23 Şubat 2022

DJI Terra Nedir?

23 Şubat 2022

227

DJI Terra Nedir?

DJI Terra, birçok farklı sektörde havadan görüntü yakalamanızı sağlayan ve bu görüntüleri analiz etmenizi sağlayan DJI teknolojisiyle donatılmış yeni nesil bir drone örneğidir. Kamu güvenliğinden tarım arazilerine, endüstriyel alanlardan inşaat veya altyapı alanlarına kadar birbirinden fazla pek çok sektörde kullanılmaktadır.

Karar alma sürecini hızlandıran ve alınan görüntülerin analizini kolaylaştıran DJI Terra, görüntülemelerin 3D haritalama yazılımına da sahip bir dronedur. Verilerin daha doğru ve daha hızlı elde edilmesini sağlayan DJI Terra, yazılım ve haritalama modelleri yapan drone olarak sektörde kendi örneklerinin de önüne geçmiş oldu.

Endüstri alanında birçok profesyonel gerçekleşmesi muhtemel senaryoların dijitale döndürülmesini sağlayan DJI Terra, geliştirilmiş ve yenilenmiş kolay haritalama yazılımı sayesinde hayal edilen senaryoları analiz eder ve görselleştirir.

DJI Terra Özellikleri Nelerdir?

Sektör içerisindeki birçok dronedan farklı olarak kolay haritalama ve analiz çıkarma özelliği bulunan yeni nesil bir drone türüdür. Bununla beraber, çalışma alanı da son derece geniş kapsamlıdır.

En basit ve özet şekilde DJI Terra’nın özelliklerinin ana hatları şöyledir:

  • Görev Planlama
  • Veri Toplama
  • Alan Haritalama ve
  • Veri Analizi, kapsamlı tüm özelliklerin ana hatlarını oluşturmaktadır.

DJI Terra, uçuş operasyonlarının önceden planlanmasını sağlamaktadır. Uçuşun gerçekleştirileceği alanın keşfi ve uçuş bölgelerinin planlamasının yaptırımını kolaylaştırır. Bununla beraber, merkezileşme özelliği sayesinde de uçuş esnasında kaydedilen verilerin kolay toplanmasını ve doğru sonuçlar vermesini gerçekleştirmektedir. Belirlenen uçuş operasyonuyla beraber 3B haritalama modu ile alan eşleşmesi kolaylıkla yapılabilmektedir.

Gerçek zamanlı haritalama özelliği sayesinde ise 2B ortomozaik* (*: Ortofotoların uygun ve doğru bir şekilde birleştirilmesiyle elde edilen görüntüye verilen terim adıdır) veri oluşumu ve 3D modelleme hızlı ve doğru bir şekilde yapılmaktadır.

DJI Terra, saha esnasında 2B ortomozaik özelliği ile beraber, uzak bölgelerde ayrıntılı uçuş yolları oluşturmak için ideal olmakla kalmaz aynı zamanda da uçuş ve saha esnasında hızlı karar verilmesi gerekilen durumlarda da zamana duyarlı görevler için de son derece yararlıdır.

Sorunsuz iş akışları ve doğru sonuçlar doğuran DJI Terra, kullanıcılara deneyim ve verimlilik sunuyor.

Arayüz içerisinde gezinirken görüntüleri rahatlıkla içe aktarım yapmanızı sağlar. Yaklaşık olarak 400 görüntüye kadarlık toplu işlemlerin (1 GB ya da RAM 1 gibi işlemler) saha çalışması ve dijital görselleştirme arasında bulunan bekleme süresini son derece aza indirerek kullanıcılarına zaman kazandırır. Zamandan tasarruf edilmesini sağlayan DJI Terra, aynı anda birden fazla grafik kartı kullanımı ile beraber yeniden yapılandırma görevini devreye sokar. Devreye giren bu grafik kartı sayesinde verimlilik önceki çalışmalara göre artar.

Sahip olduğu GCP’leri (Yer Kontrol Noktaları) ayarlayarak sorunsuz bir şekilde belirlenen 3B modeller sayesinde kolaylıkla ölçüm yapılabilir ve incelenebilir. Ayrıca bu sonuçların doğruluk payını incelemek için de gerçekleştirilen uçuş görevinin raporunu size sunar.

Uçuş esnasında ihtiyaç olan çıkıntıyı seçerek haritaların ve modellerin koordinatlarını 8500’den fazla ana koordinat sistemine dönüştürür. POS verilerini uyumluluk ve esneklik özellikleriyle beraber, hedef koordinat sisteminde yer alan gelişmiş coğrafi referanslı haritalar ve modeller oluşturmak için veri gruplarını veya GCP’leri birleştirir.

Gerçek zamanlı 3D haritalama özelliği sayesinde, 3B boyut modellemesini hızlıca oluşturur ve görüntülenmesini sağlar. 3D Rekonstrüksiyon özelliği sayesinde, büyük inşaat projelerinin yönetilmesi, endüstriyel uygulamalarda kullanılması, kazaların yeniden yapılandırılması, ince elektrik hatlarının yeniden yapılandırılması gibi birçok etkende kolaylık sağlamaktadır. CUDA tabanlı yeniden yapılandırma özelliği sayesinde büyük algoritmaları hızlı bir şekilde işler ve kaliteli sonuçlar elde eder.

Tüm bunlarla beraber, DJI Terra Lidar özelliği ile de kullanıcılar için son derece pratik ve kullanışlıdır. DJI Terra’da Zenmuse L1 modeli ile işlenen nokta bulutu verileri ile yalnızca tek bir dokunuşla POS verilerine, sigorta noktası bulutuna ve görünür ışık verilerine ulaşılmasına kolaylık sağlar. Bu sayede, nokta bulutları standart formatların dışına aktarılır ve saha çalışma raporları daha kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirilebilir.

Alan Görev Planlaması

DJI Terra’nın sahip olduğu alan görev planlaması özelliği sayesinde, ekrana yalnızca küçük bir dokunuşla karmaşık olan görevler basitleştirilir ve otomatikleştirilir. Aynı zamanda bu görev planlaması özelliği ile, birden fazla analiz çıkartmak için farklı haritalar ve modeller üretmek için işlenebilen görüntüleri kolaylıkla ve sorunsuz bir şekilde yakalanmasına yardımcı olur. Bu sayede işlenen bu görüntüler ve farklı modellemeler karar verme mekanizmasına da yardımcı olur.

Eğik Görev Planlaması

Eğik Görev Planlaması özelliği ile kritik veya ayrıntılı işlemler için kamera açısının eğik açıyla çekimini sağlar. Oblik olarak kamera açısını eğik açıya ayarlayarak zengin bir 3D model verisi elde etmenizi sağlar. Bu modelleme verisi sayesinde görüntülenen varlığın ekstra ve detaylı net bir görünüm sunar.

Koridor Görev Planlaması

Koridor Görev Planlaması özelliğine sahip olan DJI Terra, karayolları ve demiryolları çevresinde otomatik olarak uçuş yapabilmek için uçuş görevleri oluşturur. Haritalanan bu toplam alanın değişikliğini sağlamak için görev ayarlarını dizayn eder ve yüksek çözünürlüklü 2B haritalar sunar. Aynı zamanda da 3B modeller ve genel bakışlar arasında hızlı geçişler yapılabilmesi için seçim esnekliği sunar.

Verimli ve daha iyi bir uçuş yol noktası seçimi için uçuş rotası planlaması özelliğini de barındıran Terra, denetim iş akışlarını otomatikleştirir, seçilmiş olan bu noktayı simülasyonlu şekilde kamera görüntüsü olarak ekranda görüntüler. Bu sayede hem verim daha çok alınmış olur hem de iş akışları denetime tabi tutularak otomatikleşir.

Yol Noktaları Görev Planlaması

Uçuş esnasında tanımlanan ara nokta eylemlerini belirleyen Yol Noktaları Görev Planlaması özelliği ile, hız, yalpalama açısı, uçak ve uçuş yönü, irtifa ve daha fazla birçok özellik gibi faydalanabilir parametreleri kullanarak daha verimli bir uçuş yolu oluşturmaya yardımcı olur.

Daha komplike ve dikkat gerektiren sıkı uçuş görevleri için ise, mevcutta bulunan 3B modellerine görevleri tasarlar ve simüle eder. Bu özellikleri de 3B Uçuş Görselleştirme özelliği ile gerçekleştirir.

Detaylı İnceleme Görev Planlaması

Bir nokta bulutunda ya da oluşturulan 3B modellemede kullanılan Detaylı İnceleme Görev Planlamasıyla, bir ya da birden daha fazla noktaya otomatik olarak ara nokta oluşturur. Bu ara noktaların yanı sıra uçuş rotaları da oluşturmanıza yardımcı olan bu özellik, daha iyi bir yol noktası seçimi ile uçuşu daha verimli bir planlama ile yapılmasını sağlar. Denetimin iş akışlarını otomatikleştirerek, seçilen bu noktayı içerisinde barındıran simülasyonlu kamera görüntüsü ile ekranda görüntülemenizi sağlar.

DJI Terra Lidar

DJI Terra İle Uyumlu Drone Modelleri

Endüstriyel veya daha büyük iş mecralarında kullanıma uygun olan ve birçok yönden kolaylık sağlayan DJI Terra, farklı özelliklere sahip pek çok drone ile kullanıldığında daha verimli ve daha mutlak veriler elde edilmesini sağlayan sonuçlar doğurur.

Bu dronelar şunlardır:

Bu dronelar, yakalanan görüntülerin veri tabanına işlenmesini, RAM 1’lik görüntülerin yakalanarak sunulmasını, filo ağında birden fazla haritalama, simülasyon, içe ve dışa aktarım yapma, nokta bulutu oluşturma ve görüntüleme seçenekleriyle DJI Terra dronelarına yardım etmekte ve sonuçları mükemmele yakın olarak çıkarmaktadır.

Yorumlar