13 Aralık 2022

Yangın Alanlarında Drone Kullanımı

13 Aralık 2022

237

Yangın Alanlarında Drone Kullanımı

Yangın Alanlarında Drone Kullanımı İtfaiye Erlerinin İşini Kolaylaştırıyor !

Son 10 yılda kullanımı pek çok sektörde giderek yaygınlaşan dronlar, yangınlarda durum tespiti yapabilmek ve gerekli önlemleri en doğru şekilde alabilmek için itfaiye erleri tarafından da yoğun şekilde kullanılıyor.
İtfaiye erleri günümüzde artık, yangın noktasının tespitini yapmak, ısıların ölçümlerini gerçekleştirmek, güvenli yerlerde kalmalarını sağlamak ve yangınla mücadele esnasında farkındalık yaratmak için itfaiye dronlarından faydalanıyor.
Yangın Alanlarında Drone Kullanımı

 

Son yıllarda itfaiye erlerinin dronlardan daha fazla faydalanmaya başladı. Yangın esnasında meydana gelen duman ve sisten dolayı gözle görülen alan sayısı son derece kısıtlıdır. Bu durumdan dolayı dronların durum tespiti yaparak itfaiye erleri tarafından incelenmesi, yangının kısa sürede ve hızlı müdahale gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Dronlar ayrıca, sağladığı maliyet ve zaman tasarrufu açısından da itfaiye ekipleri tarafında sıklıkla tercih edilmektedir. Konu ile ilgili olarak 2020 yılında Çernobil kalıntılarının yanında çıkan büyük orman yangınını hatırlatalım. Bu yangına müdahale zor şartlar altında gerçekleşirken aynı zamanda da günlerce sürdü. Bu durumda drone kullanımına geçen itfaiyeciler, çözüme daha hızlı ulaştı. Zemin görünürlüğü kısıtlıyken durum tespiti için drone kullanımıyla beraber, drone operatörleri uçuşlarıyla beraber çıkardıkları haritaları hava ve yer ekiplerine bildirdiler. Ekipler bu sayede tehlikeli alanları tespit ederek daha hızlı yangın söndürme eylemi gerçekleştirdiler.

Yangın Alanlarında Drone Kullanımı

Termal kameralı dronlar itfaiye ekiplerinin havadan görüntü almasını sağlıyor.

DJI Markasının piyasaya yeni sunduğu, DJI Matrice 30T modeli IP55 derecesine sahip olup, DJI’ nin şimdiye kadar piyasaya sürdüğü en yüksek IP dereceli drone modeli olarak sınıflandırabiliriz. Ayrıca DJI M30/M30T‘nin en büyük avantajı son derece kompakt ve katlanabilir tasarımıyla ve Gelişmiş termal kamera çözünürlüğü (640×512 @30Hz ) ile son derece efektif kullanımlara öncü olmaktadır. M30/M30T’nin bu uygun şekilde taşınması önemli ölçüde zaman tasarrufu anlamına geliyor. DJI M30 serisinin kompakt ve sessiz çalışması, kolluk kuvvetlerinin dikkat çekmeden koşulları izlemesine veya operasyonu izlemesine yardımcı olur. İnsansız hava aracı olarak hayatımıza giren fakat son yıllarda pek çok sektörde yoğun şekilde kullanılmaya başlayan dronların, önümüzdeki yıllarda itfaiye ekipleri arasında daha da fazla kullanılmaya başlanacak.

Ayrıca Bakınız: DJI MATRICE 30

Ayrıca Bakınız: DJI MATRICE 300 RTK

 

Yorumlar