14 Mart 2023

Maden Sektöründe Drone Kullanımı

14 Mart 2023

183

Maden Sektöründe Drone Kullanımı

Madencilikte Dronlar

Madencilik sektörü, Muayene, Etüt, Haritalama, emniyeti koruma, güvenliği artırma gibi birden fazla Madencilik uygulaması için Drone teknolojisine kucak açmıştır. Ayrıca drone’lar daha iyi koordinasyon, derinlemesine analiz, azalan masraflar ve artan işçi güvenliği ile madencilik sektörüne önemli bir değer katmıştır.

Drone madenciliği araştırması, bir profesyonelin üretkenliği, planlamayı, güvenliği, envanter yönetimini vb. artırmak için maden sahalarının belirli Hava verilerini elde etmesini sağlar. Madencilik endüstrisinde, Drone Madencilik Araştırmaları, bir sahanın fotoğraflarını çeşitli açılardan yakalamak için RGB kameralarla donatılmış İHA‘ları içerir. Veriler daha sonra kapsamlı ve profesyonel bir fotogrametri yazılımı aracılığıyla işlenerek operatörler tarafından ayrıntılı bir analizi yapılır.

Maden Sektöründe Drone Kullanımı

Sofistike drone pilotları ayrıca, envanter/stok yönetimine yardımcı olan açık bir Stok Hacmi Tahminini zahmetsizce yakalayabilir. Bir maden sahasının güvenlik banket yükseklikleri, tepeleri ve dipleri, yol sınırları, genişlikleri, tepeleri, eğimi, uzunluğu veya yükseklik değişimi gibi sektöre özgü bilgiler, gelişmiş madencilik yazılımı ile birlikte yüksek kaliteli İHA‘ların kullanılmasıyla da elde edilebilir. Bununla birlikte Yapay Zeka, işçi güvenliğini sağlamak için maden sahasının potansiyel olarak tehlikeli alanlarını kolayca vurgulayabilir.

Dronların madencilikteki hayati ve dönüştürücü uygulaması, onu çok sayıda kuruluş arasında yaygınlaştırdı. İHA‘lar, Yapay Zeka ve Drone Teknolojisi ile birleştiğinde madencilik endüstrisini yeniden canlandırdı. Kullanıcılara büyük maden sahalarında mükemmel verimlilik, eksiksiz taş ocağı yönetimi ve güvenilir saha durumu bilgileri sunan madencilik şirketleri artık seçimlerini ikinci kez tahmin etmeden hızlı kararlar alabiliyor. Ölçme, Teftişler, Maden Haritalama ve diğer birçok madencilik operasyonu için drone kullanımı, tüm projelerin güçlü içgörüleri için hem saha içi hem de saha dışı ekip üyeleriyle daha güvenilir koordinasyonu kolaylaştırdı.
Dronların madencilik endüstrisinde bu kadar yaygınlaşmasının temel nedenlerinden biri, İHA‘lar aracılığıyla elde edilen verilerin, saha çalışanlarının tehlikeli veya ulaşılması zor maden sahalarını ziyaret etmelerini gerektiren geleneksel araştırma tekniklerini benimseme ihtiyacını azaltmasıdır. Sadece bu da değil, insansız hava aracıyla ölçüm, sağlam geleneksel yöntemlerin maliyetinin neredeyse bir kısmına yapılabilir ve ileri teknoloji sayesinde daha doğru verilere ulaşabilir.

Madenciliği Etkileyen Faktörler

İzleme ve Teftiş – Madencilik, işçiler için en tehlikeli sektörlerden biri olduğu söyleniyor. Madencilik Faaliyetleri, kaya düşmeleri, yüksek nem, gaz sızıntıları, toz patlamaları, seller ve işçi güvenliğini etkileyen diğer talihsiz olaylar gibi çok sayıda tehlikeyi tetikler. Madencilik sektörü, derin kuyuların gerçek anlamda izlenmesi ve denetlenmesi için İHA’ları ve Drone Teknolojisini kullanmıştır. Daha önce oldukça deneyimli bir iş gücü gerektiren madencilik ekipmanlarının denetimi, artık nispeten ucuz ve zaman açısından verimli bir yöntemle gerçekleştirilebilmektedir. Veri elde etmek için Coğrafi Bilgi Sistemlerine (GIS) ve yüksek kaliteli RGB sensörlerine bağlı olarak toplanan Drone Aerial görüntüleri, herhangi bir geleneksel izleme ve inceleme yönteminden daha kesin ve güvenilirdir.

Ölçme ve Haritalama – Havadan ölçme ve haritalama, madencilik endüstrisi tarafından düzenli olarak uygulanması gereken en dayanılmaz ve zaman alıcı faaliyetlerden biridir. Yüksek kaliteli dronların ve yerinde yetkin bir dron pilotunun yardımıyla, ayrıntılı Hava fotoğrafçılığının maliyeti, geleneksel pilotlu bir uçağa göre %90 daha azdır. Yakalanan GIS verileri, önemli hacimsel ölçümlerle 3B modellere ve güvenilir orto-görüntülere dönüştürülebilir.

Stok – Bu konuda herhangi bir endüstride stokları yönetmek külfetli bir iştir, ancak güvenlik için gereklidir. Madencilik endüstrisinin sürekli olarak karşılaştığı bir zorluk, sürekli değişen yükseklikler ve şantiyedeki stok yığınları tarafından gizlenen alanlardır. Bu tür envanterlerin düzensizliği, GNSS ölçümü gibi geleneksel tekniklerle hacimlerinin doğru bir şekilde belirlenmesini zorlaştırır. Bu tür işlemler için geleneksel metodoloji, düzenli ölçmeyi engeller.Madencilik şirketleri, dronların yardımıyla hayati bilgileri düzenli ve verimli bir şekilde sağlayabilir.

Maden Sektöründe Drone Kullanımı

 

Stok Yönetimi

Nakliye Yolu Optimizasyonu – Servis yolu ağları, madencilik operasyonlarının etkinliği ve üretkenliğinde önemli bir yer tutar. Güvenilir ve tutarlı ulaşım için, karayolu durumları ve koşulları sıklıkla gözlemlenmelidir. Hava verilerini yakalamak için İHA’lar kullanılarak, servis yollarının düzenli görsel değerlendirmeleri yapılabilir. Servis yollarının uzunluğu, eğimleri ve dönüş açıları gibi ilgili bilgilerin elde edilmesi, titiz hazırlık, tasarım, geliştirme ve bakım için mühendisleri ve inşaatçıları destekler. Dronlar ayrıca, yolların yasal standartlara göre inşa edilmesini garanti etmek için alanları daha kapsamlı ve hassas bir şekilde bağdaştırır.
Maden Arama – Maden arama, kolayca geleneksel olarak ilgili şirketin çalışanları tarafından gerçekleştirilen en hayati tehlike oluşturan operasyonlardan biridir. Madencilik endüstrisinin çeşitli yönlerini yeniden tanımlayan Drone Teknolojisi ile madencilik keşif, yüksek kaliteli dronların uygulanmasıyla kendisini yeniden tasarladı. İHA verileri ile madencilik şirketleri, güvenli fotogrametri yazılımı aracılığıyla araştırma bilgilerini yüksek çözünürlüklü ortogörüntülere, DSM haritalarına, RBG haritalarına vb. dönüştürebilir. Maden arama projeleri, geleneksel araştırma masraflarının yalnızca bir kısmında ortaya çıkarılır ve verimli bir şekilde yapılır, şirkete çok zaman kazandırır. Fotogrametri yazılımı, verileri daha kapsamlı ve doğrudan bilgi için dönüştürür.
Su ve Tortu – Madencilik endüstrisindeki dronlar, madencilik faaliyetlerinde istenmeyen veya kontrolsüz su ve tortu akışından kaynaklanan kesintileri de önleyebilir. Akış ve tortu operasyonlarının doğru Drone görüntüleri, operatörler tarafından eksiksiz algılama ve hazırlık için Dijital Yükseklik Haritaları (DEM’ler) olarak yeniden modellenir. Maden sahasının tutarlı görsel kayıtları, ilerlemeyi izlemek, planlanan faaliyetlere rehberlik etmek ve mali denetimleri düzenli olarak güncellemek için geliştirilebilir.

 

Ayrıca Bakınız: DJI Mavic 3 Enterprise Termal Kameralı Drone 

Ayrıca Bakınız: Mahsül Analizinde Drone Kullanımı

 

 

Yorumlar