24 Ağustos 2021

Eve Dön teknolojisi: İyi bir fikir mi yoksa Drone katili mi?

24 Ağustos 2021

209

Eve Dön teknolojisi: İyi bir fikir mi yoksa Drone katili mi?

Çoğu Drone kullanıcısının alırken olmazsa olmaz olarak gördüğü Return Home yani Eve Dön özelliği gerçekten de faydalı bir teknoloji mi? Yoksa aksine bir Drone katili mi?

 

Drone teknolojisi her gün gelişmekte, farklı alanlara hitap etmekte ve benzeri görülmemiş bir şekilde evrim geçirmekte. İlk çıktıkları günlerde hayal dünyamızın sınırlarını zorlayan teknolojiler bugün Drone’larla entegreli çalışmakta ve uçuşları daha güvenli hale getirmektedir. Bu teknolojilerin başında şüphesiz ki Return Home yani Eve Dön özelliği gelmekte.

 

Tek tuşla uzak bir lokasyondaki Drone’u havadayken daha önceden belirlediğiniz bir noktaya indirebileceğiniz gibi bataryanın bitmeye yakın olması ve acil durumlarda da Eve Dön özelliği kendiliğinden devreye girmektedir. Peki çoğu kullanıcı tarafından tercih edilen bu teknoloji gerçekten de o kadar faydalı mı? Yoksa tam bir Drone katili mi? O zaman değerlendirmemize başlayalım!

 

Her şey aslında Uzaktan Kumanda’ya bağlı

 

Eve dön teknolojisi ilk çıktığı dönemlerde kullandığınız uzaktan kumanda tarafından sunulan bir özellikti. Herhangi bir yazılım/uygulama kullanmadığınız gibi, tek yapmanız gereken S2 anahtarını yukarı veya aşağıya çevirip Drone’unuzu geri çağırmaktı. Ancak o dönemlerdeki sorun şuydu; eğer güçlü bir başlangıç noktası oluşturmadıysanız veya Drone’nuzu herhangi bir başlangıç noktasına ayarlamadıysanız, Drone’ununuz bir nevi saçmalayarak uzaklara uçabiliyordu.

 

Uzaktan kumandadaki sinyal kaybı Eve Dön özelliğinin tetiklenmesine neden olabildiği gibi bataryanın belirli bir seviyenin altına düşmesi de bu özelliğin çalışmasına sebebiyet verebiliyordu. Öte yandan çoğu kullanıcının farketmediği nokta ise ilk versiyon Eve Dön özelliğine sahip Drone’ların bu özelliği kullanabilmesi için uçabileceği belli bir seviyede olması gerektiği idi. Eğer herhangi bir ağaca, engele veya kaza yapmanıza neden olacak bir şeye yakınsanız, Drone’unuzun kaza yapması kaçınılmazdı. Bu yüzden yükseklik Eve Dön özelliğini kullanmak isteyen kullanıcılar için kilit bir öneme sahipti.

 

Dinamik Başlangıç Noktası

 

Dinamik Eve Dön özelliği olarak bilinen ve Inspire 1’in geliştirilmesi ile ortaya çıkan yeni tip Return Home özelliği genel kapsamda bu teknolojiyi çok daha kolay hale getirdi. Mesela yeni bir yere hareket ettiğinizde, Drone bulunduğu noktadan belirli bir başlangıç yerini güncelleyebiliyor. Dahili GPS modulü bu özelliği Inspire 1’e kazandırırken işler Phantom 3 modellerinde biraz daha farklı yürüyor. Phantom 3’ün uzaktan kumandasında GPS özelliği olmadığı için akıllı cihazınızdan gelen sinyali kullanarak başlangıç noktasını konumlandırır ve belirler.

 

Öte yandan Phantom 3 tabiki Inspire 1’in sahip olduğu bir çok yazılımsal özelliği de sahip. Her ikisi de DJI Go App ile kullanılmasının yanı sıra Return Home özelliği de bu yazılım sayesinde aktive ediliyor. Tek fark yukarıda da belirttiğimiz gibi Inspire 1 kumandasının dahili GPS’e sahip olması. Ancak Phantom 3’ün bu eksiğinin Phantom 4’te kapatıldığını hatırlatalım. Bunu yazının devamında detaylarıyla beraber açıklayacağız.

 

Engel Algılayıcı Sistem ve Sensörler – Eve Dön İlişkisi

 

DJI Phantom 4

 

Phantom 3’ün aksine Phantom 4’te Akıllı Eve Dönüş özelliğine sahip. En ayırt edici özellik ise Phantom 4’ün engel algılayıcı sensörlerle donatılmış olması. Bu sensörler sayesinde Phantom 4 engelleri görebilme ve engellerden nasıl kaçabileceğiyle ilgili herhangi bir dış yönlendirmeye bağlı olmadan kendisi karar verebiliyor. Bunun da drone güvenliğini ve kazasız iniş oranını arttırdığını söyleyebiliriz.

 

Yuneec Typhoon H

 

Intel’in yaptığı büyük yatırımla adından söz ettiren Yuneec, son yılların en büyük Drone üreticileri arasında yer almış durumda.
Özellikle son ürünlerinden biri olarak Typhoon H Return Home özelliği açısından bildiğimiz diğer Drone’lardan daha farklı bir şekilde çalışıyor. Typhoon H sabit bir Return Home irtifasına sahip, yani eğer Drone Return Home modu aktifken yerden 50 metre yüksekte ise daha fazla yükselmiyor, aynı irtifada kalıyor ve kalkış noktasına geri dönüyor. Aslında bu algoritma oldukça tehlikeli çünkü Drone’un arkasında tepe veya bina gibi çeşitli engeller varsa Drone geri dönerken bunlardan bir tanesine çarpıp paramparça bile olabilir.

 

Ancak Typhoon H’in engel algılayıcı sensörleri var, yani kazanın olmaması gerekiyor değil mi? Cevabımız hayır. Çünkü Typhoon H’in ön tarafında engel algılayıcı sensörleri bulunmasına rağmen Drone Eve Dön özelliği kullanıldığında bu sensörler arka tarafta kalıyor, yani Drone ön kısmını döndürmeden eve dönüyor. Bu da kazaya sebebiyet verebiliyor.

 

Kısaca Return Home teknolojisini Engel algılayıcı sensörlerle kullanmanız tamamiyle Drone’da kullanılan sensör tipi ve teknolojisine bağlı olarak çeşitlilik gösteren bir şey. Bunu 2 video ile daha net gösterelim.

 

DJI Phantom 4

 

 

Typhoon H

 

 

Sonuç

Yazımızda Return Home özelliğinin hem iyi hem de kötü yönlerinin olduğunu belirttik. Kısa bir özet geçecek olursak kumandasında GPS bulundurmayan Drone’ların bu konuda sınıfta kaldıklarını, mobil cihazlardan gelen sinyallerin çokta güvenilir olmadığını, batarya bitmesi durumunda Drone’ların eve bile dönemeyeceğini anlatmaya çalıştık. Buna ek olarak kullanılan sensör mimarisine ve algoritmalara bağlı olarak Return Home teknolojisinin bazı Drone’larda (Typhoon H gibi) oldukça tehlikeli olduğunun altını çizdik. Kısaca şu an yapmamız gereken tek şey kazasız ve stabil çalışan Eve Dön özelliğine sahip Drone’lar için birkaç sene daha beklemek.

Yorumlar