28 Şubat 2022

Endüstriyel Kullanımlar için Tasarlanmış Su altı Dronu Gladius M2 Pro

28 Şubat 2022

197

Endüstriyel Kullanımlar için Tasarlanmış Su altı Dronu Gladius M2 Pro

Su altı araştırmaları ve keşifleri, insan gücüyle çalışmaların yanı sıra teknolojik gelişmeleri de içerisinde barındırmaktadır. Son yıllarda su altında yapılan küçük ve büyük çaplı birçok araştırma teknolojik aletlerle yapılmaktadır. Fiziki insan gücüyle zorlanarak yapılan çalışmaların drone üzerinden devam ettirilmesi hem zaman anlamında hem de çalışmaların seyri anlamında avantaj kazandırmaktadır.

 

Küçük çaplı araştırmaların yanı sıra su altı araştırmaları, elektrik ve doğalgaz çalışmaları, köprü yapım keşifleri ve su altında yapılacak olan inşaat çalışmaları gibi birçok endüstriyel alanda dronelar insan gücünün yerini almıştır.

 

Endüstriyel çalışmalar için özel olarak dizayn edilmiş dronelardan biri de Gladius M2 Pro’dur. Bu drone, birbirinden farklı sektörlere uyum sağlayarak maliyet ve zaman tasarrufu yapılmasını sağlayarak verim oranını artırmaktadır.

 

Gladius M2 Pro, 4 knot hızı, 300 wh bataryası ile 2,5 saate kadar, 700 wh bataryası ile 4.5 saate kadar kesintisiz pil ömrü ve AC güç ünitesi ile sınırsız pil ömrü, 150 metreye kadar dalış seviyesi ve 4K UHD+EIS kamerası sayesinde ‘Sualtı Arama Kurtarma’, ‘Su Koruma ve Hidroelektrik Denetimi’, ‘Bilimsel Keşif’, ‘Tekne ve Rıhtım Muayenesi’ ve ‘Su Ürünleri Denetimi’ gibi endüstriyel alanlarda kullanılan su altı dronlarına öncülük eder.

Gladius M2 Pro Su Altı Dronu

Omni Hareket & Çok Açılı Çekim Kabiliyeti

Çok açılı çekim yapılmasının önünü açan Gladius M2 Pro, her yöne yapılmasına izin verilen OMNI hareketi için gerekli olan 8 vektörlü itici bir düzleme sahiptir.

  • İleri ve geri hareket
  • Dalış ve yüzer hareket
  • Yanal hareket
  • Sola ve sağa dönüş hareketleri
  • 90 derecelik eğim açıları
  • 340 derece yuvarlanma özelliği (Yan yana, ileri veya geri fark etmeksizin) sayesinde bu OMNI hareketleri başarılı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmektedir.
  • Tuza karşı dayanıklı motorlar

Yapılan herhangi bir dalış operasyonunda, duruş altında, derinlik ölçümü ve bununla beraber perspektif çekim, dalış esnasında gözlem ve operasyon ihtiyacını da bu çok açılı çekim ve hareket kabiliyeti sayesinde yapabilmektedir. Ayrıca operasyon esnasında gerçekleştirilmesi gereken tüm bu operasyonlar tek bir tuşla yapılabilmektedir.

Profesyonel İnceleme İçin Özel Aksesuarlar

İçerisinde birden fazla ek bulunduran Gladius M2 Pro, Grabber Claw, dalış ışığı ve lazer ölçekleyici gibi segmentleriyle profesyonel dalışlar için etkileyici bir sonuç sunar.

Aynı zamanda, yüksek parlaklık ekranı bulunan ‘Kontrol Konsolu’, bağlantı istasyonu, USBL su altı konumlandırma, yardımcı kamera ve çok ışıklı sonar gibi gelişmiş yardımcı aksesuar özellikleri sayesinde yapılan dalış operasyonunun eksiksiz tamamlanmasını sağlar.

Su altı ROV kontrolü ve diğer barındırılan tüm aksesuarları çalıştırmak için kontrol konsolu devreye girer. Drone içerisinde yer alan tüm anahtarlar profesyonel kontrol için dizayn edilmiştir. Yüksek parlaklığa sahip ekranı ile de gün ışığı olsun olmasın her an görüntüyü belirgin ve net bir şekilde göstermektedir.

Sualtı dronelarının yerini nokta atışıyla tespit etmeyi sağlayan ve hareket izlerini kaydeden USBL Sualtı Konumlandırma özelliği sayesinde, kombinasyon çözümler elde edilir.

Bunlarla beraber sahip olduğu yardımcı kamera ve çift kamera sayesinde eş zamanlı olarak ‘Dual-View’ gözlemi yapabilmektedir.

Çamurlu ve kirli sudan etkilenmeden hızlı arama ve hedef konumlandırma sağlayan çok ışınlı sonar, yansıma yoluyla birbirinden farklı ve yüksek kaliteli görüntüler üretir.

Maksimum Çalışma Derinliği ve Sınırsız Pil Ömrü

Birden çok segmentle endüstriyel alanlarda hizmet gösteren Gladius M2 Pro, hem AC hem de pil güç kaynağı ile hizmet vermektedir. Çıkarılabilir pil özelliği bulunan bu drone’a, varsayılan 300Wh’lık yüksek kapasiteli lityum pil takılabilmekte veya değiştirebilmektedir. Bununla beraber isteğe bağlı olarak 700Wh lityum pil ile 5 saat boyunca kesintisiz görüntü almak da mümkündür. AC ekipmanı sayesinde de sınırsız pil ömrü sağlamaktadır.

Gladius M2 Pro Kullanım Alanları

Profesyonel dalışların öncüsü olarak kullanılan Gladius M2 Pro, sıkışmayı önleyen 150W’lik motoru ve her yöne 4 knotluk su akışına dayanabilen Chasing M2 motoruna kıyasla işletim gücünü 2 kat artırmıştır.

 

150 metreye kadar dalan, -10 ile 45 dereceye kadar dalış gerçekleştirebilen, azami hızı 2m/s olan ve 5 saate kadar çalışma süresi barındıran M2 Pro, 4K video çözünürlüğü, 12 milyon fotoğraf pikseli ve F1.8 lensi de içerisinde barındırmaktadır.

 

Bu sayede ağır işçilik isteyen ve uzun uğraşlar gerektiren sektörlerde insan işçiliğinin yerine geçmiştir. Özellikle su altında yapılan herhangi bir arama ve kurtarma çalışmalarında boy gösteren bu drone, hayati öneme sahip ve saniyelerle mücadele verilen alanlarla da kullanılmaktadır. İnsan vücut ısısıyla suyun ısısının farklı olabileceği ve yaşam tehlikesi arz eden herhangi bir durumda da yine dalış görevini üstlenir. Ayrıca su altında bulunan ve incelenmesi gerekilen ürünlerin yerlerinden alınmadan ve tahribata uğramadan denetimini yapar. Su koruma ve hidroelektrik gibi ağır işçilik isteyen ve günlere hatta aylara yayılan çalışmalara hem zaman hem de maliyet açısından yardım eden bu drone, yaptığı keşif dalışlarıyla olası herhangi bir olumsuzluğun ya da meydana gelebilecek bir felaketin önceden anlaşılmasını sağlayarak önlem alınmasını sağlar. Ağır işçiliklerle beraber, bilimsel keşiflere de ışık tutan M2 Pro, yapılacak keşiflerde insanın inemediği derinliklere iner ve geniş perspektifi sayesinde hem gözlem yapar hem de bu gözlemleri kayıt alına alır. Bu sayede çalışmalar hızla ilerlerken çalışma alanları da genişletilir.

Yorumlar