24 Ağustos 2021
24 Ağustos 2021
219
Yeni teknolojiler hayatımızı özellikle gelecek yıllarda sayısız şekilde değiştirecekler. Teknolojik yenilikler ve sonuçları çoğunlukla ön görülemezken, yakın gelecekte meydana gelecek çoğu değişimler tahmin edebileceğiniz gibi Drone teknolojilerinin bir sonucu da olacak. Bu teknolojik değişimler o kadar geniş kapsamlı olacak ki, hobiden modern ordulara, fotoğrafçılıktan spora, güvenlikten tarıma kadar aklınıza gelen veya gelmeyen sayısız alan bundan nasibini olumlu yönde alacak.
Günümüz modern orduları zaten Drone’ları uzun yıllardır keşif/gözetleme ve saldırı amaçlı olarak kullanırken, Drone’lar aynı zamanda tarım, petrol, doğal kaynak keşfi, telekominikasyon ve dağıtım servisleri noktasında da kritik görevleri başarıyla yerine getirmekteler. Bu bağlamda Drone’ların dünyayı alışılmışın dışında daha farklı bir hale getirdiğini ve bir nevi Drone’ların dünyayı değiştirdiğini söylersek yanlış bir şey söylüyor olmayız.
Goldman Sachs Research’ün elde ettiği verilere göre, iş dünyası henüz Drone’ların ticari kullanımları keşfetmiş durumda. Araştırmacıların aktardığı bilgiler doğrultusunda; inşaat, temiz enerji, sinematografi ve gazetecilik gibi alanlarında bulunduğu çeşitli uygulama alanları 2020’ye kadar Drone’lardan büyük bir şekilde etkilenecek.
Bu yazımızda da genel bir kapsam analizi yapılarak Drone’ların dünyayı nasıl değiştirdiğini ve değişen 15 alanı sizlerle beraber ele alacağız.
1) Emlakçılık ve İnşaat Uygulamaları
Zillow (NASDAQ: Z)’u kullanan tüketiciler ve diğer özel mülkiyetle ilgilenen emlak otoriteleri muhtemelen evlerin Drone’lar aracılığıyla havadan çekilmiş fotoğraflarını çoktan görmüşlerdir. Artık daha fazla emlakçı Drone’ları mülkleri görüntüleme aracı olarak kullanıyor. Emlakçılar dışında yapıları inşaa eden otoritelerde artık Drone’ların sunduklarından fazlasıyla istifade etmekte. Çünkü genel kapsamda değerlendirildiğinde potansiyel müşteriler ev veya mülkiyete ait bazı lokasyonları bireysel olarak görememektedir. Bu bağlamda, Drone’lar hava fotoğrafları ile bu açığı kapatmak için benzersiz bir çözüm olarak bugün kullanılmakta ve gelecekte kullanımın artmasına da kesin gözüyle bakılmaktadır.
2) Hobi Kullanımı
Drone’ların kullanımı özellikle hobi tutkunları arasında oldukça yaygın. Goldman Sachs’ın aktardığı bilgilere göre 2020 yılına kadar 3.3 milyar dolar değerinde yaklaşık 7.8 milyon adet Drone üretilip tüketicilerle buluşturulacak. Hatırlatmakta fayda var ki, sadece 2014 yılında 700 milyon dolar değerinde 450.000 Drone üretildi ve dünyanın çeşitli yerlerine gönderildi.
Ayrıca, Drone ve İHA’ları kapsayan spor liglerinin kurulması da Drone’ların hobi ve spor amaçlı kullanımını arttıracak önemli etkenlerden biri olarak düşünülebilir. 2012 yılında başlamak üzere Hava Sporları Ligi; Drone savaşları ve Drone yarışları gibi çeşitli uluslararası organizasyonlar düzenleyerek milyonlarca insanın ilgisini Drone’ların spor ve hobi amaçlı kullanımı üzerine çektiğini söyleyebiliriz.
3) Gazetecilik
Drone’ların kullanımı özellikle gazetecilik alanında yeni haberlerin toplanması anlamında büyük bir değişimi de beraberinde getirecek. Haberciler veya gazeteciler artık havadan çekilen görüntüler sayesinde erişimi güç veya tehlikeli alanlar hakkında daha çabuk incelemelerde bulunabiliyor. Ancak bu durumda pilotlar çeşitli hukuki yaptırımlarla da karşı karşıya kalabiliyor. Örneğin, bir kutlamayı filme almak için Drone uçurmak illegal iken, bir protestoyu hava çekimi ile filme dökmek yasal olarak kabul edilebiliyor. Bu yüzden Gazeticilik anlamında çok fazla yeniliği getirse de, Drone’lar bu alanda belirli sorunları da teşkil edeceğe benziyor.
4) TV ve Film Endüstrisi
Drone’lar TV ve Film endüstrinde daha fazla opsiyonu daha ucuz fiyatlara sunabiliyor. Geçmişte film üreticileri hava fotoğrafları ve videoları çekebilmek için helikopter ve uçak gibi kiralaması oldukça pahalı araçları kullanmak zorundaydı.
Sadece helikopterlerin pahalı olması değil, aynı zamanda su üstü çekimlerin veya kuş bakışı çekimlerinde oldukça zor ve pahalı olması ve bu alternatiflerin yerini Drone’ların alması, gelecekte bu endüstride Drone kullanımın katlanarak artacağının ve maliyetlerinde al aşağı edileceğinin en açık göstergesi.
5) Askeri Kullanım
Amerika Birleşik Devletlerinin Drone’ları yıllardan beri askeri amaçlı kullandığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Hem savunma hem de saldırı amaçlı kullanılan Drone’lar varlıklarını artık daha da gelişmiş özelliklerle birlikte sürdürmeye devam ediyorlar. Bu özellikler bazen o kadar yenilikçi ve çağımızın ötesinde oluyor ki, geçmişte sadece keşif yapmak için kullanılan metrelerce boydaki Drone’lar artık karşımıza bir kuş boyutlu olarak çıkabiliyor. Bunun haricinde Predator olarak adlandırılan Drone’lar hala daha taşıdıkları faydalı yük sayesinde uzak operasyonlarda Amerika Birleşik Devletlerinin vurucu gücünü oluşturma anlamında kritik bir görevi üstleniyor.
6) Polis, Bölgesel Güçler ve Ulusal Güvenlik
Bölgesel güçler – ki buna Polis, Jandarma vb. güçleri dahil edebiliriz – zaten hava çekimleri için Drone’ları aktif olarak kullanmakta ve bu kullanım günden güne belirgin bir şekilde artmaktadır. Drone’lar şüpheli kişi veya araçların takibinde, suçluların nerede saklandıklarını ve rehinlerin nerede tutulduklarını belirlemede oldukça kullanışlı bir araç olabilir. Ayrıca sınır ekipleri de yasa dışı sınır ihlallerinin veya kaçakçılık faaliyetlerinin engellenmesi noktasında Drone’lardan oldukça istifade edebilir.
7) Spor Aktiviteleri
Oldukça yakın bir gelecekte kablolu kameralar ve benzeri çekim araçları Drone’lar tarafından belki de tarihin derin sayfalarına gömülecekler. Fox Sports zaten bazı alanlarda limitli bir şekilde Drone kullanımına çoktan başladı. Dallas Cowboys ise fanlarına daha iyi bir destek sağlayabilmek için spor aktivitelerinde Drone kullanımına başlayan ilk ekiplerden biri oldu. Bunlara ek olarak Drone’lar canlı yayın dışında benzersiz film açıları ile spor aktivitelerini aşina olduğumuzun dışında bir kullanıcı deneyimiyle harmanlayarak çok yakın bir gelecekte futbol severlerin beğenisine sunacak.
8) Yangın ve Kurtarma
Drone’lar veya bombaları etkisiz hale getiren robotlar uzun süreden beri toplu alanlarda bulunan bombaları pasif hale getirip herhangi bir mal veya can kaybını önlemek için kullanılıyorlar. Bu bağlamda bir Drone’u yanan bir binaya göndermekte hemen hemen aynı mantığa çıkıyor. Eğer bahsi geçen Drone insan taşıyabilecek kapasitede ise ki buna gelecekte kesin gözüyle bakılıyor, binalar artık çok daha hızlı bir şekilde boşaltılabilecek.
Ayrıca, hızlı Drone’lar daha geniş mesafeleri kısaltmakta önemli bir rol oynayarak herhangi bir sebeple kaybolan insanları bulabilecekler. Ormanlarda meydana gelecek yardımlarda özellikle yangının yönünü tayin etmek için kullanılacak yangın Dronelarının kullanımı ise gelecek yıllarda patlama yaşayacak.
9) Kargo
Şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki önümüzdeki yıllarda tüketiciler ön kapılarında bekleyen Drone’ları daha sıklıkla görecekler. Bu yeni bir konsept değil. Amazon ve daha bir çok şirket ürünlerinin dağıtımı noktasında Drone’ları test etmeye çoktan başladı. Çeşitli sorunların mevcut olmasına karşın, Drone’lar ile dağıtım daha küçük, daha hafif paketler için oldukça makul bir seçenek. Hatta gelecekte UPS gibi firmalar şehir dışında gözlerden ırak yerlerdeki teslimatları büyük araçlar yerine Drone’lar vasıtasıyla gerçekleştirecek.
10) Tarım ve Hayvancılık
Drone’lar çiftçilik operasyonlarının verimliliğini arttırabilir. Çiftçiler kendi tarım alanlarını gözetlemek için Drone’ları kullanabileceği gibi kendilerine ait farklı tarım alanlarını da uzaktan gözetlemek ve ürünlerin gelişimini takip etmek için faydalanabilir.
11) Madencilik
Drone’ların gelecek on yıl içerisinde madencilik faaliyetlerini nasıl etkileyeceğini görmek aslında oldukça kolay. Çeşitli madencilik takımları zaten Drone teknolojisini kullanıyor. Başlıca kullanılan önemli alanlar ise maden sahalarının takibi, güvenlik alanlarının gözetlenmesi, bitki örtüsünün sayımı gibidir.
Ayrıca sürücüsüz cihazlar yorgunluk ve stresten kaynaklanan insan hatalarının yarattığı riski ortadan kaldırarak, Drone’lar kuşkusuz maden güvenliğini de geliştiriyor.
12) Ev ve İş Güvenliği
Milyonlarca Amerikalı çoktan ev veya iş yerlerini alarm sistemleriyle donatmış durumda. Özellikle güvenlik konusunda Drone’lar her geçen gün daha da fazla önemini arttırmakta. Sunflower isimli yabancı menşeiili bir firmanın ev güvenlik sistemi Drone’lar ile entegreli olarak çalışmakta ve daha geniş alanlar daha fazla alet/edevat ihtiyacı olmaksızın yüksek başarı oranıyla gözetlenmektedir.
13) Gıda ve Restoranlar
Büyük gıda zincirleri daha iyi yemek teslimatı yapabilmek için kendi iş modellerini Drone devriminin getirdiği avantajlar ile yeniden şekillendiriyor. Yemek dağıtımı buna istinaden gelecekte çeşitli engellerle yüzleşmek zorunda kalacak. Yemeği uygun yere bırakana kadar uygun sıcaklıkta korumak bunlardan sadece bir tanesi.
14) Eczacılık ve İlaç Endüstrisi
Çok yakın bir zamanda eczaneler artık ilaç dağıtım servislerini kullanmak zorunda kalmayacak. QuiQui isimli bir firma bu bağlamda dağıtımı yapılacak ilaçları yalnızca 1 dolar karşılığında evinize kadar Drone ile teslim edebiliyor. Şu an için yalnızca San Francisco’da geçerli olan servisin yakın zamanda çevre şehirlere ulaşacağı ve hasta veya yanlış insanların evden çıkamaması gerçeği doğrultusunda evlerine getirilen ilaçlar sayesinde ilaçlara artık ulaşımın oldukça kolay olacağını varsaymak hiç de yanlış olmaz.
Drone’lar hali hazırda Afrika’da sağlık sektöründe yoğun bir şekilde kullanılmakta. Rwanda maalesef dünyanın en fakir ülkelerinde bir tanesi, ancak Drone’lar ile ilaç dağıtımının yapıldığı ilk ülkelerden de bir tanesi. Acil durumlarda Drone’lar ve İHA’lar tüm ülke genelindeki hastaneler hızlıca ilaç teslimatı yapabiliyor.
15) Veri, Telekom ve İletişim
Artık bizim için dünya demek akıllı telefon, sosyal medya ve internet demektir. Amerikalıların çoğu internet erişimine sahip olmasına karşın, dünya popülasyonunun yarısı hala daha internete ulaşamıyor. İşte bu noktada Drone’lar ise fonksiyonel özellikleri ile parlıyor. Pahalı veri hatları kurmak ve iletişim hatları inşaa etmektense, Drone’lar mobil kuleler olarak hizmet verebilir.