25 Ekim 2023

Drone İle Ortomozaik Yapmak İçin Bilmeniz Gereken Her Şey !

25 Ekim 2023

120

Drone İle Ortomozaik Yapmak İçin Bilmeniz Gereken Her Şey !

Drone araştırması, bir veya iki hava fotoğrafı çekip onu bir gün olarak adlandırmaktan çok daha karmaşıktır. Resimlerinizin birbirleriyle düzgün bir şekilde ölçeklenebildiğinden ve bozulmadığından emin olmanız gerekir. Sadece birkaç santim sapmanın işiniz üzerinde büyük bir etkisi olabileceği bir işte, onu doğru yapmak önemlidir.

Görüntü kalitesini sağlamanın ve görüntü perspektifiyle gelen zorlukların çoğunu ortadan kaldırmanın bir yolu, bir sitenin ortomozaik görüntülerini almaktır. Bu teknik, inanılmaz derecede ayrıntılı haritalar yapmak için kullanılabilir. Ancak, maliyet kısıtlamaları göz önüne alındığında, yalnızca belirli işler için gerçekten en iyisidirler.

Ortomozaik Görüntü Nedir?

Bazen ortogörüntü, ortofoto veya ortofotoğraf olarak da bilinen ortomozaik görüntü, bir İHA tarafından çekilen yüksek çözünürlüklü bir hava görüntüsüdür. Ortorektifikasyon adı verilen bir işlem kullanılarak özel bir yazılımla bir araya getirildiğinde, bu görüntüler son derece ayrıntılı, bozulmasız bir harita oluşturmak için kullanılabilir ve daha yaygın fotogrametri teknikleri kullanılarak görünmeyebilecek ayrıntıların görünürlüğünü artırır. Ortorektifikasyon, orijinal görüntüden aynı ayrıntı düzeyini korurken tüm harita boyunca tutarlılık oluşturmak için her bir görüntüden perspektifi kaldırır.

 

Drone İle Ortomozaik Yapmak İçin Bilmeniz Gereken Her Şey

Drone İle Ortomozaik Yapmak İçin Bilmeniz Gereken Her Şey

Ortorektifiye görüntüler, perspektifi görselleştirme biçimiyle standart hava fotoğraflarından farklıdır. Ortofotolar perspektif, kamera eğimi ve lens bozulması için düzeltilir. Bunu yapmak, bu fotoğrafların görüntüden görüntüye doğru bir şekilde ölçeklenebileceği anlamına gelir ve gerçek mesafeler için güvenebileceğiniz ölçme ölçümleri yapar. Bununla birlikte , yer kontrol noktaları ve yer örnekleme mesafesini hesaplama gibi standart drone arazi ölçme tekniklerini kullanmanız gerekeceği söyleniyor .

Drone İle Ortomozaik Yapmak İçin Bilmeniz Gereken Her Şey

Drone İle Ortomozaik Yapmak İçin Bilmeniz Gereken Her Şey

Ortomozaik Görüntüleri Ortomozaik Haritalara Dönüştürme

Tek bir ortofoto görüntüsünün bozuk görüneceğini ve bitmiş üründen beklediğiniz türden faydaları sağlamayacağını unutmamak önemlidir. Her hava fotoğrafı biraz farklı bir açıdan çekilmiştir ve tek başına değerli değildir. Bunun yerine, tek bir tutarlı harita oluşturmak için görüntü koleksiyonunun – farklı kamera açıları ve topografik değişiklikler hesaba katılarak ve düzeltilerek – birlikte ortorektifiye edilmesi gerekir. Bu tutarlılığı sağlamanın en kolay yollarından biri, dronunuzun uçuş yolunu otomatikleştiren bir yazılım ve tam olarak doğru zamanlarda ve açılarda fotoğraf çekebilen bir yük kullanmaktır.

Otomatik bir uçuş yolu kullanmanın yanı sıra, DJI Terra gibi ortomozaik yeteneklere sahip drone haritalama yazılımına ihtiyacınız olacak . Terra ile gerçek zamanlı olarak ayarlanmış bir alanın 2D ortomosaiğini oluşturabilirsiniz – bu da onu zamana duyarlı projeler için ideal bir yazılım haline getirir. Program ayrıca hızlı ve doğru olan 2D rekonstrüksiyonları gerçekleştirir. Diğer yetenekler arasında 3B haritalama ve yeniden yapılandırma, LiDAR işleme ve veri analizi yer alır.

Drone İle Ortomozaik Yapmak İçin Bilmeniz Gereken Her Şey

Ölçmede Ortomozaik Görüntüler

Ortomozaik haritalar, normal hava fotoğraflarına göre çeşitli avantajlar sunar — ancak, özellikle potansiyel olarak daha yüksek fiyat noktası göz önüne alındığında, her ölçüm işi için süper yüksek kaliteli bir görüntü gerekli olmayabilir. Ortomozaik haritalar, bozulma olmadığı ve perspektif gibi faktörlerden etkilenmediği için haritacılar için değerlidir. Etkileşimli 3B varlıklara dönüştürmek de kolaydır. Boyunca tutarlı ayrıntılara sahip ölçeklenebilir haritalar gerektiren çalışma sahaları için, ortomozaik seçenek tek kelimeyle eşsizdir.

Ortomosaik haritalamanın dezavantajları vardır. Modelleme stili, drone’nuzu yere daha yakın uçurmanızı gerektiren çok daha yakın çekim görüntüler gerektirir. Bu, diğer yöntemlere göre daha fazla zaman alabilir. Ek olarak, bazen ortomozaik haritalamanın ticari markası olan görüntü detayı gerekli değildir. Örneğin, yalnızca bir kara parçasının sınırını belirlemeye çalışıyorsanız veya yalnızca belirli bir alanın ayrıntılı görüntüsüne ihtiyacınız varsa, bir ortomozaik harita muhtemelen çok az şey sunacaktır.

Drone İle Ortomozaik Yapmak İçin Bilmeniz Gereken Her Şey

Ortomozaik Haritalar İçin Diğer Kullanımlar

Ortogörüntülerin kullanımından yararlanabilecek tek sektör haritacılık değildir. Orto haritalardan yararlanan en yaygın sektörlerden bazıları şunlardır:

Çiftçilik : Zaman içinde birden çok ortogörüntü almak, çiftçilerin mahsullerinin zaman içinde nasıl büyüdüğüne dair kalıpları tespit etmesine olanak sağlayabilir. Bu, özellikle mahsul sağlığının izlenmesi için önemlidir.

Kolluk kuvvetleri : Polis memurları ve itfaiyeciler, yoğun alanların ve suç mahallerinin haritasını çıkarmak için İHA haritalama özelliğini kullanır. Daha yüksek ayrıntı düzeyleriyle, bir orto harita, aksi takdirde gözden kaçabilecek önemli ayrıntıları yakalayabilir.

Emlak : Mülklerin ortomozaik haritaları etkileşimli sanal turlara dönüştürülebilir. Bu özellik, yüz yüze mülk turlarının sınırlı olduğu COVID-19 salgınının zirvesinde özellikle önemliydi.

Çevreyi koruma : Korumacılar, belirli bir arazi parametresinde nesli tükenmekte olan hayvanları tespit etmek veya zaman içindeki değişimi yakalamak için ortomozaik bir fotoğraf kullanabilir.

Genel ortogörüntüler ve haritalar, hem ayrıntılı görüntüleme hem de topografik doğruluk için kullanışlıdır. Arazi etüdü veya diğer geniş kapsamlı uygulamalarından biri için ortomozaik görüntülemeyi kullanmak istiyorsanız, DJI bu iş için ideal dronlara, kamera yüklerine ve yazılıma sahiptir.

 

 

Ayrıca Bakınız: İnşaat ve Haritalama Dronları

 

Ayrıca Bakınız: Drone’lar İle Rüzgar Türbini Kontrolü ve Yüzey Hasar Tespiti

 

Yorumlar