24 Ağustos 2021

DJI Mavic Pro mu yoksa DJI Spark mı?

24 Ağustos 2021

310

DJI Mavic Pro mu yoksa DJI Spark mı?

Tıpkı diğer teknoloji harikalarında olduğu gibi, Drone’larda ilk ortaya çıktıkları zaman öncelikle askeri ve keşif amaçları doğrultusunda kullanılan ve deyimi yerindeyse oldukça dev boyutlarda üretilen araçlardı. Ancak Drone kullanımının git gide kişiselleşmesi ve çeşitli alanlarda gerek profesyonel gerekse de hobi amaçlı kullanımının yaygınlaşması Drone’ların üst seviye ekipmanlarla donatılmasına karşın daha da küçülmesine ve hatta günlük hayatımızda giydiğimiz ceketlerin içine girebilecek kadar minimal boyutlar kazanmasına zemin hazırladı. Örnek vermek gerekirse hobi amaçlı kullanılan Eachine E010 ve Eachine E10C gibi Drone’lar neredeyse pantolonunuzun cebine girecek kadar küçük.

 

Boyutsal anlamda küçülmenin pazarın yeni trendi olduğunun farkında olan DJI geçtiğimiz yıl DJI Mavic Pro’yu tanıtmış, Phantom 4 gibi profesyonel Drone’lara ait özellikleri katlanabilir yapıya sahip olan bu küçük Drone’a da entegre etmişti.

Hemen akabininde, geçtiğimiz aylarda DJI boyutlarıyla ön plana çıkan, küçük gövdesine profesyonel Drone’larla yarışabilecek özellikleri sığdırdığı yeni DJI Spark’ı tanıttı. Katlanabilir olmasa da, boyutuyla tüm Drone kullanıcılarının beğenisini kazanan DJI Spark birbirinden farklı renk çeşitleriyle fazlasıyla eğlenceli bir Drone olduğunu belli ediyor.

 

Biz de bu yazımızda Mavic Pro ve Spark’ı karşılaştırıp, hangi Drone’un hangi noktalarda artıları ve eksileri olduğunu ve seçim konusunda kararsız kalan kullanıcılara hangi Drone’un daha avantajlı olacağını detaylı bir şekilde göstereceğiz.

 

1)Boyut

 

DJI’ın resmi açıkladığı rakamlara göre Spark’ın boyutları 143 x 143 x 55 mm iken Mavic Pro ise 83 x 83 x 198 mm.
Her ikisi de DJI’ın şu ana kadar ürettiği en küçük Drone’lar olarak bilinsede, Spark fixed olarak adlandırılan ve katlanamayan  bir yapıya sahip. Bu yüzden Mavic Pro kanatları katlandığında hemen hemen Spark ile aynı boyutlara sahip oluyor. Buna ek olarak; yaklaşık 750 gramlık ağırlığı ile Mavic Pro katlanabilen yapısının getirdiği küçülmeye rağmen  Spark’ın 300 gramlık ağırlığı karşısında oldukça hantal kalıyor. Tabi 1.5 kg’lık Phantom 4’ün yanında bu rakamların okyanusta karınca olduğunu hatırlatmamızda fayda var.

 

2)Video

 

DJI’ın yeni tanıttığı Spark modeli maalesef 4K çekim yapamıyor, bu yüzden 1080p’de Full HD çekim kapasitesine sahip. Ayrıca DJI Mavic Pro’nun 3 eksenli gimbalinin aksine, DJI Spark 2 eksenli bir gimbale sahip. Kuşkusuz ki Spark’ın çektiği videolar oldukça etkileyici ancak sert hava durumlarında çeşitli dezavantajlar sağlayacağı da bir o kadar kesin. Öte yandan 4K çekim yapan Mavic Pro’nun ise büyük profesyonel Drone’lardan (Phantom 4 Advanced , Yuneec Typhoon H gibi) video çekim noktasında herhangi bir farkı yok.

 

3) Fotoğraf

 

DNG ve JPEG formatlarında çekim yapabilen DJI Mavic Pro’nun aksine, RAW uzantısının eksikliğini yaşayan Spark Drone sadece JPEG fotoğraf uzantısını desteklemekte. Ayrıca “burs”,”interval” ve “auto exposure bracketing” gibi çeşitli çekim opsiyonlarınında Spark Drone’da olmadığını görüyoruz. Belirtmekte fayda var ki, sadece çekim yapmak için Spark oldukça tatmin edici özelliklere sahip. Ancak geniş çekim dizisi ve çekim sonrası opsiyonlar göz önünde bulundurulduğunda kesinlikle Mavic Pro birkaç adım daha ilerde.

 

4) Uçuş ve Batarya

 

DJI Spark  gerçekten kumandayı elinizden bırakmanıza izin verecek şekilde Drone’u kontrol etmenizi sağlayan yeni uçuş özellikleri ile birlikte geliyor. Hatta sıradan Drone’ların aksine uzaktan kumanda DJI Spark için “Fly More” paketinde bir opsiyon haline geliyor. Ancak Mavic Pro’da uzaktan kumanda paket içeriğine dahil. Bunun anlamı ise; Mavic Pro’nun uçuş menzili Spark’ın uçuş menzilinden uzaktan kumandanın sağladığı avantajlardan dolayı çok daha uzun olması olarak karşımıza çıkmakta. Ancak yinede başlangıç seviyesi bir Drone’a göre DJI Spark’ta oldukça tatmin edici bir menzile sahip. Akıllı telefona yüklenen DJI Go App uygulaması wifi üzerinden Drone’un 100 metrelik bir alan içerisinde kontrol edilmesine imkan sağlıyor.

 

Adil bir karşılaştırma yapmak gerekirse, her iki Drone’un da uzaktan kumandaya sahip olduğunu farz edersek; Mavic Pro her halükarda 7 km’lik menziliyle Spark’tan çok daha geniş bir alanda operasyon kabiliyetini kullanıcısına sunuyor. Bu yüzden Mavic Pro ile görüş alanınızın dışına çıkmakta hiç zorluk yaşamazken, DJI Spark’ı devamlı takip etmek durumunda kalabilirsiniz. Uçuş özelliklerinin yanı sıra DJI Mavic Pro 27 dakikalık uçuş süresi ile DJI Spark’ın resmi verilere göre
sunduğu 16 dakikalık uçuş süresini neredeyse 2’ye katlıyor.

 

5) Fiyat

 

Fiyat karar almadaki en büyük faktör. DJI’ın resmi internet sitesi fiyatlarına göre; normal paket $499 olarak fiyatlandırılırken fly more paketi ise $699 fiyat etiketine sahip. DJI Mavic Pro’nun standard paketi $999’dan başlarken fly more paketi ise $1299 olarak sitede listelenmiş durumda. Şunu hatırlatmakta fayda var; Spark’ın normal paketinde uzaktan kumanda mevcut değil. Uzaktan kumanda yalnızca fly more ile birlikte gelmekte.

 

Sonuç

 

Her iki Drone’unda oldukça iyi özelliklere sahip olduğunu hatırlatalım. Ancak, eğer yeni bir Drone kullanıcısı iseniz veya tatmin edici hava fotoğrafları çekmek için küçük bir şeyler arıyorsanız, DJI Spark sizin için harika bir seçim olacaktır. öte yandan talepleriniz daha fazla özelliği barındıran bir Drone’a işaret ediyorsa, tabiki DJI Mavic Pro sizin için çok daha ideal olacaktır.
Ayrıca her iki Drone arasında da fiyat anlamında ciddi bir uçurum var. Şahsi tavsiyemiz eğer yeni bir kullanıcı iseniz öncelikle Drone dünyasını DJI Spark ile keşfedip daha sonra DJI Mavic Pro ile bulutları fethetmeniz yönünde olacaktır.

 

 

 

Yorumlar