24 Ağustos 2021

Kendi kendini imha edebilen Drone !

24 Ağustos 2021

334

Kendi kendini imha edebilen Drone !

Ambulans, Örümcek ve hatta İtfaiye Drone derken şimdi de kendini yok edebilen Drone ile tanıştık.
 

Amerikanın en önemli AR-GE şirketlerinden Xerox PARC, (DARPA) ile güçlerini birleştirerek kendi kendini yok edebilen bir Drone geliştirdi. Sivil ve askeri amaçlı olarak kullanılacak olan Drone’lar ile bilgi ve veri güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor. ICARUS programı kapsamında DARPA tarafından geliştirilen kendi kendini yok eden Drone’ların bu işlemi gerçekleştirebilmesi için Xerox PARC’ın Gorilla Glass cam bellek ve elektronik devre birimlerini kullanması yeterli.

 

DARPA’nın “Yok Olmaya Programlanabilir Elektronik Cihazlar” ailesinin bir üyesi olacak bu Drone’ların çevreye zarar vermeden kendini imha edeceği ifade ediliyor. Uzaktan verilen bir komutla veya önceden belirlenen zaman aralığında Drone’ların görevini tamamlayıp daha sonra kendini imha etmesi planlanıyor. Sistemin çalışma prensibi ise oldukça basit. Polimer paneller cihazın geride herhangi bir iz bırakmadan imha olmasına imkan sağlıyor.

Drone sistemi için geliştirilen katı formdaki bu polimer paneller, direkt olarak gaz forma geçerek yok oluyor. Elektronik devreleri barındıran cam ve polimer panellerin yok olması Drone cihazına, taşıdığı malzemeye ve bilgiye dair geride hiçbir iz kalmamasını sağlıyor. Böylece görevini tamamlayan Drone’lar bir nevi buharlaşıyor ve geride kendilerine ait en ufak bir iz bırakmıyor.

Yorumlar