10 Temmuz 2023

Drone Pervaneleri

10 Temmuz 2023

152

Drone Pervaneleri

Drone pervaneleri, kaldırma kuvveti oluşturan ve drone’un uçmasını sağlayan bir itme sistemi görevi gören, hızla dönerek hava akımı oluşturan dronun değiştirilebilir bir parçasıdır. Belirli pervanelerin hızının değiştirilmesi, yükselmesine, alçalmasına, yerinde asılı kalmasına olanak tanır ve ayrıca dronun yalpalama, yunuslama ve yuvarlanmasını da etkiler. Bu hava akışı, kanatların üst tarafı ile alt kısmı arasında basınç farkları oluşturur. Yüksek basınç alanlarındaki hava alçak basınç alanlarına doğru hareket ettiğinden, bu kaldırma kuvveti oluşturur.

Drone Pervaneleri

 

Dronunuzun pervanelerinin irtifa kazanmak için havayı aşağı doğru itmesi gerektiğinden, eğim çok önemlidir.

 

Her kanadın eğimi çok düşükse , yani kanat düz ise, pervane çok yüksek bir RPM’de dönebilecek, ancak daha az genel itme olacağı için daha fazla kaldırma üretmeyecektir. Bu pervane, girişlere hızlı bir şekilde yanıt verecek ve daha az güç kullanacaktır.

 

Ancak, bu yalnızca düşük hızlarda etkili olacaktır.

 

Her kanadın eğimi çok yüksekse , yani kanat çok daha dik açılıysa, pervane çok daha düşük bir RPM’de dönecektir ancak çok daha fazla itme kuvveti olacağından çok daha fazla kaldırma kuvveti üretecektir. Bu pervane, yalnızca dronun yüksek hızlarda hareket etmesi için verimli olacaktır.

 

Aşağıda ağırlığın, uzunluğun ve çapın bir dronun performansını nasıl etkilediğini inceleyeceğiz

 

Ayrıca Bakınız: İlginç Tasarımıyla Göz Dolduran Pervanesiz Drone

 

 

Ağırlık

Ağırlık, bir dronun ne kadar uzun süre ve ne kadar hızlı uçabileceğini belirlemede büyük rol oynar. Bir drone üzerindeki birçok parça, bu parçaların ağırlığı göz önünde bulundurularak özenle seçilir. 

 

Bir drone için hafif, verimli, etkili ve dayanıklı bir drone pervanesi bulmak, herhangi bir drone’nun tam potansiyeline ulaşması için gerekli olan şeydir.

 

Uzunluk

Pervanenin uzunluğu (çapı), drone performansında önemli rol oynayan bir başka faktördür. Bu ölçüm genellikle inç cinsinden ölçülür.

 

Bu, pervanenin bir ucu ile diğer ucundaki pervanenin köşegen ucu arasındaki uzunluktur.

 

Pervane ne kadar uzun olursa, aynı hızı korurken potansiyel olarak o kadar fazla itme kuvveti oluşturabilir. Ancak, bunu yapmak için daha fazla tork gerektirecektir. Bu aynı zamanda desteğin genişliğine (yüzey alanı miktarı) ve eğimine de bağlı olacaktır.

 

Doğru dengeyi bulmak önemlidir ve drone’dan drone’a değişir.

Ayrıca Bakınız: Fizik Kurallarına Meydan Okuyan Tek Pervaneli Drone

 

 

Drone Pervaneleri Nelerden Yapılır?

Drone pervaneleri genellikle plastik bir bileşikten yapılır. Bununla birlikte, daha pahalı dronlar genellikle karbon fiberden yapılmış pervanelerle gelir. Pervaneler için kullanılan malzeme, drone’nun performansını ve dayanıklılığını etkileyecektir.

Drone Pervaneleri

 

Plastik drone pervaneleri, ucuz ve esnek oldukları için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu, hafifçe eğilme potansiyeline sahip oldukları için birkaç çarpışmadan sonra bile daha uzun süre dayanma olasılıkları daha yüksek olduğundan avantajlıdır.

 

Bununla birlikte, bu dronlar dönerken titreşime neden olma eğilimindedir ve bu da dronunuzun kararlılığını ve genel performansını etkileyebilir.

 

Karbon fiber drone pervaneleri, daha güçlü, daha sert ve daha hafif olmaları nedeniyle daha dayanıklı oldukları için genellikle daha pahalı modellerde kullanılır. Uçuş sırasında çok daha az titreşim üretirler ve çok daha sessiz çalışırlar.

 

Bununla birlikte, güçleri aynı zamanda bir zayıflık haline gelebilir ve pervane kolayca kırılmadığından, bir çarpışmanın etkisi motor üzerinde çok daha fazla baskı oluşturabilir.

 

Drone Pervaneleri

 

Drone İçin Pervane Nasıl Seçilir?

Yeni pervaneleri seçerken göz önünde bulundurmanız gereken faktörler şunlardır:

1.Boyut
2.Saha
3.Bıçak Yapılandırması
4.Malzeme

 

Bir drone için bir drone pervanesinin boyutu nasıl seçilir?

Bir drone pervanesinin boyutunu seçerken düşünmeniz gereken şeyler ağırlık, uzunluk, yüzey alanı ve iç çaptır .

Drone Pervaneleri

Bir drona eklenen herhangi bir ağırlık performansını etkileyebileceğinden pervanenin ağırlığı önemlidir. Drone desteğinin uzunluğu, ağırlık kadar eşit derecede önemlidir . Tüm drone çerçeveleri, belirli uzunluktaki drone pervanelerini kaldıramaz. Kullanabileceğiniz maksimum uzunluğu belirlemek için oldukça basit bir denklem uygulamanız gerekecek.

 

Yapmanız gereken, quadcopter’inizin çerçeve boyutunun uzunluğunu ve genişliğini almak ve ardından bu sayıyı ikiye bölmektir. Herhangi bir sorun olmadığından emin olmak için bu sayıdan biraz daha küçük bir uzunluğa sahip bir drone pervanesi seçtiğinizden emin olun.

 

Yüzey alanı da önemli bir faktördür. Çok ince bıçakların daha yüksek hızlarda dönmesi gerekecek ve bu nedenle çalışmak için büyük piller gerektirecektir. Drone’nun pil kapasitesi, motoru ve toplam ağırlığı ile birlikte iyi bir boyut oranına sahip konik bir pervane bulmak çok önemlidir. Delik , dikkate almanız gereken son faktördür. Delik, pervanenin ortasındaki deliğin boyutudur. Bu boyutu rotor milinin boyutuyla eşleştirmek önemlidir.

 

Bir dron pervanesinin çapını dronunuza tam oturacak şekilde küçültebilen adaptörler vardır. Bazı drone pervanelerinde, onları motora sabitleyen vidalar da olabilir. Sahip olduğunuz dronun boyutunu anlamak da çok önemlidir çünkü bu, seçtiğiniz pervanenin dronun performansını nasıl etkileyeceği konusunda rol oynayabilir.

 

En verimli pervane, aslında en az kanat sayısına sahip olandır (tek kanatlı). Daha fazla kanat eklemek, daha fazla pervane eklemeye veya bu pervanelerin boyutunu büyütmeye gerek kalmadan itme ve gücü artırır. Bununla birlikte, bunun dezavantajları olabilir ve dronunuzun motoruna bağlı olarak hangi kanat konfigürasyonunu seçeceğiniz konusunda gerçek kısıtlamalar vardır.

 

Drone Pervaneleri

Son birkaç yılda, drone teknolojisi birçok farklı kullanım için hızla gelişmektedir. Sürekli gelişen bir bileşen, dronlarda kullanılan motordur. Bu motorlar, bir insansız hava aracı üzerindeki bıçakların boyutunu ve miktarını artırma olasılığına izin vererek güç ve verimlilik kazanmayı başardı.

 

Düşündüğünüzün aksine, bir pervanedeki kanat sayısını artırmak, aslında tüm pervanenin boyutunu artırmak kadar verimli değildir. Bu nedenle, bıçak miktarını artırmak, üretilen itme miktarını artıracaktır, Bu maliyet, artan pil gücü kullanımı nedeniyle uçuş süresidir ve dronunuz girdilerinize daha az yanıt verir. Pervanenizi seçerken, seçtiğiniz kanat sayısının dronunuzun motorunun güç çıkışıyla eşleştiğinden emin olmanız gerekir, aksi takdirde bu dronunuz için sorunlara neden olabilir

 

Belirli bir pervane boyutu için tasarlanmış bir motorunuz varsa ve çok daha küçük bir pervane koymaya karar verirseniz, bu, çok yüksek RPM ile sonuçlanacak ve çok fazla itme üretmeyecektir. Bu, dronunuzun motoruna ciddi şekilde zarar verebilir. Pervanenin boyutunu, sahip olduğu kanat sayısıyla eşleştirmeniz de önemlidir. Bir pervane için en yaygın boyut olan beş inçlik pervanelerin genellikle en iyi üç kanatlı konfigürasyonla çalıştığını unutmayın.

 

Yorumlar