24 Ağustos 2021

İHA Drone Pilotluğu Ehliyeti ve Eğitimi

24 Ağustos 2021

943

İHA Drone Pilotluğu Ehliyeti ve Eğitimi

Dronmarket, 2015 yılından itibaren ileri teknoloji drone çözümleri sunar. Sektörde önemli bir yer edinen Dronmarket, teknolojiyi ve gelişmeleri takip eder ve ürün seçkisini bu geliştirir. DJI Agriculture ve Enterprise Türkiye distribütörü olan Dronmarket, kaliteli hizmet ve teknolojileri en güvenilir hizmetleri sunar. Dronmarket, tüm hizmetlerinin yanında Türkiye’nin ilk İHA eğitimi veren kurumlarından biridir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onaylı ehliyet veren Dronmarket, sektörde önemli bir yere sahiptir. Siz de bu eğitimi almak istiyorsanız ve “Drone ehliyeti nasıl alınır ? “Drone ehliyeti ne işe yarar ?” diyorsanız. Drone pilotluğu eğitim detayları gibi sorular aklınızı kurcalıyorsa daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız doğru yerdesiniz.

 

Uzman pilotlar tarafından verilecek eğitimlerde , DJI’ın profesyonel ya da hobi amaçlı drone çeşitleri ile ilgili detaylar ve bu cihazların kullanımı ile ilgili bilgiler de yer almaktadır. Kuruluşumuz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından TR-İHA-E-17 belge numarasıyla yetkilendirilmiş bir eğitim kuruluşudur. Eğitimlerimiz minimum yaş kriterini karşılayan Hobi ve Profesyonel tüm kullanıcılara açıktır.

 

NEDEN İHA EHLİYETİ ALMALIYIM ?

 

  • İHA’nızı yalnızca kapalı alanlarda kullanacaksanız,
  • Azami kalkış ağırlığı 500 gr’dan daha az olan bir İHA ile uçuş yapacaksanız herhangi bir ehliyete ihtiyacınız yoktur.

Azami kalkış ağırlığı 500 gr’dan daha az olan İHA’nızı sadece yeşil bölgelerde ve kapalı alanlarda kullanabilirsiniz. Kullanacağınız İHA’nın ağırlığı 500 gr ve üzeriyse ve sportif ya da hobi amaçlı kullanacaksanız İHA0/1 Sportif/Amatör Pilot Ehliyeti’ne sahip olmanız gerekir. Bu ehliyet için eğitim zorunluluğu yoktur. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden bu ehliyeti 20 soruluk test sınavından en az 70 alma koşuluyla edinebilirsiniz. İHA0/1 Sportif/Amatör ve bireysel amaçlı uçuşlarınızı mahallin en büyük mülki idari amiri tarafından yasaklanan yer ve zamanlarda gerçekleştiremezsiniz. Serbest (Yeşil) bölgelerde Genel Müdürlük’ten uçuş izni Kayıt Sitemi tarafından otomatik olarak verilir. Kullanacağınız İHA’nın ağırlığı 500 gr ve üzeriyse, ticari amaçla kullanacaksanız İHA0/1 Ticari Pilot Ehliyeti’ne sahip olmanız gerekir. Bu ehliyet için eğitim zorunluluğu vardır. SHGM’nin yetkilendirdiği eğitim kuruluşlarından alabilirsiniz.

 

Kaç Çeşit İHA Ehliyeti Var ?

 

İHA SPORTİF/AMATÖR AMAÇLI EHLİYETİ NEDİR ?

Kullanacağınız İHA’nın ağırlığı 500 gr ve üzeriyse ve sportif ya da hobi amaçlı kullanacaksanız İHA0/1 Sportif/Amatör Pilot Ehliyeti’ne sahip olmanız gerekir. Bu ehliyet için eğitim zorunluluğu yoktur. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden bu ehliyeti 20 soruluk test sınavından en az 70 alma koşuluyla edinebilirsiniz. İHA0/1 Sportif/Amatör ve bireysel amaçlı uçuşlarınızı mahallin en büyük mülki idari amiri tarafından yasaklanan yer ve zamanlarda gerçekleştiremezsiniz. Serbest (Yeşil) bölgelerde Genel Müdürlük’ten uçuş izni Kayıt Sitemi tarafından otomatik olarak verilir. İHA-0 Sportif/Amatör Ehliyeti Azami kalkış ağırlığı 500 gr ve 4 kg arasındaki İHA’lar için yetki verir. İHA-1 Sportif/Amatör Ehliyeti Azami kalkış ağırlığı 500 gr 4 Kg ve 25 kg arasındaki İHA’lar için yetki verir. Bu ehliyet ile İHA’ları sadece sportif/amatör ya da hobi amaçlı uçurabilirsiniz.

 

İHA TİCARİ AMAÇLI PİLOT EHLİYETİ NEDİR ?

Kullanacağınız İHA’nın ağırlığı 500 gr ve üzeriyse, ticari amaçla kullanacaksanız İHA0/1 Ticari Pilot Ehliyeti’ne sahip olmanız gerekir. Bu ehliyet için eğitim zorunluluğu vardır. SHGM’nin yetkilendirdiği eğitim kuruluşlarından eğitiminizi alabilirsiniz.

İHA-0 Ticari Pilot Ehliyeti Azami kalkış ağırlığı 500 gr ve 4 kg arasındaki İHA’lar için yetki verir. İHA-1 Ticari Pilot Ehliyeti Azami kalkış ağırlığı 500 gr 4 Kg ve 25 kg arasındaki İHA’lar için yetki verir. İzne tabi bölgelerde yapılacak her türlü uçuşlarda en az 5 iş günü öncesinden Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü resmi internet sayfasından uçuş izni talep edilir. Özel izne tabi bölgelerde yapılacak her türlü uçuşlarda en az 10 iş günü öncesinden gerekçesi ile birlikte Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü resmi internet sayfasından uçuş izni talep edilir. Bu ehliyet ile bulunduğunuz sektörde her türlü uçuşu yasal olarak yapabilirsiniz.

 

İHA0/1 TİCARİ PİLOT EĞİTİMİNİ ALMAK İÇİN KOŞULLAR NELERDİR? HANGİ BELGELER GEREKLİDİR ?

 

İHA-0 sınıfı pilotlar en az 12 yaşında ve İHA-1 sınıfı pilotlar en az 15 yaşında olmalıdır. Gerekli belgeler;

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • 3 adet fotoğraf
  • Adli Sicil belgesi
  • İkametgah belgesi (E-Devlet üzerinden)
  • “B Sınıfı Sürücü Olabilir” ibareli sağlık raporu (Aile hekimlerinden)
  • 18 yaşından küçükler için ileride doğabilecek hukuki ve cezai sorumlulukları kabul ettiklerine dair kanuni mümessillerince noterde tanzim ve tasdik edilmiş taahhütname.

 

 

İHA0/1 TİCARİ PİLOT EĞİTİMİNİN KAPSAMI NEDİR VE KAÇ GÜN SÜRER ?

İHA-0 Ticari Pilot Eğitimi Azami kalkış ağırlığı 500 gr ve 4 kg arasındaki İHA’lar için yetki verir. Eğitim süresi 12 saatten oluşup,2 gün sürmektedir. İHA-1 Ticari Pilot Ehliyeti Azami kalkış ağırlığı 500 gr 4 Kg ve 25 kg arasındaki İHA’lar için yetki verir. Eğitim süresi 36 saatten oluşup,4 gün sürmektedir. Eğitimlerimiz teorik ve pratik eğitimlerden oluşmaktadır. SHGM’nin SHT-İHA mevzuatının doğrultusunda teorik eğitim ve uçuş eğitimi yapılır. Eğitimler yüz yüze yapılmaktadır. Sektörlere yönelik İHA çözümlerini de eğitimlerimizde uygulamalı olarak gösteriyoruz. Eğitim içeriği şu şekildedir;

Dersler İHA0 Sınıfı İHA1 Sınıfı
İHA Tanıtım 1 saat 3 saat
Hava Hukuku ve Sorumluluklar 2 saat 6 saat
Hava Aracı,Uçuş Dinamiği ve Uçuş Prensipleri 1 saat 4 saat
Meteoroloji 1 saat 2 saat
ATC Usulleri ve Havacılık Frezyolojisi 1 saat 3 saat
Seyrüsefer ve Operasyon 2 saat 5 saat
Kumanda Edilebilir Sistemler 1 saat 4 saat
İtki Sistemleri 1 saat 3 saat
Aviyonik Sistemler 1 saat 3 saat
Bakım ve Onarım 1 saat 3 saat
Toplam 12 saat 36 saat

Eğitim sonunda sadece İHA uçurmayacaksınız. Sektörde sorunlara çözüm sunabilen bir İHA Pilotu olacaksınız.

 

İHA EĞİTİM ÜCRETLERİ NE KADAR ?

İHA-0 Ticari Pilot Eğitimi 500 TL, İHA-1 Ticari Pilot Eğitimi 1000 TL’dir. İndirimler ve kampanyalar için lütfen dronmarket.com ‘u takip edip, bizimle irtibata geçiniz. KENDİ ŞEHRİMDE EĞİTİM ALMAK İSTİYORUM Eğitimlerimiz yüz yüze gerçekleşmektedir. İstanbul ili içerisinde en az 10 kişilik talep, İstanbul ili dışındaki her il için en az 15 kişilik talebin oluşması gerekmektedir. Dronmarket Akademi Türkiye’nin hemen hemen her ilinde 2000’i aşkın kursiyeriyle eğitim vermiştir. Lütfen eğitim için bizimle irtibata geçiniz. Burayı tıklayarak eğitim talebinde bulunabilirsiniz.Eğitim talebinde bulunduğunuz takdirde eğitim kadromuz sizinle en kısa zamanda iletişime geçip, şehrinizdeki en yakın eğitim organizasyonu hakkında bilgi verir.

 

ALDIĞIM EHLİYETLE NE YAPABİLİRİM ?

Bu eğitimler sonrasında güvenlik, enerji, inşaat, tarım, haritalama ve ulaşım gibi çalışan drone’lardan faydalanarak zamandan, iş gücünden ve bütçeden tasarruf edebilirsiniz. Bunun yanında bölüm öğrencisi derseniz ya da bu bölümden mezun olduğunuzda önemli bir yer edinebilir ve gelirinizi artırabilirsiniz. Ayrıca İHA-0 ve İHA-1 eğitim kullanımları sonrasında pilotlar, drone’ların endüstriyel alanlarından gelir elde edebilir. Drone, bir uzaktan kumanda ya da yazılımsal donanım yardımı ile yönlendirilebilen insansız hava aracıdır. Bu drone İHA olarak tanımlanır. Havadan görüntüleme işleminde helikopter ve pilot masrafı nedeniyle bütçeyi düşüren ve kontrolü kolaylaştıran bir sistemdir. Türkiye ve dünyada birçok iş kolunda kullanılır. Bu bakımdan değerlendirildiğinde kullanım alanı oldukça geniş olan ve teknoloji sayesinde, geçen gün önemli bir yere sahip olan drone kullanımı ayrıcalığını siz de bu eğitim ile yaşanabilir. Profesyonel iş, eğitim ya da sadece hobi için başladığınız drone deneyimini İHA-0 ve İHA-1 eğitimleri ile profesyonel kılabilir ve bundan gelir elde edebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için; Tarım Teknolojilerinde Artan Drone Kullanımı İHA ile Zirai Uygulamalar Covid-19 ile Mücadelede İHA Kullanımı Termal Haritalama Güneş Enerjisi Santrallerinde İHA Kullanımı Afet ve Acil Durumlarda İHA Kullanımı LİDAR ve Fotogrametri Karşılaştırması İş Olanakları Rüzgar Enerjisi Santrallerinde İHA Kullanımı 3 Boyutlu Haritalama Ve daha fazlası için lütfen blog sayfamıza göz atın.

 

NEDEN DRONMARKET’TEN EĞİTİM ALMALIYIM ?

Dronmarket Akademi, Türkiye’nin ilk yetkili kuruluşlarındandır. Yıllardır verdiğimiz eğitimlerimizle iki binden fazla pilotumuzu ailemize dahil ettik. Uzman eğitim kadromuz ve sektörde karşılaşılan sorunlara getirdiğimiz İHA çözümleriyle sizi İHA kullanabilen bir pilot olarak değil, İHA’yla çözüm getiren ve etkili kullanabilen bir pilot olarak yetiştiriyoruz. Eğitmen kadromuz mühendislerimizden oluşup, İHA teknik ve donanımıyla alakalı her türlü sorularınıza cevap veriyoruz. Kalite tesadüf değildir. Lütfen referanslarımıza göz atın. ALDIĞIM EHLİYETİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NEDİR ? Ömür boyu rahatlıkla kullanabilirsiniz.

 

İHA-1 EHLİYETİM VAR. İHA-0 ALMAM GEREKİR Mİ ?

İHA-1 ehliyeti İHA-0 ehliyetini de kapsamaktadır. İHA-0 EHLİYETİMİ İHA-1’E YÜKSELTEBİLİR MİYİM ? İHA-0 ile İHA1 Ehliyet ücretinin farkını ödeyerek ve eğitime katılarak yükseltebilirsiniz. Lütfen bizimle irtibata geçiniz. Eğitim kadromuz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir. İZİNSİZ UÇUŞ YAPMANIN CEZAİ YAPTIRIMI VAR MI ? Genel Müdürlükten izin almayı gerektiren operasyonlar için izin alınmadan İHA uçuşu yapılması ve verilen yetkiler ile belirlenen hava sahaları dışında operasyon gerçekleştirilmesi hallerinde ilgili şahıs ve işletmeye 2920 sayılı Kanunun 5 inci kısmında yer alan ceza hükümleri uygulanır. SHT-İHA Mevzuatı için tıklayınız. HOBİ AMAÇLI ALDIĞIM DRONE’U TİCARİ AMAÇLI KULLANABİLİR MİYİM ? Kullanabilirsiniz. Hobi amaçlı kayıt ettiğiniz İHA’nızın türünü Ticari olarak sistemden değiştirmelisiniz ve İHA0/1 Ticari Pilot Ehliyetine sahip olmanız gerek.

Yorumlar