24 Ağustos 2021

300 kg ağırlık taşıyabilen Drone: Griff 300

24 Ağustos 2021

522

300 kg ağırlık taşıyabilen Drone: Griff 300

 Dünyaca ünlü çeşitli havacılık ajansları tarafından sertifikalandırılan Griff300, 225 kilogram taşıyabiliyor!
 

Drone’ların uçuş esnasında kısıtlı yük taşımaları ve düşük ağırlıkların uçuş süresini uzatması aslında Drone pilotlarının bugüne kadar yaşadığı en büyük sorunların başında gelmiştir dersek pek de yalan söylemiş olmayız. Küçük Drone’lar kendi kameralarını bile zar zor taşıyabilirken, endüstriyel Drone’lar ise SLR makineleri veya büyük görüntüleme sistemlerini taşıyabilecek kadar güçlü olmalarına karşın genel anlamda çoğu Drone üreticisi ağırlık noktasında kullanıcıların beklediği kadar büyük bir gelişme kaydedebilmiş durumda değil.

 

Ancak geçtiğimiz günlerde Norveçli Griff Aviation tarafından tanıtılan Griff 300, kendi 75 kg’lık ağırlığı dışında tam tamına 225 kg’lık yükü gökyüzüne taşıyarak Drone ve havacılık endüstrisinde büyük bir çığır açacağa benziyor.

 

Kendi ağırlığıyla beraber 300 kilogramlık büyük bir yükü gökyüzüne taşıyabilen Griff300 hem Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) hem de A.B.D Federal Havacılık Kurulu(FAA) tarafından uçuş sertifikası alan ilk ve tek Drone. Aynı boyuttaki diğer Drone’lara göre 10 kat daha fazla yük taşıyabilen bu Drone’un gücünü tek bir cümleyle özetleyecek olursak normal beden ölçülerine ve ağırlığına sahip 3 insanı taşıyabilen bir canavar diyebiliriz.

 

Öte yandan böyle bir yüklenme kapasitesine sahip bir Drone’un 45 dakika havada kalabilmesi bütün Drone’ların beklentilerinin de ötesinde bir Drone olduğunu kanıtlayabildiği gibi çeşitli endüstriyel alanlarda da büyük bir devrim yaratacığının da ilk işareti olsa gerek. Birçok yardımcı aparatın da eklenebildiği Griff300’ün modüler yapısı ona operasyonel anlamda büyük bir esneklik kazandırdığı gibi arama&kurtarma, yangın söndürme, tarım ve ilaçlama vb. endüstriyel alanlarda da aktif bir şekilde kullanılacağının ilk işareti olarak karşımıza çıkıyor.

 

Özellikleriyle kullanıcıları büyüleyen Griff300’ün orjini aslında Norveç’in önde gelen film şirketlerinden Magic Air’e dayanıyor. Film prodüksiyonunun yanında Drone teknolojilerine de el atan firmanın, bu konuda kusursuz bir iş çıkardığını söyleyelim. Drone’ların yavaştan film endüstrisinde kullanımının yaygınlaşması aslında firmaya Drone’ların başka alanlarda da kullanılmasıyla ilgili bir ilham vermiş olsa gerek ki Sykkylven Business Development ve Innovation Norway’in desteğiyle ürünü üretebilmek ve piyasaya sunabilmek için Magic Innovation’ı kurmuş olsunlar.

 

20 yıllık bir geçmişe ve profesyonel hava çekim alanında büyük bir birikime sahip olan Griff Aviation’ın CEO’su Leif Johan Holland özellikle havacılık sektöründe güvenliğin bir adım daha önde olduğunu ve bu bilinçle hareket ederek önceliklerinin Drone’un güvenilirliğini dünya çapındaki havacılık ajanslarından sertifika alarak kanıtlamaya çalıştıklarını ifade ederken, 225 kg kaldırabilen Griff300’ün bir sonraki versiyonunda hedeflerinin Griff800 ile bu kapasiteyi 800 kilograma çıkarmak olduğunu da sözlerinin arasına ekledi.

 

Henüz net bir fiyat ve çıkış tarihi belli olmasa da, Griff300’ün endüstriyel alanda faaliyet gösteren firmaların ve hatta çeşitli devlet kuruluşlarının ilgisini çektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

Yorumlar