18 Ekim 2021

Drone Kullanımı ile Kimyasal Kirliliğin Önüne Geçilmesi

18 Ekim 2021

366

Drone Kullanımı ile Kimyasal Kirliliğin Önüne Geçilmesi

Teknolojinin hızla ilerlemesi pek çok sektörde önemli gelişmelerin yaşanmasını da beraberinde getiriyor. Bu sektörler arasında en çok ön plana çıkanlardan biri de tarımdır. Özellikle de akıllı tarım alanında drone teknolojilerinin kullanımı ile birlikte yaşanan pek çok problemin de ortadan kalktığını söyleyebiliriz. Bu teknolojiler çiftçilerin üretim aşamasında karşılaştıkları pek çok soruna kalıcı bir çözüm getiriyor. Dolayısıyla akıllı tarım uygulamaları da çok daha problemsiz bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Elbette akıllı tarım teknolojileri dendiğinde artık ilk akla gelenlerin başında drone var. Bunun nedenleri olarak uzayan bir listeden söz edebiliriz. Çünkü tarım alanında bu teknolımojilerin kullanılması pek çok açıdan son derece önemli avantajlar sunabiliyor. Bu avantajlar arasında işgücüne duyulan ihtiyacın azalması, zamandan yana ciddi bir tasarruf yapılması, çok geniş tarım arazilerinin havadan rahatlıkla ve gerçek zamanlı olarak kontrol edilebilmesi de var. Bunlar arasında en önemli olanı ise kuşkusuz ekolojik kirlilik konusudur.

Tarım alanlarının düzenli olarak ilaçlanması gerekiyor. Bitkilerin ya da ağaçların mikroorganizmalardan zarar görmesini önlemek için ilaçlama çalışmalarının yapılması zorunlu olarak uygulanan bir aşamadır. Ancak tahmin edilebileceği gibi kilometrelerce uzayan geniş tarım alanlarının geleneksel yöntemler ile ilaçlanması ciddi bir zaman ve iç gücü gerektirir. Söz konusu akıllı tarım olduğunda bu durum daha da ciddi bir boyut kazanabiliyor.

Ancak akıllı tarım teknolojileri yani drone teknolojileri kullanıldığında sadece hastalıklı olan alanın en uygun dozajda ilaçlanması mümkün hale geldi. Bu durum ekolojik denge açısından da sanılandan daha fazla önem taşıyor. İhtiyaçtan fazla oranda ilaç kullanımını ortadan kaldırıyor olması ve aynı zamanda her bölge yerine sadece ihtiyaç duyulan alanın ilaçlanması zaten başlı başına gereksiz tarım ilacı kullanımını ortadan kaldırıyor. Bir başka deyişle tarımda kimyasal kullanımını minimuma indirgiyor da diyebiliriz.

Çiftçiler tarımda drone kullandıklarında yer seviyesinde yapılan kontrollerde gözle görünmeyen problemleri bu cihazlar ile yapılan görüntülemelerde fark edebiliyor. Özellikle yüksek performanslı bir drone modelinin tercih edilmesi durumunda kilometrelerce alanın sadece tek bir uçuşla kontrolden geçirilmesi mümkün olabiliyor. özellikle tarımda kullanılan ilaçlama yöntemlerinde bu teknolojilerin sağladığı faydaları çok daha net bir şekilde görmek mümkündür.

Tarımda Drone Teknolojileri

Tarımda drone teknolojilerinin kullanılması aynı zamanda sensör kombinasyonlarının da kullanılması anlamına geliyor. Bu sensörler aracılığı ile bitkilerde insan gözü ile anlaşılamayacak olan renk farklılıkları da tespit edilebiliyor. Bitkilerde hastalıktan kaynaklanan renk farklılıklarının tespit edilmesi sayesinde çiftçilerin bu sorunlara erken dönemde müdahale etmesi de mümkün oluyor. Tarımsal faaliyetlerin tarımsal drone kullanımı durumunda çok daha verimli süreçler eşliğinde tamamlanmasındaki nedenlerden biri de budur.

Sadece ekolojik kirlilik noktasında önemli avantajlar sunmakla kalmayan bu teknolojiler tarımda verimliliğin artması noktasında da büyük bir önem taşıyor. Bu sistemler toprağı taşıyan ekipmanlara sahip olmakla birlikte tasarıma kazandırılan püskürtme sistemleriyle de tarım ilaçlarının en verimli şekilde kullanımına olanak tanıyor. Sadece ihtiyaç duyulan miktarda tarımsal ilaç kullanılıyor ve bu açıdan da aşırı oranda tarımsal ilaç kullanımının önüne rahatlıkla geçebiliyor. Bu durumu hem insan sağlığı hem de çevre kirliliği açısından el almak gerekiyor. Bu arada püskürtme sistemlerinin de rahatlıkla kontrolden geçirilebildiğini de belirtmek gerekir.

Elbette tarımsal drone teknolojileri ile yapılan ilaçlama çalışmasının gerçek zamanlı olarak izlenmesi de mümkün olabiliyor. Çiftçiler telefonlarına gelen bildirimler ve uyarılar eşliğinde yapılan ilaçlama çalışmasını rahatlıkla kontrol edebiliyor. Bu bilgilerin gerçek zamanlı olması ise gerekli kontrollerin de gayet dinamik bir şekilde yapılabilmesine olanak tanıyor. Sonuç olarak tarımda drone kullanımı kimyasal kirliliğin önüne geçebilmek adına da çok büyük bir önem taşıyor. Yakın zamanda geliştirilen yeni nesil drone modellerini online sipariş sitemizde mercek altına alabilirsiniz. Farklı markalar tarafından geliştirilen bu cihazların hangi özellikler ile donatılmış olduğu ya da fiyatları konusunda da fikir sahibi olabilirsiniz.

Yorumlar