekleştirilecek ve drone operasyonları, özellikle aşırı hava koşullarında arama alanlarını verimli ve etkili bir şekilde daraltmada kurtarma ekiplerine yardımcı olabilir. Benzer faaliyetler kentsel bağlamda yürütülebilir. Örneğin; kolluk kuvvetleri, yerel topluluklara göz kulak olmak için oluşturulan farklı uçuş rotalarıyla kırsal ve kıyı bölgelerinde rutin devriyeler yapmak için İHA‘ ları kullanabilir. Dronlar, kayıp kişileri bulmak için termal görüntülerle birlikte de kullanılabilir.

İHA ile İlgili Düzenlemelere Acil İhtiyaç

Drone’ ların rahatlığına rağmen, topluma veya çevreye yönelik potansiyel tehditleri göz ardı edilmemelidir. Hava trafik güvenliği, genel halk için yaralanma riskinden dolayı en büyük endişe kaynağıdır. Çoğu durumda, insansız hava araçlarının kontrollü hava sahası üzerinde ve insan kümelerinin yakınında uçmasına izin verilmez. ABD’de Federal Havacılık İdaresi (FAA), havacılık güvenliğini artırmak ve gelecekte daha fazla ticari uygulamayı teşvik etmek için Aralık 2020’de drone operasyonlarıyla ilgili iki yeni güvenlik kuralı getirdi. Drone’ları tescile göre sınıflandırmak, piyasadaki drone türleri ve boyutları hakkında daha fazla bilgi üretecektir. Her uçuş uygulaması, uçuş yüksekliği detayları ve yakın ortamlar ile uçuş operasyon türlerini belirtecek ve hava trafiğinin gerçek zamanlı olarak izlenmesine olanak tanıyacaktır. Bu noktada DJI MATRİCE 300 RTK ürününü incelemenizi tavsiye ederiz.

Kuzey Kutbu/Güney Kutbu yakınlarındaki bölgelerdeki operasyonlar, manyetik parazitlerden etkilenmeye daha açık olabiliyor. Riskleri en aza indirmek için İHA operasyonları için en iyi mevsimi ve zamanı bulmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Ek olarak, uçuş frekansları, hedeflenen radyo veya hücresel parazitlerden veya hastanelerdeki tıbbi ekipman gibi elektronik cihazlardan etkilenebilir. Operatörlerin bu nedenle kentsel görevler için özel şifreli kanallar oluşturması gerekebilir.

İdeal olarak, drone trafiği karayolu trafiği ile aynı özelliklere sahip olmalı ve yetkililer şu anda havada drone ‘yollarını’ tanımlamaya çalışıyorlar. Hava trafiği çözümlerinde uzmanlaşmış Kanadalı bir şirket, havacılık rotalarını değerlendirmek için çalışıyor; yer seviyesinden 400 ft. yükseklikte belirli rotaların ayrıntılı haritaları. Otopilot’ a yardımcı olacak algoritmaların yardımıyla İHA’ lar yakındaki engellerden ve birbirlerinden kaçınabilir. Ayrıca, hava trafik kazası riskini azaltmak için, endüstriyel İHA’ lar, sahadaki işgücünü azaltabilen, profesyonellere verileri daha iyi anlamalarını sağlayan ve ayrıca uzak bölgelerde yaşayan insanlar için yeni hizmetler açan ve dolayısıyla yaşam kalitesini artıran güçlü bir kaynaktır.

Yorumlar