25 Ekim 2023

Termal Dronların İnanılmaz Faydaları

25 Ekim 2023

97

Termal Dronların İnanılmaz Faydaları

Termal Dronların İnanılmaz Faydaları

Termal dronların kullanımındaki büyüme.

İnsansız hava araçlarının (İHA) kullanımı sürekli artıyor ve yaygınlaşıyor. Bu büyümenin büyük bir kısmı, dronlara yönelik yeni özelliklerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesinden kaynaklanmaktadır. Örneğin termal görüntülemenin yaygınlığı önemli ölçüde artıyor.

Geleneksel video kameraların yanı sıra ısıyı tespit etmek için termografik kamera ekipmanı kullanan drone’lar, çeşitli senaryolar için kullanılıyor. Yangın tespitinden arama kurtarma görevlerine ve elektrik şebekesi denetimlerine kadar termal dronların eklenmesi, tüm sektörlerde giderek artan önemli işler listesine yanıt olabilir.

Termal Kameralı En İyi DJI Drone’ları Hangileridir ?

DJI Matrice 30T – M30T, etkileyici sensör yüküne rağmen, hava şartlarına dayanacak şekilde üretilmiş ve son derece taşınabilir olacak şekilde tasarlanmış sağlam bir drone’dur. 640×152, 30 fps kamera çözünürlüğü. M30T’nin kontrol sistemi, kurumsal drone pilotları tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış çift çubuklu kontrol sistemi üzerinde 7 inçlik geniş ekranla özellikle gelişmiştir.

Termal Dronların İnanılmaz Faydaları

DJI Mavic 3T – DJI Mavic 3 Enterprise Serisi, küçük ticari drone’lar için endüstri standardını yeniden tanımlıyor. Mekanik deklanşör, 4/3 sensör, 56x zoom kamera ve santimetre düzeyinde hassasiyet sağlayan RTK modülüyle Mavic 3E, haritalama ve görev verimliliğini yeni boyutlara taşıyor. Yangınla mücadele, arama kurtarma, inceleme ve gece operasyonları için termal versiyonu mevcuttur.

v

DJI Matrice 350 RTK – Yapısı sağlam olan Matrice 350 RTK, güçlü bir itiş gücüne, gelişmiş IP55 derecesine ve mükemmel uçuş performansına, 2,7 kg’a kadar yük taşıma kapasitesine ve maksimum 7000 m rakıma sahiptir ve bu sayede çok çeşitli zorlu hava koşullarının zahmetsizce üstesinden gelebilir. zorluklar. Matrice 350 RTK, üç kanallı 1080p HD canlı aktarımı ve maksimum 20 km iletim mesafesini destekleyen DJI O3 Enterprise Transmission’ı benimser.

Termal Dronların İnanılmaz Faydaları

Termografi: nasıl çalışır?

Termal görüntüleme drone teknolojisinin bugünü ve geleceği göz önüne alındığında, termografik kameraların çalışmasını sağlayan teknik prensipleri araştırmaya değer. Termal görüntüleme ekipmanının nasıl çalıştığını anlamak, teknolojinin daha etkili kullanımına ve termal dronlar için yeni dağıtım yaklaşımlarına ilham verebilir.

Sıcaklık

Kızılötesi (IR) radyasyon olarak da bilinen ısı, basitçe atomların titreşimidir. Nesneler hareketlerine bağlı olarak bir ısı sinyali yayarlar, yani ne kadar çok hareket olursa nesne o kadar sıcak olur. Termografi, bu ısı sinyallerini inceleme ve termal görüntülere ilişkin bu bilgiyi pratik kullanıma koyma sürecidir.
İnsanlar ısıyı hissedebilirler ancak kızılötesini göremezler. Bunun nedeni bu radyasyonun gözün algılayamayacağı elektromanyetik dalga boyunda oluşmasıdır. Termal kameralar kızılötesi sinyalleri insanların görebileceği bir şeye dönüştürmek için tasarlanmıştır.

Termal kameralar nasıl çalışır?

Termal kameralar, sonuçları görsel bir ekrana dönüştürmek için kızılötesi frekansları yakalayan özel lenslerin yanı sıra termal sensörler ve görüntü işlemcileri kullanır. Kızılötesi kamera bir drone üzerine monte edildiğinde, cihaz genellikle görüntüyü sabitleyen ve merceğin 360 derece dönmesine izin veren bir gimbal üzerine yerleştirilir.

Teknik olarak mikrobolometreler olarak bilinen bu gelişmiş kameraların termal sensörleri, son yıllarda dikkate değer iyileştirmeler aldı. Günümüzün seçenekleri geçmişte kullanılan egzotik soğutma malzemelerini gerektirmiyor, bu da onları çok daha uygun fiyatlı hale getiriyor.

Drone’lardaki termografik kameralar birçok nesnenin yüzey sıcaklığını tespit edebiliyor ancak istisnalar da var. Örneğin, çok cilalı, parlak ve yansıtıcı nesneler çok fazla ısı emmez; bunlar düşük emisyon olarak bilinen bir özelliğe sahiptir. Bunların termal kameralarda tespit edilmesi zordur. Ahşap, beton ve hatta insanlar gibi yüksek emisyonlu nesnelerin analiz edilmesi kolaydır.

Termal görüntülerin okunması ve işlenmesi

Kızılötesi kameralar kullanılarak termal bilgiler yakalandıktan sonra, bu termal veriler operatörlerin incelemesi için geleneksel bir görüntü olarak ekranda görüntülenir.

Kullanıcılar termal görüntüleme yazılımını kullanarak sahnenin ısısını temsil etmek için kullanılan renk paletini değiştirebilirler. Her ekran görüntünün çeşitli ayrıntılarını seçmek için kullanışlıdır ve bu seçenekler şunları içerir:
Beyaz Sıcak : Daha sıcak nesneler daha açık görünür ve daha soğuk alanlar daha karanlıktır.
Siyah Sıcak : Sıcak nesnelerin daha koyu göründüğü beyaz sıcakın tam tersi.
Gökkuşağı : Sıcaklık tonlara karşılık gelir; sıcak renkler ısıyı temsil eder.
En gelişmiş termal kameralar çok çeşitli görüşler sunar; Zenmuse H20T 12 ayrı renk paleti sunar.

Termal Dronların İnanılmaz Faydaları

DJI Zenmuse H20T – Burada ihtiyacınız olan tüm sensörler bir arada. Bu, geniş açılı kamera, yakınlaştırma kamerası, lazer uzaklık ölçer ve radyometrik termal kameraya sahip dört sensörlü bir modeldir. 20MP yakınlaştırma kamerası, 12MP geniş kamera ve 1200m lazer telemetreden oluşur. Yakın veya uzaktaki her şeyi gerçek veya termal renkte yakalayın.

Bu güçlü entegre yük, DJI’ın endüstriyel drone platformları için gelişmiş akıllı yetenekleri ortaya çıkarır. Ayrıca 640 × 512 piksel radyometrik termal kamera da ekler. Kamera, daha derinlemesine analize olanak tanıyan gömülü sıcaklık bilgilerine sahip R-JPEG dosyaları oluşturur.

Termal kameralarla dikkat edilmesi ve olası hasarlardan nasıl korunacağı.

Termal drone kullanmaya başlamadan önce, termal sensörlerin hasar görebileceği yaygın yolları ve bunun nasıl önlenebileceğini bilmek önemlidir. DJI ürünlerinin mükemmel yapı kalitesi ve dayanıklılığa sahip olduğu bilinmesine rağmen termal sensörler, doğaları gereği son derece hassas ve iyi ayarlanmış cihazlardır ve kullanırken dikkat gerektirir.

Uygunsuz kullanım, termal sensörlerde kalıcı hasara neden olabilir ve toplanan verilerde kalıntılar bırakabilir. Kameranın termal lenslerini güneş, lav veya lazer ışınları gibi güçlü enerji kaynaklarına maruz bırakmayın.

Doğru termal ölçümler

Son derece etkili termal görüntüleme kameralarının bile yüzey sıcaklığının doğru şekilde okunmasını zorlaştırabilecek çeşitli çevresel faktörlerle uğraşması gerekir. Buna atmosferik koşullar da dahildir; çok fazla sıcaklık, nem, bulutlar, yağmur veya kar, termal kameranın doğruluğunu engelleyebilir. Yansıtıcı cam güneşten, yerden veya başka bir nesneden gelen ısıyı yakalayabildiğinden termal kameralar da camla mücadele eder.

Bir nesnenin yüzey kaplaması, termal drone’nun sıcaklık okuması yapma yeteneğini de etkileyebilir. Korozyon veya yeni bir boya tabakası, bir nesnenin bağıl sıcaklık okumasını değiştirebilir. Güneşin göreceli konumu aynı malzemeden yapılmış nesnelerin termal görüntüleme kamerasında farklı görünmesine de neden olabilir.

Termal görüntüleme kamerası kullanırken aşağıdaki faktörlerin akılda tutulması gerekir:

Hava Şartları
Emissivite
Şeffaflık
Yansıtıcılık
Günün Zamanı
Bakış Açısı
Hedefe Olan Mesafe
Termal Enerji Miktarı
Yüzeyin Pürüzlülüğü Veya Düzgünlüğü
Duman, Toz ve Döküntülerin Varlığı
Bu özellikler akılda tutularak, bir nesnenin veya manzaranın termal özelliklerinin doğru bir görüntüsünü oluşturmak mümkündür.

Gelişmiş Kamera Hususları

Yüksek çözünürlük ve daha fazla renkli ekran seçeneği, ileri teknoloji termografik kamera sistemlerinin getirdiği avantajlardan bazılarıdır. Göz önünde bulundurulması gereken güçlü yeni özellikler şunları içerir:
Çift kameralı drone faydalı yük seçenekleri : Modern termal görüntüleme sistemleriyle donatılmış drone’lar aynı anda birden fazla türde görüntüyü yakalayabilir. Hibrit termal yükler bir arada iki kameradan, geleneksel bir görüntüleme sisteminden ve bir IR kameradan oluşur.

Kullanıcıya özel izotermal ayarlar : Kullanıcılar, termal drone kontrol paneli aracılığıyla özelleştirilmiş sıcaklık ayarları olan izotermleri ayarlayabilir.
Son teknoloji ürünü termal görüntüleme yazılımı : Kızılötesi görüntüleri yorumlamak için kullanılan yazılım, belirli nesneler için sıcaklık takibi, gerçek zamanlı ısı güncellemeleri, görünür ışık ve kızılötesi görüntülerin üst üste bindirilmesi ve çok daha fazlası gibi yeni özellikler sunar.

Termal Görüntüleme Kamera Teknolojisi

Bir drone için termal görüntüleme yükünün seçilmesi, ekipmanın yeteneklerinin bir kuruluşun kullanım durumuyla eşleştirilmesi meselesidir. Bir kamera sisteminin sahadaki performansını belirleyen birkaç farklı faktör vardır. Bunlar şunları içerir:

Görüş alanı (FOV) : Bu, gözlemlenebilir bir görüntünün kamera tarafından ne kadar büyük yakalanabileceğinin bir ölçüsüdür.

Hava koşullarına dayanıklılık : Giriş korumasında (IP) ölçülen bu değer, yağmur ve sisten kaynaklanan nem de dahil olmak üzere elementlere karşı direnci belirler.

Spektral bant : Spektral bant, kameranın IR sensörü tarafından algılanabilen elektromanyetik aralıktır.

Termal hassasiyet : Bu ölçüm, bir sensörün bağıl sıcaklıktaki farklılıkları ölçebilme derecesini belirtir ve aynı zamanda gürültü eşdeğeri diferansiyel sıcaklık (NEDT) olarak da adlandırılır.

Görüntü çözünürlüğü : Kameranın yakaladığı alanın boyutundan ziyade, oluşturulan dijital görüntüye kaç pikselin girdiğini yansıtır ve bu da ayrıntı düzeyini belirler.

Termal dronların kullanım durumları: şimdi ve gelecekte.

Termal dronlar, daha hassas sensörler ve daha düşük fiyatlar ile yeni olanaklara yol açarak bugün geçmişe kıyasla daha fazla işleve hizmet edebiliyor.

Termal Drone Kullanımı

Yangınla Mücadele : Termal droneların en yaygın kullanımlarından biri yangınla mücadele aracıdır. Havadan alınan ısı haritalaması, itfaiyecilerin risk faktörlerini öngörmesine olanak tanır. Yapıların içinde çalışırken olası arıza noktalarının haritasını çıkarmak mümkünken, orman yangını senaryolarında dronlar ekiplerin açık hava yangınlarının ilerleyişini durdurmasına yardımcı olabilir.

Termal Dronların İnanılmaz Faydaları

Arama Ve Kurtarma : Termal dronların kurtarma ekiplerine yardım edebileceği tek felaket türü yangınlar değildir. Sel, toprak kayması, deprem, kasırga ve kasırga gibi felaketlerin ardından termal drone’lar, ekiplerin kayıp kurbanları gece bile bulmasına yardımcı olabiliyor. Bu termal İHA’lar aynı zamanda kaybolan kişilerin takibini de yapabiliyor.

Hava Hizmeti Denetimleri Ve Madencilik Drone’ları : Enerji santralleri ve güneş paneli kurulumlarından uzak enerji hatlarına kadar kamu hizmeti altyapısını denetlemek, drone’larla daha kolaydır. Geleneksel görüntülerin yanı sıra termal kameraların kullanılması, ekiplerin olası arıza risklerini yeni yöntemlerle gözlemlemesine ve hatta termal panellerin durumunu incelemesine olanak tanır. Bir elektrik santralinin veya madenin büyüklüğü ne olursa olsun, dronelar sahanın üzerinde uçarak ölçüm yapabiliyor.

Gelişmiş Tarım : Mahsullerin izlenmesi ve canlı hayvanların havadan otlatılması, dronlar için potansiyel olarak gözden kaçan bir kullanımdır. Termal görüntüleme, çiftçilerin geceleri bile tarlaların ısıya maruziyetini ölçmesine ve hayvanları izlemesine olanak tanır. Teknolojinin yaygınlaştırılması yoluyla tarımı daha verimli hale getirmeye yönelik devam eden çabalar, drone konuşlandırması için mükemmel bir eşleşmedir.

 

 

Ayrıca Bakınız:  DJI Endüstriyel Dronlar

 

Ayrıca Bakınız: Yağmur Dronunuzu Nasıl Etkiler ?

 

 

Yorumlar