8 Haziran 2023
8 Haziran 2023
143
DJI’nin akıllı tarım çözümleri kolu DJI Tarım, drone ilaçlama için en iyi uygulamalara odaklanan yeni bir endüstri içgörü raporu yayınladı. Ancak bu belgede hemen göze çarpan bir ayrıntı, DJI tarım insansız hava araçlarının satışının son birkaç yılda gerçekten artmasıdır.
Tarımsal dronlar, DJI için büyük bir iş haline geldi. Teknoloji devi, 2019’dan bu yana ürün portföyüne her yıl en az iki yeni hassas tarım uçağı ekliyor ve en yeni modeller DJI Agras T40 Zirai İlaçlama Dronu ve DJI Agras T20P Zirai İlaçlama Dronudur. DJI pilotlarının yalnızca 2021 yılında toplam 66,7 milyon hektar tarım arazisini kapsayan tarım görevlerini tamamladığı biliniyor. Ve daha yakın bir zamanda şirket, SmartFarm mobil uygulamasının Agras serisi için İngilizce, Japonca ve Tayca dillerini destekleyecek şekilde genişletti – bu da insansız hava araçlarının daha geniş bir şekilde benimsendiğini gösteriyor.
Şimdi rakamlara bir göz atalım:
Tarımsal Drone Endüstrisi Öngörüleri (2021) raporunda DJI , toplam drone sayısı ve operasyon alanları açısından “nicel bir sıçrama” gerçekleştirdiğini kabul ediyor; bu, ABD ve Avrupa’daki büyümeyi engelleyen kural ve düzenlemelere rağmen gerçekleşti.
Peki, tarımsal insansız hava araçları neden her şeyden önce bu kadar popüler hale geliyor?
1. Hassas püskürtme çevre üzerindeki olumsuz etkiyi azaltır
Drone ile ilaçlama yapıldığında sadece ilaçlanması gereken alanlar hedefleniyor. Buna karşılık, çiftçilikte kullanılan küçük sabit kanatlılar ve helikopterler, ilaçlama sırasındaki hızları ve yüksek uçuş irtifalarından dolayı ciddi sprey sürüklenmesine yol açabilmektedir.
2. Drone’lar ile operatöre yönelik risk minimuma iner
Dağ çiftçiliği operasyonları, etkili ilaçlama sağlamak için pilotların manuel olarak uçmasını ve sürekli olarak yükselip alçalmasını gerektirir. Bu arada, büyük ölçekli tarım arazisi operasyonlarında, birçok pilot ilaçlama için yere yakın uçtuktan sonra uçağı başarılı bir şekilde dengelemek için mücadele ediyor. Kaza olasılığını artıran bu senaryoların her ikisi de tarımsal insansız hava araçları kullanılırken iptal ediliyor.
3. Azaltılmış karbon emisyonları ve gürültü kirliliği
Benzin yakan geleneksel havacılık platformlarının veya yer tabanlı traktörlerin aksine, tarım dronları daha temiz, emisyonsuz bir enerji kaynağı olan lityum piller kullanır. Ayrıca helikopter pervanelerinin neden olduğu gürültü kirliliğini de unutmayalım. 110 desibel veya insan vücudunun tolere edebileceğinin 1,5 katı kadar yüksek bir ses üretebilirler. Ancak operatörden uzakta çalışan bir drone insan vücuduna herhangi bir zarar vermez.
4. Değerli su tasarrufuna yardımcı olur
Düşük kapasiteli ilaçlama teknolojisinin kullanılması nedeniyle, tarım dronları, manuel operasyonlara kıyasla hektar başına 44 litre tarımsal su tasarrufu sağlayabilir. Yani 1 milyar hektarlık tarım arazisini ilaçlamak için insansız hava araçları kullanılırsa, tarımsal su tüketimi 44 milyon ton azaltılabilir. Bu, 79,87 milyon kişinin bir yılda tükettiği su miktarına eşdeğerdir.
5. Pestisitlerin kullanım oranını artırır
Tarımsal dronların uygulanması, pestisitlerin kullanım oranında da bir iyileşme sağlamıştır. Raporda atıfta bulunulan bir araştırmanın bulgularına göre:
Yerde geleneksel sırt çantası yüksek kapasiteli püskürtme ile karşılaştırıldığında, tarım dronlarının kullanımı pestisitlerin kullanım oranını %10’dan fazla artırabilir. Bu haliyle 1 milyar hektar işletme, 1.515 ton tarım ilacı israfının azaltılmasına eşdeğerdir.
Ayrıca Bakınız: DJI Agras Zirai İnsansız Hava Araçları
Ayrıca Bakınız: Drone İle Tarımsal İlaçlama