24 Ağustos 2021

Drone Yapımı İçin Gerekli Parçalar Nelerdir ?

24 Ağustos 2021

422

Drone Yapımı İçin Gerekli Parçalar Nelerdir ?

Dron Yapımı İçin Gerekli Parçalar

İnsansız hava araçları (İHA) uzaktan kontrol ile hareket ettirilen araçlardır. İHA’lar kullanım alanları ve konfigürasyonlarına göre birçok alana ayrılırlar. Sivil amatör havacılık da kullanmak üzere iki çeşit İHA yapmak mümkündür. Bu İHA’lar sabit kanat ve döner kanat olarak ikiye ayrılır.

 

Bu yazımız da döner kanat olarak ifade edilen çok rotorlu İHA yapımı ile ilgili bilgi içerecektir.

 

Çok rotorlu İHA’ların gövde yapılarına göre birçok çeşidi bulunmaktadır. Yapmayı düşündüğünüz döner kanatın hangi amaçlı kullanılacağı ve göreve uygunluğu seçeceğimiz gövdeyi belirleyecektir. Döner Kanat kategorisinden çok tercih edilen “quadrator” veya drone olarak tanımlanan dört rotorlu İHA tercih edilmektedir.

Dört rotorlu İHA diğer farklı gövdelere oranla maliyeti, stabil özelliği ve kontrolü daha kolaydır. Bu gövdenin dezavantajı ise motorlarının herhangi birinde arızalanması durumunda hava da kalma ihtimali olmadığından düşecektedir.

 

Dört rotorlu İHA motorlarM1veM3saat yönünde (SY, CW),M2veM4saatyönünün tersi (SYT, CCW) hareket etmektedirler. İHA’da gövdeler F250, F450, F650gibi ifade edilir. Burada F frame(gövde) sayı da iki zıtmotorun birbirine olan mesafesinin milimetre uzunluğundan ifadesi olarak adlandırılır.

 

Gövdeler hazır olarak alınabilirken kendi imkanlar ile de yapılabilir. Gövde için ahşap, karbon fiber, alüminyum ve plastik vb. malzemelerden oluşmaktadır. İHA’da en çok tercih edilen gövde karbon fiber gövdelerdir. Karbon fiber gövdeler yüksek mukavemeti ve hafifliği sebebiyle tercih edilmektedir. Karbon fiber dezavantajı ise telemetri ve Global Positioning System (GPS) sinyallerini engelleyebilmektedir.

 

 

Yorumlar