24 Ağustos 2021

En Uzun Menzile Sahip 13 Drone

24 Ağustos 2021

808

En Uzun Menzile Sahip 13 Drone

Uzaktan kumanda edilebilen radyo-kontrollü Drone’lar hayatımızın her alanına girmekte ve pazarda yaygınlıklarını fazlasıyla arttırmakta. Hobi severler, havacılık tutkunları veya yeni bir teknoloji keşfetmeyi arzulayıp bunu da Drone’larla gerçekleştirmek isteyenler için, Drone’lar benzersiz bir RC uçuş deneyimi ve tek başına çekimi mümkün olmayan fotoğrafçılık imkanlarını da beraberinde getiriyor. Bu imkanları hayata geçirebilmek içinde çeşitli yük ve kameralar taşıyabilen Drone’lar, geçmişte imkansız açılardan dolayı çekilemeyen fotoğrafları artık çok daha mümkün hale getiriyorlar. Yani bunun anlamı Drone’lar özellikle tutkunları için basit bir elektronik aleti kontrol etmekten çok daha fazlasını ifade ediyor.

 

Ancak tabiki Drone’ların da belirli sorunları ve sakıncaları var. Havada kalış sürelerinin dışında, kontrol mesafeleri de kullanıcılar için önemli bir sorunu teşkil etmekte. Drone’lar uzaktan kontrol edilebilen araçlar oldukları için, Drone Pilot’unun verdiği komutlar sinyaller vasıtasıyla Drone’a iletilir. Ancak genel sorun şudur: Bir Drone ne kadar uzağa uçabilir? Üst seviye modeller binlerce metre ötede stabil durabilir. Daha düşük seviye modeller ise birkaç yüz metre veya daha mesafelerde başarılı çekimler gerçekleştirebilir. Bu yazımızda ise fiyat ve segmentlerine göre en uzun mesafeleri kat edebilen Drone’ları, bu Drone’lara ait teknik özellikleri ve ne kadarlık bir alanı operasyon alanı olarak kapsadıkları ile ilgili çeşitli ve faydalı bilgileri birlikte ele alacağız.

 

13) Hubsan H501S

Hubsan H501S tam anlamıyla ifade etmek gerekirse oyunun başladığı yer. 200 – 250 $ bandındaki Drone’lar arasından irtifa kontrolü, follow me(takip et), back to home (eve dönüş) özellikleri sıyrılan bu kara şahin aynı zamanda 1080p FPV çekim yapabilen kameraya da sahip. Bu mükemmel özelliklerinin yanı sıra 300 metrelik bir operasyon menzili ile 200 dolarlık bir Drone’dan beklenenin çok daha üstünde bir performans sunuyor. Birkaç sene öncesine kadar bu özelliklerin 200 dolarlık bir Drone’da birleşeceği söylenseydi, inanan olmazdı diye tahmin ediyoruz.

 

 

12) DJI Phantom 2

RC Drone’ların farklı bir segmentine geçtiğimiz, karşımıza ilk DJI Phantom 2 çıkıyor. Her ne kadar karşımıza genelde çok kırılgan bir yapıya sahip olduğu haberleriyle çıksa da DJI Phantom 2 birçok özelliği ile övünen bir Drone. Öncelikle çıktığı dönem göz önünde bulundurulduğunda Phantom 2 15-17 dakika arasında uçabilen bir Drone olarak diğer Drone’lardan bir adım daha önde. GoPro ve diğer aksiyon kameralarının desteğiyle de güçlenen Drone açık alanlarda 300 ila 500 metre arasında pilotun olduğu noktadan uzaklaşabiliyor. Ancak bazı Phantom 2 sahiplerinin demeçlerine göre herhangi bir anten veya ek sistem olmadan Drone 1 km ve ilerisine de gidebiliyor.

 

 

11) Traxxas Aton Plus

Traxxas özellikle ürettiği hobi arabalarıyla bilinen bir marka. Ancak geçtiğimiz yıllarda Drone pazarına da girme kararı aldı ve Aton Plus isimli orta ve profesyonel arası bir geçiş Drone’u tanıttı. 2 eksenli gimbal kamera, 5000 mAh 3-hücre Traxxas ID LiPo Batarya ile gelen Traxxas Aton Plus Drone bu özelliklerinin dışında Air Brake olarak adlandırılan ve kullanıcının tek bir tuşa tıklamasından sonra Drone’un havada durmasını ve belirli bir nokta üzerinde asılı kalmasını sağlayan bir özelliğe de ev sahipliği yapıyor. Resmi verilere göre 500 foot yani 150 metreye kadar menzili olan Drone’un maalesef Türkiye’de satışı yok.

 

 

10) MJX Bugs 3

Muhtemelen listedeki en ucuz Drone’lardan bir tanesi MJX Bugs 3. Bunun en başlıca nedenlerinden bir tanesi kutu içeriğine göre Drone’un aslında herhangi bir kamerayla kutudan çıkmaması. Buna karşın MJX Bugs 3 GoPro Hero desteğine sahip. Bu kamera eksikliğinin telafisi ise ise oldukça iyi özellik olarak karşımıza çıkıyor. 1800 mAh pil ile yaklaşık 15 dakika havada kalabilen MJX Bugs 3’e stabilitesini sağlaması için 4 adet MT1806 1800KV fırçasız motor eşlik ediyor ve herhangi bir lag veya bağlantı kopması olmadan pilotun bulunduğun konumdan yaklaşık 300 metre kadar uzaklaşabiliyor.

 

 

9) DJI Phantom 3 Standard

Bu listeye adını yazdıran ilk DJI ürünü listedeki en uzun batarya ömürlerinden birine sahip olan DJI Phantom 3 Standard. Yaklaşık 20 dakika gibi oldukça tatmin edici bir uçuş süresini sunan Standard gövdenin hemen altında bulunan 3 eksenli gimbali ile bütünleşik çalışan ve 2.7K çekim yapabilen oldukça profesyonel bir kameraya sahip. Özellikle profesyonel çekim yapan kullanıcıların başlangıç seviyede tercih ettiği bu model 500 $ fiyatı ile aslında uygun fiyata yüksek kaliteli bir performans sağlıyor. Bu güzel özelliklerin yanı sıra merakla beklediğiniz menzil sorusunun cevabı ise yaklaşık 1500 feet yani 500 metre. Kısa özetlemek gerekirse profesyonel Drone kategorisinin başlangıç seviye Drone’u kabul edebileceğimiz DJI Phantom 3 Standard tam bir fiyat/performans Drone’u.

 

 

8) Xiro Xplorer V

Tasarımı ile ilgiyi üstüne çeken Xiro’nun gövde tasarımındaki asıl amaç tasarımcılarının aktardığı bilgiye göre “X” şeklinin vurgulamak imiş. Profesyonel bir Drone’a kıyasla 560 $ gibi oldukça iyi bir fiyat etiketiyle piyasaya sunulan Xiro Xplorer V tıpkı DJI Phantom 3 Standard’da olduğu 20 dakikalık uçuş süresine sahip. Ancak ne kadar uzağa uçabildiğini soruyorsanız Standard’dan bir adım ileri olarak 600 metreyi çok rahat gördüğünü söyleyebiliriz. Bu mesafeden yeryüzünde gelişen herşeyi 1080p video ile ölümsüzleştirebilir, kısaca gökyüzüne kendinize ait “X” şeklini bırakabilirsiniz.

 

 

7) Yuneec Typhoon Q500+

Intel’den aldığı büyük yatırımla ürettiği Drone’ları bir seviye daha üste taşıyan Çinli Yuneec firmasının en önemli Drone’larından biri olan Typhoon Q500+ 700 dolarlık fiyatı ile karşımıza çıkıyor. Şu ana kadar listede belirttiğimiz Drone’ların aksine 8000 feet yani yaklaşık 2.500 metre gibi oldukça yüksek bir kapsama alanında uçabiliyor. 5.200 mAh’lık pil ile 25 dakika hava kalabilen ve uzun mesafelerde uçabilen Typhoon Q500+ ile engin göklerde harika çekimler yapmak gerçekten çok daha kolay.

 

 

6) Yuneec Typhoon H

Ve artık listede yavaş yavaş üst seviyeye oynayan, taşırken çok dikkatli olmanız gereken, herhangi bir kaza veya kırım durumunda ise evlat acısı yaşatacak Drone’lara geldik. Yuneec firmasının en gelişmiş Drone’larından biri olan Typhoon H özellikle profesyonel kullanım ve hava çekimleri için özel olarak tasarlanmış bir Drone’dur. 1.8 km’lik alan içerisinde sinyal kaybı olmadan ve herhangi bir acil durumda belirlenen noktaya otomatik olarak inebilen Typhoon H ayrıca DJI ürünlerinde görmeye alıştığımız engelleri saptayabilen ve otomatik olarak kaçınılmasını sağlayan akıllı sensörlere de sahiptir. Ayrıca profesyonel bir Drone olmanın gerekliliği olarak ekrana çizilen bir yol üzerinde uçuş sağlayan dijital uçuş yolu olarak bilinen özellikte Yuneec Tpyhoon H’da mevcuttur.

 

 

5) DJI Inspire 1

Bu listede herhalde DJI Inspire 1’i görmek o kadar süpriz olmasa gerek. Yüksek fiyatı (2550$) hala daha sıradan kullanıcılar için bir problem olsa da, profesyonel kullanım için DJI Inspire ailesi her zaman için mantıklı bir tercih olacaktır. Fonksiyonel dizayn, güçlü motorlar ve 4K çekim yapabilen kameranın benzersiz bir tasarımda ruh bulduğu DJI Inspire 1’in radyo iletim menzili yaklaşık olarak 2 km kadar.

 

 

4) DJI Phantom 4

En meşhur Drone serilerinden biri olan Phantom serisinin en yeni modeli DJI Phantom 4’e geldik. DJI Phantom 3’e kıyasla, Phantom 4’te çeşitli iyileştirmeler ve geliştirmeler yapılmıştır. 4K kamera, engel algılayıcı sensör sistemi, iyileştirilmiş batarya, motor ve çeşitli kontroller geliştirmelerin yapıldığı belli başlı fonksiyon ve fiziksel yapılardır. 6 km gibi oldukça yüksek bir seviye operasyon alanına sahip Phantom 4 aynı zamanda 5400 mAh’lık bataryası sayesinde yaklaşık 25 dakika da havada kalabiliyor.

 

 

3) DJI Phantom 4 Pro

DJI, Phantom 4’te elde ettiği başarıyı Phantom 4 Pro ile teknik anlamda bir seviye daha ileri taşıdı. Çok köklü değişikliklerin yapıldığı Pro’da standard modelin aksine tek değil toplamda 5 yönlü engel algılama sensörü var. Yani tek bir yönden gelen objeleri veya engelleri algılamaktansa, çok yönlü bir tarama yapılarak engellere karşı kaçınma manevraları daha güvenli bir şekilde yapılabiliyor. Phantom 4’te olan 25 dakikalık uçuş ve 6 kilometrelik menzilin aksine, Phantom 4 Pro 27 dakikalık uçuş süresi ve 7 kilometrelik menzili ile birçok profesyonel Drone’dan çok daha ileri seviyede olduğunu açıkça kanıtlıyor.

 

 

2) DJI Inspire 2

Tasarımıyla kesinlikle bilim kurgu filmlerinde uçan objeleri anımsatan DJI Inspire 2, kesinlikle DJI’ın bugüne kadar geliştirmiş olduğu en profesyonel ve en fonksiyonel Drone’lardan bir tanesidir. İyileştirilmiş özellikler ve yüksek teknoloji ekipmanları ile, aslında DJI Inspire 2 yıldızları fethetmek için tasarlanmış gibi gözüküyor. 4K çekim yapan kamera, Zenmuse X5S gimbal ile harmonize olduğu tasarım sayesinde kusursuzunda ötesinde çekimler ve videolar yapmak mümkün. Yaklaşık 1.5 saat havada kalabilen DJI Inspire 2, 7 kilometrelik menzili ile ufkunda ötesinde merak ettiklerinizi ekranınıza taşıyabiliyor.

 

 

1) DJI Mavic Pro

Kuşkusuz ki Selfie Drone alanına büyük bir talep yığını var. Buna bağlı olarak özellikle son bir sene içerisinde bir çok selfie Drone’u veya selfie çekebilen Drone tanıtıldı. Bu alana da el atan DJI hem selfie çekebilen, ama aynı zamanda profesyonel ihtiyaçlara da cevap verebilen Drone Mavic Pro’yu tanıttı. Selfie çekmesinin yanı sıra katlanabilen yapısıyla, herhangi bir yere dilediğiniz zaman sırt çantanızda götürebileceğiniz sadece ve oldukça fonksiyonel bir tasarıma sahip olan Mavic Pro 25 dakika havada kalmasının yanı sıra 7 kilometrelik, boyutundan beklenmeyecek bir uçuş menzili kapasitesine de sahip. Ayrıca 4K kamerası sayesinde ise oldukça tatmin edici selfieler çekmenize de imkan sağlıyor!

 

DJI Drone Modelleri DJI Türkiye Resmi Distribütörü Dronmarket garantisiyle ucuz fiyat ve taksit seçenekleriyle sizlerle!

Yorumlar