15 Mart 2022

Dronelar ile Çatı Muayenesi Yapmak

15 Mart 2022

256

Dronelar ile Çatı Muayenesi Yapmak

Bina çatılarının bakımı genellikle es geçilen veya da görmezden gelinen bir durum olarak nitelendirilebilir. Yaşlanan binaların çatılarının hasara uğraması ya da kötü hava koşullarından, fırtınalardan dolayı havaya uçan çatılar, bir sonraki süreçte kişileri zorlayabilmektedir.

İster konut olsun ister ticari mülk, bina üzerindeki çatının ne tür aşınma ve yıpranmaya maruz kaldığını gözlemlemek oluşacak olası sorunların önüne geçmek son derece önemlidir.

Çatı muayenesi neden yapılır?

Çatı muayenesi potansiyel ve hayati öneme sahip tüm tehlikelerin önüne geçilmesi için yapılmalıdır. Bununla beraber, çayı muayenesi şu sebeplerden dolayı yapılır:

  • Birden çok garanti anlaşmasının geçerli kalabilmesi için mülk sahiplerinin belirli zaman aralıklarında ve belirli bir temelde çatı muayenesi yaptırması gerekir. Böylelikle güvenlik koruması da yapılmış olur.
  • Hava hasarından dolayı çatının zarar görmemesi için, uygun şekilde bakımlar yapılmalıdır. Bu durum ihmal edildiğinde çatının kalitesi bozulmaya başlar. Ayrışmaları kontrol ederek sorunlu alanları erken tespit edebilir, ileriki sorunların da önüne geçebilirsiniz.
  • Sızıntı değerlendirmesi için ayrıca muayene yapılmalıdır.
  • Tüm bunlarla beraber, çatıda tıkanmış giderler, drenaj sorunları gibi sorun yaratacak durumlardan uzak durmak için çatı muayenesi yaptırmalısınız.
  • Güneş paneli kurulumu esnasında sağlam ya da temiz olmayan çatılar çok büyük maddi kayıplara ve hasarlara sebep olabileceğinden çatı muayenesi yaptırılmalıdır.
  • Bakım hasarları gibi hasarların da çatıyı zorlamaya yetmesiyle beraber hiçbir sebep olmadan da sağlıklı ya da kaliteli olup olmadığına bakmak için çatı muayenesi yaptırabilirsiniz.

İHA’ları Çatı Muayenesi İçin İdeal Kılan Ne?

Çatı muayenesinde dronelar kullanılır mı? Cevap tabii ki de evet! Drone kullanımları ile profesyonel bir şekilde kapsamlı çatı muayenesi yapılabilmektedir.

Dronelarla yapılan çatı muayeneleri hem mühendisler için hem de müteahhitler için neredeyse devrim yarattı. Dronelar ile çatı denetimi yapmanın birden çok avantajı vardır.

Zaman tasarrufundan insan gücüne, risk oluşturmasından maliyet kaybına kadar birden çok noktada kullanılan dronelar, çatı muayenelerinde de tercih edilen insansız hava araçlarıdır.

Birçok müteahhitin ve mülk sahibinin dronelar ile çatı muayenesi yapmasının sebepleri şunlardır:

Zaman Tasarrufu

Genel olarak saha denetimlerinin geleneksel yollarla yapılması hem daha riskli hem de zamandan daha çok götüren bir durumdur. Bundan dolayı çatı muayenesinde de drone kullanmak, geleneksel yöntemlere nazaran daha az zaman kaybına yol açmaktadır.

Daha önceleri çatı denetçileri, çatı bakımları için ölçüm yaparken yerden ölçüm yapmaya çalışmakta ve işi bitirmek için çatıya çıkmaya çalışmakta idi. Bu durum kullanılan İHA’lar ile tarihe karıştı.

Drone yardımı ile, çatı muayenesi yapacak müfettişler çatıya çıkmaya çalışmadan olduğu yerde kalıyor ve yalnızca uçuş rotası kadar hareket ediyor. Bu sayede saatler belki de günler sürecek operasyonlar kısa bir zamanda halledilebiliyor. Dronelar, zaman tasarrufuyla beraber doğru 2D ve 3D modellemeler ile net ve keskin sonucu ulaştırabiliyorlar. Bu sayede çatı denetçileri, müfettişler, mülk sahipleri ya da müteahhitler gün içerisinde zorlanmadan birkaç iş birden yapabilmektedir.

Dronelar ile Çatı Muayenesi Yapmak

Daha Emniyetli ve Güvenli

Yapılan çatı muayenesinin asıl amacı bina ve bina çevresinin güvenliğini sağlamaktır. Önceleri bu işi geleneksel yollarla yapan denetçiler, fiziksel olarak yaralanma olasılığı taşırken dronelar sayesinde bu risk en aza indirilmiştir. Beden gücü ile yapılan çatı bakımları, dronelar ile daha emniyetli ve daha güvenli hale gelmiştir.

Drone fotoğrafçılığında insanların güvenli bir şekilde ulaşamayacağı yerlere giren ve görüntü alan dronelar, beden gücüne olan ihtiyacı tamamiyle azaltır. Bir çatı fotoğraflamak için bina tepesinde durmaktansa drone kullanımı tamamen daha güvenlidir. Bu sayede proje içerisinde riski de en aza indirir.

Daha Az Maliyet

Tek bir seferde yalnızca drone için ödenen maliyet ile geleneksel yöntemlerle yapılan çalışmalar arasında ödenen maliyet arasında gözle görülür bir fark vardır.

İşçi maliyetlerinin de azalmasına (yaralanan herhangi bir işçi olması durumunda potansiyel sigorta ödemeleri gibi) fayda sağlayan ve faaliyetleri hızlandırarak daha çok iş yapılmasını sağlayan dronelar, mali açıdan son derece faydalıdır.

Kesin Sonuç

İşin ehli bile olsa her insanda hata payı bulunmaktadır. Hata yapılması kaçınılmazdır. Drone uygulamaları, içerisinde bulunan ölçme teknikleri ile ölçeklenmiş görüntüler oluşturabilir ve sonuçların tüm proje boyunca tutarlı bir şekilde elde tutulmasını sağlar. Bu sayede olabilmesi muhtemel ve potansiyel insan hatalarının önüne geçilmiş olur. Hata payının en aza indirilmesi, proje içerisindeki ölçeklendirmenin, 2D veya 3D modellemenin, haritalandırmanın ve muayenenin kesin sonuçlar vermesini sağlar.

Bu avantajları rahatlıkla yaşamak için kullanılan dronelardan biri, DJI’nin tasarladığı ve endüstriyel alanlarda kullanıma sunduğu DJI Phantom 4 RTK Drone setidir. Phantom 4 RTK, haritalamada yeni bir standart yaratarak çatı muayenesi gibi potansiyel tehlikeli işlerde bile doğru ve mutlak sonuç vermeye olanak tanımaktadır.

5 ila 40 derece arasında rahatlıkla çalışan bu drone, sabit fotoğraf çekim özelliği ile 2D ve 3D modelleme yapabilmekte ve bu sayede de çalışma yapılacak alanın eğimi ve riski ölçülmüş olmaktadır.

 

Drone Uçurmak İçin İzin Gerekli mi?

İnsansız hava araçları yani droneları kullanmak için uçuş ve pilot eğitimleri gereklidir. Pilot lisansı sayesinde yapılan bu operasyonlar izinsiz gerçekleştirilememektedir. Birçok alanda hayatı kolaylaştıran bu dronelar için İHA ehliyeti de alınması şarttır.

Drone lisansları, giderek yaygınlaşan insansız hava aracı kullanımlarında güvenlik tedbirleri oluşturmak ve olası bir can veya mal kaybının önüne geçmek için yürürlüğe girmiştir. Bu sebepten dolayı kullanılacak drone türleri hangileriyse o alanda drone lisansı alınması gereklidir.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş dronelar uçuş yapabileceği gibi 500 gram üzeri tüm droneların da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce onaylı olması gerekmektedir. Yetkili kurumlarca alınan eğitimler sonrası yapılan başvurular ile drone lisansları alınabilmektedir.

Bazı durumlarda ise drone uçuş operasyonları gerçekleştirilemez. “Yeşil Alan” diye tabir edilen, havaalanı çevresi, stad etrafı veya askeri bölgelerde drone uçuşları yapılamamaktadır. Bu alanlarda uçuşlara izin verilmemektedir.

Yapılan bu çalışma ve izinler, olası hasarların, tehlikeli durumların ve bilinçsiz drone kullanımlarının önüne geçmek için gerekli bir hale gelmiştir. Bunların yanı sıra drone kullanımı öncesi alınan eğitimler uçuş operasyonlarında maksimum verim elde etmeye yarar. Drone eğitimleri ve drone izinleri son derece gereklidir.

Daha detaylı bilgi için “Hangi Dronlar İçin İzin Belgesi & Ehliyet/Sertifika Gerekli” adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Yorumlar