1 Kasım 2022

DJI MAVIC 3E Ve Haritalama Dronları Karşılaştırması

1 Kasım 2022

342

DJI MAVIC 3E Ve Haritalama Dronları Karşılaştırması

Yeni DJI MAVIC 3 Enterprise Serisi, iki farklı versiyonuyla karşımızda.

Bizim üzerinde duracağımız yeni aracımız DJI Mavic 3E- RTK özelliği ile harita-modelleme işleriyle uğraşan insanlar için vazgeçilmez bir insansız hava aracı haline geleceğe benziyor. Hem Phantom 4 RTK’nın hem de Matrice 300 RTK’nın bazı özelliklerini bu yeni insansız hava aracında görebiliyoruz. 

DJI Mavic 3E’yi incelediğimizde daha hafif, kompakt ve taşınılabilirliğinin daha kolay olduğunu görmekteyiz. Yine üzerindeki 20 MP kamera ile Phantom 4 RTK’nın ve Zenmuse L1 deki RGB kamerasına sahiptir. Öncelikle M3E kamerası yine daha önceki haritalama kameralarında (Zenmuse P1-Phantom 4 RTK) gördüğümüz gibi mekanik deklanşöre sahiptir. Peki ‘Mekanik Deklanşör’ün Elektronik Deklanşöre göre avantajı nedir?

Elektronik (Rolling) deklanşör tipi sensör yavaşsa, kamera veya nesne hareket ederken bir jöle efektine neden olabilir. Bu etki, bu tür görüntüleri fotogrametri ve estetik amaçlar için kullanma yeteneğini büyük ölçüde etkiler. Videolarda da çok dikkat çeker. Örnek olarak aşağıdaki görüntüyü verebiliriz. Bir mekanik deklanşöre sahip olmayan bir kamera tarafından çekilmiştir. Hava fotogrametrisi ile jöle etkisi önemli bir konudur. Hava fotogrametrisi tarama durumlarının çoğunda kamera hareket etmektedir. Hareketi engellemek için kamera sensörü okuması hızlı olmalıdır.

 

 

Peki DJI Mavic 3E’nin Phantom 4 RTK’dan farkı tam olarak nedir?

  • Daha Uzun Dayanıklılık ve Daha Yüksek Verimlilik: M3E RTK modülü ile maksimum 42 dakika uçuş süresini vardır, Phantom 4 RTK’da maksimum uçuş süresi 27 dakikaydı.
  • P4 RTK maksimum 30 dak. uçuş süresini, 13 m/s uçuş hızını ve minimum 2,5 s fotoğraf aralığını desteklerken M3E 15 m/s uçuş hızını ve tıpkı Zenmuse P1 Fotogrametri kamerası gibi minimum 0,7 s fotoğraf aralığını desteklemektedir. Dolayısıyla M3E, tek bir uçuşta (GSD = 5 cm) 2 kilometrekarelik 2D haritalama alanını tamamlayabilir ve bu P4RTK’nın 2 katıdır. 

 

ÖNEMLİ:

GSD daha küçük olduğunda M3E’nin avantajı daha fazladır. GSD = 1 cm olduğunda M3E’nin verimliliği P4RTK’nın 7 katı olmaktadır.

 

  • Daha İyi Fotoğraf Kalitesi: M3E’nin 4/3 inç CMOS sensörü, düşük ışıkta daha iyi renk ve daha iyi gürültü azaltma sağlar.
  • Geliştirilmiş Uçuş Güvenliği: M3E’de çok yönlü engel algılama sağlayan çoklu geniş açılı görüş sensörleri entegredir. Uçuş daha güvenli ve daha güvenilirdir.
  •  Daha Kararlı Video İletimi: M3E, maksimum 15 km (FCC standardı) iletim mesafesi ve 1080p  düşük gecikmeli video sunan O3 Enterprise video iletim teknolojisine sahiptir.
  •  İrtifa sınırı 500 metreden 1500 metreye çıkarılmış olup panoramik fotoğraf çekimini ve daha güçlü kontrolörü desteklemektedir.

 

M3E’nin haritalama doğruluğu nasıldır?

M3E GCP’siz doğruluğu, GSD’nin yaklaşık 2 katıdır. Örneğin 100 m uçuş yüksekliğinde GSD = Y/37 = 2,7 cm olup doğruluğu yaklaşık olarak 5,4 cm civarındadır.

 

Peki M3E hangi işler için daha doğru verimliliği sağlar?

M3E, arazi ölçümü ve haritalama, elektrik şebekesi incelemesi, rüzgâr santrali incelemesi vs. için uygundur.

 

 

Şimdi de M3E’yi ve Matrice 300 RTK’yı faydalı yükleriyle beraber yani (Zenmuse P1 Fotogrametri kamerası ve Zenmuse L1 Lidar Kamerası) performanslarıyla karşılaştıralım.

Öncelikle benzer özelliklerini sıralayalım:

  • Her üç sensör de arazi ölçmeleri için tasarlanmıştır ve ppk destekleri vardır.
  • Hepsi mekanik deklanşöre sahiptir.
  • SDK ve 3. taraf uygulama desteği sunar.

Birbirlerinden farklı özellikleri ise;

  • GSD oranları L1 ve M3E’nin kamerasında H(m)/36,5 iken, 

P1’de 24 mm: H(m)/55

           35 mm: H(m)/80

           50 mm: H(m)/120

 

  • Sensör Boyuları: M3E’de 4/3’’; 5280 × 3956 (4:3)

                                             P1’de Tam çerçeve

                                             (35,9×24 mm), 8192 × 5460 (3:2)

                                              L1’de 1’’   5472 × 3648 (3:2)

 

  • Hareketsiz Çözünürlük: M3E ve L1(RGB)’de 20 MP olarak çalışırken, P1 45 MP’dir.
  • Minimum fotoğraf çekme aralığı M3E ve P1’de 0,7 saniye iken L1’de 2,5 saniyedir.
  • Uçuş süresi M3E(RTK Modülü) ile beraber 42 dakika, P1 44 dakika ve L1 de 42 dakikaya kadar uçmaktadır. 
  • Zenmuse P1’de bulunan Smart Oblique(Akıllı Eğik Desteği) şimdilik destek planlanma aşamasındadır, biz bu özelliğin gelmesini bekliyoruz.

 

 

Bu üç fotogrametri çözümünü genel olarak karşılaştırdığımızda P1, M3E’den daha iyi performans gösterirken o da L1’den daha iyi performans göstermektedir. (P1 >M3E>L1)  

Bu sonuç, esas olarak kamera çözünürlüğü ve piksel boyutu nedeniyle yapılmıştır; yüksek çözünürlüklü bir görüntü, yüksek çözünürlüklü bir haritaya veya oldukça ayrıntılı bir modele karşılık gelebilir.

Kullanıcı Tercih Sebepleri:

Matrice M300 RTK + Zenmuse P1 (Üst seviye): Etkili gerçeklik yakalama ve ölçüm düzeyinde doğruluk gerektiren arazi ölçüm projeleri için en üst düzey fotogrametri kamerasını isteyen müşteriler içindir.

Mavic 3 Enterprise (Orta seviye): Tercih edilen ölçüm düzeyinde doğrulukla günlük işler için kompakt, kullanımı hızlı bir gerçeklik yakalama çözümü isteyen müşteriler içindir.

Matrice M300 RTK + Zenmuse L1 (Alt seviye): Havada bir LiDAR çözümü isteyen ancak ölçüm düzeyinde doğruluk gerektiren görünür fotogrametri haritalama projeleri yapması gereken müşteriler içindir. 

Ayrıca Bakınız: Multispektral Görüntüleme Drone Ve Micasense RedEdge-P

 

Yorumlar