22 Eylül 2023

Zemin örnekleme mesafesi nedir?

22 Eylül 2023

99

Zemin örnekleme mesafesi nedir?

Araziyi araştırmak için hava uçağı kullanıyorsanız, yer örnekleme mesafesi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Zemin Örnek Mesafesini hesaplamak, haritalama projenizin ölçeğini belirlemek ve güvenilir sonuçlar elde etmek için çok önemlidir. Bu olmadan, hatalı veri toplama veya kullanışlı olmayan bir haritaya sahip olma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. İster bir arazinin kesin sınırlarını belirlemek, ister bir nehrin akışını haritalamak veya yeni bir inşaatın 3 boyutlu modelini oluşturmak için işe alınmış olun, Zemin Örnek Mesafesi onsuz yapamayacağınız bir metriktir.

Zemin Örnek Mesafesi

Drone haritaları, herhangi bir dijital görüntü gibi, esas olarak, numune adı verilen tek bir rengin küçük karelerinin kombinasyonlarıdır. Bu durumda, bir örnek tek bir piksele eşdeğerdir. Zemin örnek mesafesi, ardışık iki piksel merkezi arasındaki mesafeyi tanımlar. Hem hava fotoğrafçılığı hem de 3B topografik haritalar oluşturmak için yaygın olarak kullanılan bir teknik olan fotogrametri için önemli bir hesaplamadır.

Ardışık piksellerin orta noktasını hesaplayarak bir hava görüntüsündeki piksel boyutunu anlamak, haritanızın tüm ölçeğini kavramak ve net bilgilere dayalı kararlar almak için gereklidir. Zemin örnek mesafesini doğru kullanmak çok önemlidir. Bir santimetre veya daha az bir hata küçük görünebilir. Ancak, hata yüzbinlerce piksel üzerinden tahmin edilirse, haritanız ile gerçeklik arasında ciddi bir uyumsuzluk yaratacak ve ölçümleri neredeyse imkansız hale getirecektir. Güvenli oynamak için, kadastro uzmanları GSD‘yi hesaplarken her zaman mümkün olan en düşük değeri kullanırlar.

Zemin örnekleme mesafesi nedir?

GSD ne için kullanılır?

GSD, doğru haritalar ve modeller oluşturmak için havadan ölçüm kullanan herkes için bir faktördür. Tabii ki, bilirkişiler çeşitli sektörlerde çalışır ve çalışmaları birçok insan için vazgeçilmezdir. Sörveyörlerin doğru ölçümler yapması gereken hemen her sektörde, GSD önemli bir hesaplamadır.

Zemin örnek mesafesinin önemli olduğu alanlar:

İnşaat : dronlar, bir projenin çeşitli unsurlarının boyutlarını belirlemenin yanı sıra tüm şantiye alanlarını indirimli bir fiyata incelemek için kullanılır.

Haritacılık : Harita yapımcılarının drone haritalama teknolojisini hızla benimsemeleri şaşırtıcı değil.

Madencilik : Dronlar, açık ocak madenlerini ve taş ocaklarını insanların yapamayacağı şekilde etkili ve güvenli bir şekilde araştırmak için kullanılır. Ayrıca stok hacimlerini ölçmek için de yararlıdırlar .

İtfaiye : Öngörülen yanıklar gibi orman yangınlarıyla mücadelede dronlar uygulanmaktadır .

Mimari : İnşaata benzer şekilde mimarlar, doğru 3 boyutlu modeller oluşturmak ve bir şantiyenin tüm ayrıntılarını planlamak için drone haritalamayı kullanır.

Arazi sınırları : Arazi mülkiyetini belirlemek ve anlaşmazlıkları çözmek için havadan haritalama kullanılabilir.

Tüm bu ölçme işleri doğru bir zemin örnek hesaplaması gerektirse de, görevin özellikleri kullandığınız drone türünü etkileyecektir.

Hangi Zemin Örnek Mesafesi doğruluk düzeyine ihtiyacınız var?

Zemin örnekleme mesafesi nedir?

Biraz tersine, daha yüksek zemin örnek mesafesine sahip pikseller daha az doğru olacaktır – çünkü bu, tek bir pikselin daha büyük bir alanı temsil ettiği anlamına gelir. Gerekli zemin örnek mesafesi doğruluk düzeyi, yaptığınız işin türüne ve ne tür ayrıntılara ihtiyacınız olduğuna bağlıdır. Genel bir kural olarak, daha büyük ölçekli projeler daha yüksek bir zemin örnek mesafesine izin verirken, daha küçük ayrıntılara sahip projeler daha düşük bir zemin örnek mesafesi gerektirecektir.

Örneğin, bir inşaat projesi üzerinde çalışıyorsanız ve iki kiriş arasındaki mesafeyi bilmeniz gerekiyorsa, her birinin boyutunu belirleyip yerleştirebilecek kadar küçük bir zemin örnek mesafesine ihtiyacınız olacaktır. Bununla birlikte, çok büyük bir arazi parçası üzerinde mülkiyet çizgilerini işaretlemeye çalışıyorsanız, muhtemelen drone’u daha yüksek bir uçuş irtifasında kullanmak isteyeceksiniz.

Sonuç olarak doğru zemin örnek mesafesi havadan aşırı fotoğraf sayısından kaçınmak için yeterince yüksekten uçarken ayrıntılı hava görüntüleri yakalamanıza izin veren mesafe olacaktır. Çok yüksek bir zemin örnek mesafesi ve size hiçbir şey söylemeyen bulanık görüntülerle baş başa kalırsınız. Verilerinizi işlemek ve 3B modellere ve kullanılabilir haritalara dönüştürmek için optimize edilmiş DJI Terra gibi gelişmiş yazılımlarla bile anketinizin fazladan yer kaplaması ve muhtemelen beklenenden daha uzun sürmesi durumunda anketinizin çok altına inin .

Matrice 350 RTK ile rakipsiz doğruluk

Zemin örnekleme mesafesi nedir?

Yeni nesil haritalamayı mümkün kılan bir drone’a mı ihtiyacınız var? Matrice 350 RTK, haritacılar düşünülerek tasarlanmıştır ve aradığınız tüm özellikleri içerir. Bu drone, santimetreye kadar hassas ölçüm yapabilir ve her iş için yeterince sağlamdır. Bunu Zenmuse P1 dijital fotoğraf kamerası ve DJI Terra gibi sezgisel drone haritalama yazılımı ve sonuçları en üst düzeye çıkarmak için zemin örnek hesaplamalarının nasıl kullanılacağı bilgisi ile birleştirin ve herhangi bir havadan ölçüm işini halletmeye hazırsınız.

 

Ayrıca Bakınız: Endüstriyel Dronlar

 

Ayrıca Bakınız: DJI Matrice 350 RTK Drone 

 

Yorumlar