30 Kasım 2022

Ekin Kambur Böceği Mücadelesi

30 Kasım 2022

255

Ekin Kambur Böceği Mücadelesi

Türkiye’nin en önemli gıda kaynaklarından biri olan hububat grubunun en önemli zararlılarından olan ekin kambur böceğinin ülkemizde bulunan en yaygın ve önemli türleri; Zabrus tenebrioides Goeze., Z. Melanchonicus schaum., Z. Polithus Gauth., Z. spinipes Fabr., Z. iconiensis Ganglb., Z. Corpulentus corpulentus Shnanin., ve Z. asiaticus Cast’dur.

Ekin Kambur Böceği Drone İle Mücadele
Ergin türlere göre farklılık göstermekle birlikte, 12-22 mm boyunda ve 5-8 mm genişliğindedir. Sırt kısımları dış bükey ve parlak siyahtır. Sırtlarında boydan boya uzanan nokta ve çizgiler vardır. Yumurtaları mısır tanesi büyüklüğünde yuvarlaktır ve renkleri beyazdır. Kışı toprak içinde hem ergin hem de larva olarak geçirirler. Larvalar soğuk havalarda hareketsizdir ancak hava sıcaklıklarının 10 derecenin üzerine çıkması ile hareketlenirler. Gelişmesini tamamlayan larvalar nisan ayının sonlarına doğru pupa olurlar ve mayıs ayında erginliğe ulaşırlar.
Erginliğe ulaşan ekin kambur böcekleri, yaz ayında toprak içerisinde yazlamaya girerler. Sonbaharın gelmesi ile başlayan yağışlarla birlikte ise topraktan çıkarlar ve sürülmemiş topraklarda çiftleşirler. Çiftleşen dişiler yumurtalarını toprakta açtıkları küçük yuvalara tek tek bırakırlar. Yumurtalar iklim koşullarına bağlı olarak 10 -20 gün içerisinde açılır. Bir dişi ortalama 40 – 80 yumurta bırakmaktadır. Özellikle bitkinin kök bölgesinde çok sayıda larva görülebilir. Yılda 1 defa döl vermektedirler. Larvalar, sonbahar aylarında uygun şartları bulduklarında ekin yapraklarını içlerine çekerek yerler.

İlkbaharda yaprak ve sürgünleri yiyerek zararlı olurlar, m2 de 3 – 4 larva olduğunda, tarlada yer yer yenmiş kısımlar ve boşluklar görülür. Bu durum verimi önemli ölçüde azaltır.
Erginler ve larvaları, kültür ve yabani buğdaygil türlerinden beslenir. Özellikle buğday, arpa, yulaf ve çavdarda ekonomik anlamda ciddi kayıp yaşatır. Bazı durumlarda, çimlenmekte olan mısır tohumlarında da önemli zararlara yol açabilirler.

Ekin Kambur Böceği Drone İle Mücadele

Ekin Kambur Böceği Drone İle Mücadele
Ekin Kambur Böcekleri ‘ne karşı en etkili mücadele tohum ilaçlamasıdır. Bu nedenle zararlının bulaşık olduğu alanlarda tohumluk, mutlaka tekniğine uygun şekilde ilaçlandıktan sonra ekilmelidir. Ancak zorunlu kalındığı hallerde yüzey ilaçlaması uygulanmalıdır.

Tohum ilaçlaması, bir yıl öncesinde zararlının var olduğunun bilindiği bölgelerde, yüzey ilaçlaması ise larva zararının belirgin şekilde görüldüğü sonbahar veya erken ilkbaharda yapılır.
Zararlının var olduğu bilinen kısımlarda, geç sonbahar ile nisan ayının ortalarına kadar geçen zaman içerisinde yani ekinin kardeşlenme öncesi ile kardeşlenme dönemlerinde gözlem ve araştırma yapılmalıdır.

 

Ayrıca Bakınız: DJI AGRAS T40 ZİRAİ İLAÇLAMA DRONU

Ayrıca Bakınız: ZİRAİ DRONE İLE ÇELTİK İLAÇLAMA

Yorumlar