29 Kasım 2022

Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis Capitata)

29 Kasım 2022

241

Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis Capitata)

CERATİTİS CAPİTATA

Akdeniz meyve sineği, bilimsel adıyla Ceratitis capitata olarak anılıyor. Günümüzde meyve kalitesini etkileyen en önemli sorunlar arasında sayılan böcek, özellikle tatlı meyvelerin kalitesini düşürüyor. Dişiler, yumurta bırakmak için tatlı meyveleri kullanıyor. Meyve içinde larva aşamasına geçen ve meyveyi delen zararlı, bu yollar mahsullerin pazarda yer alamayacak zarara gelmesine neden oluyor. Dünyada geniş bir alana yayılan böcek, turunçgiller, sert ve yumuşak çekirdekliler başta olmak üzere ekonomik değeri olan 300’den fazla üründe konukçuluk yapıyor.

Akdeniz sineği, tropik ve subtropik bölgelerde görülüyor. Diğer meyve sineklerine göre daha serin iklimlere uyum gösterebildiği için ülkemizde turunçgiller, Trabzon hurması, nar, şeftali, nektarin ve incir meyvelerinde görülebiliyor. Günümüzde birinci derecede önemli ticari ürünlere zarar verdiği için mücadelesi büyük önem arz ediyor.

Erginleri, genellikle ev sineğinin 2/3’ü büyüklüğündedir. Vücudun genel rengi sarımsı kahverengidir. Kanatları geniş olup üzerinde siyah ve soluk kahverengimsi şeritler vardır. Larvası beyaz ve bacaksızdır. Zararlı kışı toprakta veya ağaç üzerinde kalan turunç meyveleri içinde geçirir. İklim koşullarına göre ilkbahar sonu, yaz başında çıkan erginler beslendikten sonra yumurtalarını olgun meyvelerin kabuğu altına bırakırlar.

          

Meyvenin etli kısmında beslenen larvalar, bu kısımda bir yumuşama ve çöküntü meydana getirirler. Zararlı tarafından yumurta bırakılan çürük olan meyveler hasat zamanından önce dökülür. Bu tür meyvelerin çürük ve bulaşık olması ihracata engel olmakta ve malın yurt dışına çıkarılmasına izin verilmemektedir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgelerinin sahil şeridi boyunca uzanan kısımlarında devamlı faaliyet göstermektedir.

Birçok çalışmada mücadelenin yapılmaması durumunda zararın çok yüksek düzeylere ulaşabileceği bildirilmektedir. Nitekim, yapılan çalışmalarda Aydın ilinde Trabzon hurmasında zarar görmüş meyve oranının ortalama %50 kadar olabildiğini bildirmişlerdir. Bu çalışmada da Akdeniz meyve sineğinin zararının çok yüksek seviyelerde olduğu düşünülmektedir. Mücadele yapılan 10 ağaç üzerinden toplam zarar oranı ele alındığında zararın yine ağaçlardaki meyve sayılarına bağlı olarak değiştiği görülmektedir. Akdeniz meyve sineğinin cezbedici tuzak ve ilaçlama ile mücadele yapılan parselde zarar oranları %4,6-9,3 arasında gerçekleşmiştir. Yapılan bir çalışmada çekici tuzakların zarar oranını azalttığı ancak yüksek popülasyonlarda zehirli yem kısmi dal ilaçlaması ile mücadelenin desteklenmesi gerektiği bildirilmektedir. Ayrıca Akdeniz meyve sineğinin ciğerleri yoktur bu nedenle mücadelelerinde gaz etkili (temas etkili) ilaçlar kullanarak mücadele yapılması etkili bir sonuç verir.

Nazilli Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, Akdeniz meyve sineği ile mücadele için uyarıda bulundu. Kısa süre içerisinde mücadele edilmesi gereken bu zararlı türü ile vedalaşmanın en hızlı yöntemi ise havadan ilaçlama yöntemi olan tarım dronları. Tarım dronları sayesinde saatte 60 ila 240 dekara kadar alan ilaçlayabilir ve zamandan büyük oranda tasarruf edebilirsiniz. Üstelik yeni çıkan modelimiz DJI Agras T40 modelinde bulunan 3 boyutlu haritalama özelliği sayesinde meyve ağaçlarını ilaçlamak artık çok daha kolay olacak.

Ayrıca Bakınız: DJI AGRAS T40 ZİRAİ İLAÇLAMA DRONU

Ayrıca Bakınız: KIRMIZI ÖRÜMCE İLE MÜCADELEDE DRONE TEKNOLOJİSİ

Yorumlar