23 Mart 2022

Çeşitli Sektörlerde Bakım İçin Drone Denetimlerinin Neden Gerekli?

23 Mart 2022

195

Çeşitli Sektörlerde Bakım İçin Drone Denetimlerinin Neden Gerekli?

Uzak bir kırsal alanın ortasında, iskelelere tırmanmak veya bir halattan inmek zorunda kalmadan, yalnızca 50 kat daha hızlı ve terra firma güvenliğinden doğru bir güneş paneli veya rüzgar türbini denetimi yapabildiğinizi hayal edin.

Bir dronun bir şirketin varlığının etrafında ve üzerinde kolayca uçarak çok sayıda veriyi (termal, yakınlaştırma, görsel görüntüler) toplayabilir.

Ekiplerin, elektrik direklerini denetlemek için geniş bir arazide iskele kurmak gibi zaman alıcı bir karmaşadan geçmesi gereken günler geride kaldı. Drone incelemesi başladığında, otomatik süreç operatörlerin gelecekteki görevler için doğru, güvenilir ve daha da önemlisi tekrarlanabilir veriler toplamasını sağlar .

Her dakikanın önemli olduğu tesisler ve kamu hizmeti denetimleri için, daha hızlı bir drone konuşlandırması, operasyonel aksama süresini azaltır, genellikle denetimlerin varlık şebekeden ayrılmadan gerçekleştirilmesini sağlar ve şirketlerin gelir kaybetmesini önler.

Denetimler için en iyi drone kullanım durumları

Drone denetimleri, diğer sektörlerin yanı sıra petrol ve gazdan mimariye, tarıma, mühendisliğe ve hatta kamu politikasına kadar uzanan çok sayıda uygulamaya girer. Burada, teftiş çalışmalarında milyonlarca tasarruf sağlayan çarpıcı bir dönüşüm yaşayan en alakalı sektörlerden bazıları verilmiştir.

Tarım için drone muayenesi

Multispektral dronların entegrasyonu, çiftçilere sağlıklı ve sıkıntılı mahsulleri tanımlamalarına yardımcı olacak yüksek kaliteli veriler sağlar ve kesin müdahaleye izin verir. Drone’lar ayrıca, agronomistlerin daha iyi mahsul yönetimi fırsatlarını belirlemelerine yardımcı olan bir mahsulü periyodik olarak inceleyebilir. Kontur haritalama, hayvancılık yönetimi, mahsul değerlendirmesi ve sigorta ve verim tahmini gibihassas tarım faaliyetlerini kolaylaştırmak için P4 Multispectral kalibreli drone’larla özelleştirilmiş drone denetimleri gerçekleştirilebilir .

Çeşitli Sektörlerde Bakım İçin Drone Denetimlerinin Neden Gerekli

Mimarlık, mühendislik ve inşaat için drone denetimi

Tüm bu sektörlerde drone denetimleri, doğruluk ve zaman verimliliği açısından benzer gereksinimlere sahiptir .

  • İncelenecek varlık ister arazi ister bina olsun, büyük şantiyelerdeki olası tehlikeleri kuşbakışı bir bakışta tespit etmek, şirketlerin maliyetli hatalardan kaçınmasına yardımcı olurken aynı zamanda çevredeki sivilleri de korur . Diğer bazı durumlarda, drone denetimleri, 3D haritalar , malzeme stokları aracılığıyla bilgi modelleme (BIM) oluşturmanın yanı sıra ilerlemeyi izlemede yardımcı olabilir.
  • Daha ilginç bazı durumlarda, dronlar çatı denetimlerinde güvenliği önemli ölçüde artırdı ve COVID 19 erişim kısıtlamalarına rağmen mülk değerlendirmesinin çalışmaya devam etmesi için uygun alternatifler yarattı . Drone teknolojisinin yardımıyla denetimlere “temassız” bir yaklaşımın doğrudan sonucu, sigorta sigortacıları tarafından daha doğru sigorta talepleri ve daha akıllı iş kararlarıdır.

Kimyasallar, petrol ve gaz için drone denetimi

Güvenlik söz konusu olduğunda, petrol ve gaz endüstrisi muhtemelen drone denetimlerinden daha fazla yararlanan sektördür . Yakın tarihli bir  vaka çalışmasında, 2.300 akrelik bir rafineri ve kimya tesisi, ham petrol damıtma üniteleri, katalitik krakerler ve hidrokarbon üretimi için diğer operasyonları içeren, insanlar için oldukça düşmanca bir ortamı temsil ediyor. İşçilere yardımcı olmak için sahadaki tıbbi ekiplerle, drone’lar bu tür birimleri denetlemek, sağlık sorunlarını hafifletmek ve makul olmayan maliyetleri azaltmak için göz korkutucu bir görev üstlendi.

  • Özellikle kimyasal sahaların drone denetimleri, insanlar ve çevre için ciddi risk oluşturan tehlikeli sızıntıların önüne geçmek ve/veya müdahaleleri hızlandırmak için faydalıdır. İncelenecek yerler arasında rafineri tesisleri, bacalar, boru hatları, depolama tankları, açık deniz kuleleri, erişim yolları ve araştırma için arama alanları bulunabilir.

Elektrik için drone muayenesi

Zamanımızın belki de en heyecan verici sektörü olan güneş enerjisi, küresel talebi karşılamak için güneş paneli teknolojisinin yüksek düzeyde bakım gerektirdiği düşünüldüğünde, yönetilmesi en karmaşık kaynaklardan biridir . Termal kameralarla birleştirilmiş güneş panellerinin insansız hava aracıyla incelenmesi, hızı ve alan kapsamını büyük ölçüde artırırken, geleneksel manuel denetimler, tüm alanın doğru bir şekilde değerlendirilmesini sağlamayacaktır.

Çeşitli Sektörlerde Bakım İçin Drone Denetimlerinin Neden Gerekli

  • Öte yandan, elektrik hattı drone muayenesi, yasal gerekliliklere ve güvenlik standartlarına uymak için artan baskı altında en hızlı büyüyen uygulamalardan biri haline geldi . Elementlere sürekli maruz kalma, erken tespit ve hasar değerlendirmesini kolaylaştırmak için sık drone denetimleri gerektirerek korozyona katkıda bulunabilir.

Çeşitli Sektörlerde Bakım İçin Drone Denetimlerinin Neden Gerekli

Madencilik için drone muayenesi

Maden sahalarını çalışır durumda tutmak ve madencilerin sağlığına yönelik potansiyel tehlikelerden uzak tutmak için bakım şarttır. Drone denetimleri, madencilik endüstrisini , makinenin kapatılmasını gerektirmeden kritik verileri elde etme yeteneği ile yeniden şekillendiriyor. Milyonlarca ölçüm noktası ile yüksek kaliteli hacimsel bilgi üretme olasılığına; insan varlığı olmadan geniş alanlar üzerinde aerodinamik operasyonlar; daha az insan ve operasyonel hatayla sonuçlanan otomatik uçuş planlaması.

Çeşitli Sektörlerde Bakım İçin Drone Denetimlerinin Neden Gerekli

Kamu güvenliği için drone denetimi

Kurtarma operasyonları için drone’lardan bahsettiğimizde Arama Kurtarma’yı düşünmek doğal olsa da , drone denetimi bu sektörde  hafife alınmasa da ayrılmaz bir faaliyettir .

  • Bazı görevlerin >, gaz patlaması riski altındaki erişilemeyen dağları incelemede veya bir merdivenli kamyondan daha verimli bir şekilde görüntü toplamak için yangın sonrası incelemede kamu güvenliği görevlileri için paha biçilmez değerde olduğu kanıtlanmıştır.

Drone incelemesi yoluyla elde edilen veriler

Drone denetimlerinin sunabileceği veri ve içgörü miktarı, bu teknolojinin içsel hızı ve verimliliği ile eşleştirilirse paha biçilmezdir. Aşağıda, şirketlerin drone denetimleri yoluyla elde edebilecekleri tüm veri noktalarının sektöre göre sıralanmış bir özeti yer almaktadır:

Tarım

  • Mahsul ve bitki sağlığı
  • Ekin verimleri
  • Ekinlerin ve bitkilerin sayısı ve boyutu
  • Hava hasarı (sel, fırtınalar)
  • Toprak ve besin kalitesi
  • kırpma döngüsü
  • Çiftlik planlaması ve hassas tarım için GPS haritaları

Mimarlık, mühendislik ve inşaat

  • 2D ve 3D modeller (GIS yazılımı ile uyumlu) ve şantiye ve binaların ortomozaik haritaları
  • Potansiyel veya mevcut hasarları belirlemek için termal görüntüleme

Kimyasallar, petrol ve gaz

  • Gaz dedektörü yükleri dahil olmak üzere potansiyel sızıntıların ve istilacı bitki örtüsünün görsel ve termal görüntülemesi
  • Tesislerin ve dikey yapıların 2B ve 3B modelleri

Elektrik

  • Dağıtım ve iletim varlıklarının rutin denetimlerini tamamlayın
  • Gerçek zamanlı 2D ve 3D modeller
  • Potansiyel hasar için trafo merkezlerinin görsel ve termal verileri
  • Kazan muayeneleri
  • Gerçek zamanlı sıcaklık okuma

Madencilik

  • Hasarı tespit etmek ve envanteri izlemek için görsel ve termal canlı haritalama
  • Yükseklik haritaları, hacimsel ölçümler ve 3D modelleme
  • Servis yollarının uygunluğunu izlemek için görsel görüntüleme

Kamu güvenliği

  • Risk altındaki alanların 3D modelleri Hasar değerlendirmesi ve hızlı müdahale planlaması için görsel ve termal görüntüleme
  • Dokümantasyon amaçlı haritalama

Yorumlar