22 Eylül 2023

Tarım Dronları Hakkında Sizi Şaşırtacak Bilgiler

22 Eylül 2023

94

Tarım Dronları Hakkında Sizi Şaşırtacak Bilgiler

Tarımsal Dronlar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

Bir ilaçlama dronu satın aldığınızda, aslında kapsamlı bir cihaza sahip olursunuz. Bitkileri çok doğru ve etkili bir şekilde püskürtmenin yanı sıra, bir tarım drone’u bir dizi ek görevler için en iyisidir:

– Gübreleme
– Herbisitlerin Püskürtülmesi
– Böcek İlacı Püskürtmek
– Fungisitlerin Püskürtülmesi
– Tohum Püskürtmek
– Yiyecekleri Yaymak, örneğin balıklara vs.

Tarımsal (ilaçlama) insansız hava araçları, bu görevleri geleneksel makinelere göre daha ucuza, daha hızlı ve daha güvenli gerçekleştiriyor.

Kuşbakışı Görünümünden Bilgi Alma 

Ölçme veya haritalama dronları, araziyi daha önce mümkün olmayan bir şekilde izleyebilir. Bu bilgi, ayrıntılı NDVI ve RGB hava görüntülerine dayalı olarak ekimi planlamanıza, tarım arazinizi değerlendirmenize ve ürün sağlığınızı analiz etmenize yardımcı olacaktır.

Ancak birçok yerde araştırma ve izleme drone’ları sadece bunun için kullanılmıyor. Gözetim ve geniş arazilerin güvenliğini sağlamanın geleneksel yöntemlerle çözülmesi zordur. Gözetleme noktaları ve korkuluklar artık etkili değil. Drone‘lar kısa sürede geniş alanları kapsayabilir ve gerekirse operatör güvenlik görevlilerini anında uyarabilir, böylece hava gözetimi geleneksel sürekli korumanın yerini alabilir. Ayrıca bu dronlar, yaban hayatı çitlerinin durumunu kontrol etmek için de kullanılabilir. Hayvanların içeri girebilmesi için çitin nerede hasar gördüğünü bulabilir ve sonra bu noktaları düzeltebiliriz.

Tarım Dronları Hakkında Sizi Şaşırtacak Bilgiler

Dronlarla Hassas Mahsul Koruma

Modern tarım, modern kimyasallar kullanılmadan imkansız olurdu. Bu, hız, dikkat ve hassasiyet gerektiren son derece hassas bir faaliyettir. Doğru kimyasalları doğru miktarda, doğru yerde ve doğru zamanda kullanmak çiftçiler için sürekli bir zorluktur. Belirli bir yerde çok yüksek bir konsantrasyon gereksiz maliyetlere yol açabilir ve ürünün kalitesini düşürebilir. Çok düşük bir konsantrasyon, bitkileri hastalıklara ve patojenlere karşı duyarlı hale getirebilir ve bu nedenle ekinleri tehlikeye atabilir. Hassas tarımın önemli bir parçası olan drone tespiti ve püskürtme, spreyin tam olarak ihtiyaç duyulan yere, tam olarak doğru miktarda ulaşmasını sağlar.

Havada Hareket Halindeki Sıvıyı Kontrol Etme

Bir drone için 20-30 litre sıvı taşımak, kamera, sensör ve diğer katı yükleri taşımaktan tamamen farklı bir zorluktur. Drone hareket ettikçe ve püskürtme seviyesi düştükçe, tanktaki sıvı ileri geri hareket eder ve ağırlık merkezi değişir. DJI mühendisleri, dinamik olarak değişen ağırlık merkezini ve yükü telafi etmek için dronları püskürtmek için özel bir algoritma kullanıyor.

Püskürtme Dronları Daha Fazlasını Yapabilir

Çeşitli türde tanecikli malzemelerin yüksek hassasiyette, otomatik olarak yayılması, tarımın ve akıllı tarımın dijitalleşmesine yönelik büyük bir adımdır. DJI AGRAS serisinin en yeni drone’u olan DJI Agras T40, 50 kg kapasite ve 11 metrelik püskürtme genişliği sunarak önemli bir üretkenlik düzeyi sunuyor.

Bugün hala nadirdir, ancak teknoloji zaten dronlar kullanılarak tohumların ekilmesine izin vermektedir. Önceden yüklenmiş bir haritanın ardından, dronlar çok düşük irtifalarda yere tohum atabilir. Bu, ekimi hızlandırabilir ve önemli ölçüde insan gücü tasarrufu sağlayabilir. Ancak dronların kullanımı tohum dağıtmakla sınırlı değil. Teknoloji pestisit, gübre, hayvan yemi ve herbisit yaymak için kullanılabilir.

Tarım Dronları Hakkında Sizi Şaşırtacak Bilgiler

Sivrisineklere Karşı Drone Kullanımı

2019’da çığır açan bir deneyde bilim adamları, Tanzanya’nın Zanzibar kentinde sıtmanın bulaşmasını azaltmak için uyarlanmış bir DJI AGRAS drone kullandılar. Drone, taze yumurtadan çıkmış sivrisineklerin ayrılmasını önlemek için durgun suyun yüzeyinde oturan bir biyolojik kontrol maddesi ile bir dizi pirinç tarlasına püskürttü. Neyse ki, Avrupa’da yüksek sıtma riski yok, ancak yazın sivrisinek kontrolü bizim için de önemli ve bu deney, insansız hava araçlarıyla ilaçlamanın çok yönlülüğünü gösteriyor.

Akıllıca seçilmiş bir ilaçlama insansız hava aracı gerçekten de son derece çok yönlü bir araçtır ve modern hassas tarımda mükemmel bir destektir. Düzenli keşif uçuşları, ihtiyaçların zamanında değerlendirilmesini mümkün kılmakta ve kimyasalların hassas bir şekilde teslim edilmesi, kimyasalların kullanımını daha ucuz ve daha etkili hale getirmektedir. Bu hassas çalışma sayesinde, tarımsal insansız hava aracı, yatırımınızın geri dönüşünü elde etmenin en hızlı yollarından biridir.

 

Ayrıca Bakınız: Zirai İlaçlama Dronları 

 

Ayrıca Bakınız: DJI Agras T40 Zirai İlaçlama Dronu 

Ayrıntılı Bilgi Almak İçin Hemen Tıklayın ! 

Yorumlar