24 Ağustos 2021
24 Ağustos 2021
184
Kuşkusuz 2016 Drone’lar açısında oldukça büyük gelişmelerin yaşandığı bir yıldı. Peki 2017’de Drone’ları ve Droner’ları neler bekliyor?
Henüz Drone endüstrisi emekleme dönemlerini yaşayıp Drone’lar hayatımıza son zamanlarda girmeye başlasada, teknolojik gelişmelere bağlı olarak endüstri hızlı bir şekilde büyüyor ve önemli yeniliklerle evrim geçiriyor diyebiliriz. 2015 yılında sadece yeni donanım ve ekipmanları görürken, 2016 yılında bir Drone’un toplayacağı datalar(video, fotoğraf vb.) ile neler yapabileceğine şahit olduk. Ayrıca 2016’yı Drone’lar için önemli yıl yapan faktörlerden biri de küçük Drone’ların artık ticari amaçlar için de kullanılmasına başlanan bir yıl olmasıydı. Artık 2016’yı geride bıraktık ve 2017’deyiz. Peki 2017 yılında Drone cephesinde neler olacak? Bu yıl IoT, A.I. gibi teknolojideki son gelişmelerden Drone’lar da payını alacak mı? Drone endüstrisinin önde gelen liderleriyle yapılan bu röportaj 2017’ye dair çok güzel ipuçları veriyor.
Merkezi Bostan’da bulunan ve yapay zeka konusunda araştırmalarını sürdüren Neurala isimli firmanın üst yetkilisi Roger Matus 2017 yılında Drone’lar ile yapay zekanın çok daha tümleşik çalışacağını ifade ederken şu sözlere yer veriyor. “2017 Drone sahiplerinin yapay zekayı dört gözle beklediği ve bu bağlamda da Drone’ların gözlerini tam anlamıyla gerçek dünyaya açtığı bir yıl olacak. Sofistike Derin Öğrenme Algoritmaları(kısaca yapay zeka) kameralar tarafından sunulan görsel bilgiyi değerlendirip işleyebilen Drone’lara entegre edilecek ve ortaya gerçekten oldukça akıllı ürünler çıkacak. Buna ek olarak bugüne kadar A.I. ile entegreli olmayan Drone’larda çeşitli bağlantı gecikmeleri yaşanıyordu. Ancak A.I. ile entegreli çalışan Drone’lar sayesinde genellikle Dronerlar tarafından yapılan navigasyon faaliyetleri artık herhangi bir insan müdahelesi olmadan on-board çalışan yazılımlar tarafından gerçekleştirilebilecek. Ancak bu değişimlerin aşamalı olarak ilerleyeceğini ifade eden Matus, Drone’lardaki “follow me” yani beni takip et özelliğinin yerini “Objeyi takip et” özelliğine bırakacağını da sözleri arasında ekledi.
Drone’ların kullanım alanlarının günden güne genişlediğini ve en çok etkilenen endüstrilerden birinin de tarım olduğunu daha önceki haberlerimizde ifade etmiştik. DroneDeploy’un CEO’su Mike Winn “Teknoloji, tarım’ı şekillendirmeye ve benzersiz bir şekilde dönüşüm geçirmesine neden olacak ve bu şekilde önümüzdeki yıl Drone’larda daha büyük bir benimsenmenin olacağını göreceğiz. Aslında zaten bu adaptasyon sürecini 2016’da herkesin ticari olarak kullanabileceği Drone’ların duyurulmasıyla yaşadık. 2017’de ise 2 hatta 3 kat daha fazla Drone’un yalnızca geniş tarım arazilerinde değil, kurumsal çiftliklerde de ve aynı zamanda daha küçük ve uzak bölgelerdeki bireysel çiftliklerde de kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Drone teknolojileri hızlıca olgunlaşıyor, daha akıllı araçlar daha derin kavrama yeteneği kazanıyor ve mevcut tarım yazılımlarıyla daha entegreli sistemler çalışıyor. Bu datanın toplamı kesinlikle çiftçilerin kazançlarına da yansıyacaktır.” diyerek 2017’nin Drone’lar için tarım yılı olacağına dikkat çekti.
Yukarıda bahsedilen yapay zeka ve tarım uygulamalarına ek olarak sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik gibi son dönemlerin oldukça gözde teknolojileri de artık Drone’larla entegreli hale gelip yeni kullanım alanlarının doğmasına ve mevcut uçuş deneyiminin bir öteye taşınmasına neden oluyor. Bu konuyla ilgi olarak DroneDeploy’un DTO’su Nicholas Pilkington şu sözlerle A.R ve V.R.’ın önemini vurguladı. “Yeni A.R. ve V.R. cihazlarının yanı sıra daha uygun fiyatlı ticari Drone’lar sektörlerin daha çok data toplamasına mutlaka yardımcı olacaktır. Ancak hızlı dağıtım, video akışındaki sorunlar ve mobil OEMler, servise sağlayıcılar, yüksek çözünürlüklü drone haritalarının mümkün olduğunca hızlı gönderilmesi ve işlenmesi en büyük zorlukların başında geliyor. Çeşitli girişimci organizasyonların tamamen Drone’ları benimsemesi için, güncel network hızının ve işleme gücü kapasitesinin çözülmesi gerekiyor. Ancak Intel ve Qualcomm’un son zamanlarda Drone endüstrisine girmesi heyecan verici bir rekabeti de beraberinde getireceğe benziyor. O zaman gözleri kapatalım ve onların bu tarz problemlere ne tip çözümler getireceklerini görelim.”
Kısaca yazıyı özetleyecek olursak bizi 2017’de Drone’larla ilgili muazzam bir yıl bekliyor. Tüm endüstrilerin yapay zeka, IoT, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik gibi özellikle son zamanlarda adından sıklıkla bahsettiren teknolojilerden yoğun biçimde etkilendiği gibi Drone ve insansız hava aracı teknolojilerinin de bu saydığımız teknolojik gelişmelerden etkilenmesi kaçınılmaz.
Buna ek olarak tarım gibi 2016 yılında Drone’lar için yeni bir endüstri haline gelmiş bir piyasada da Drone kullanımının arttırılacak olması hem çiftçilerin yüzünü güldürecek, hem maliyetleri azaltacak hem de kuşkusuz verimliliği arttıracak. Bekleyelim ve görelim! 🙂