18 Ekim 2021

Mahsul Analizinde Drone Kullanımı

18 Ekim 2021

333

Mahsul Analizinde Drone Kullanımı

Tarımda mahsul analizinin son derece önemli olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu sayede her mahsul döneminde topraktan en verimli şekilde faydalanmak da mümkün olacaktır. Bu analizler bundan kısa bir süre öncesine kadar ciddi bir zaman ve emek gerektiriyordu. Ancak tarımda artık en yeni teknolojiler kullanıldığında daha pratik bir şekilde analiz aşamasının tamamlanması mümkün olabiliyor. Bunu sağlayan ise zirai dron çeşitleri oluyor.
Yeni nesil dron ile mahsul analizi çalışmaları ya da ürünlerin analiz çalışmasının çok daha kısa zamanda tamamlanması mümkün olabiliyor. Dron ile gerçekleştirilen tarla mahsul analizi haliyle bu alanda ayrılması gereken bütçenin de çok daha düşük olmasını sağlıyor. Bir anlamda söz konusu araçların maliyeti ciddi seviyede düşürdüğünü belirtebiliriz. Oldukça zorlu görevlerin yerine getirilmesini sağlayan insansız hava araçları bitki analizi gibi amaçlarla da kullanılabiliyor.

Dron ile Mahsul ve Saha Analizi

Her ekin döngüsünde çoğu zaman  tarlanın bir analizden geçirilmesi gerekiyor. Kimi zaman bitki hasar değerlendirmesi yapmak kimi zaman da sahadaki sulama uygunluğu analizinin gerçekleştirilmesine ihtiyaç duyuluyor. Bu işlemlerin de tarımda dron kullanımı ile birlikte çok daha düşük maliyet ile ve daha kısa zamanda tamamlanabildiğini söyleyebiliriz. İnsansız hava araçları ile tarla mahsul analizi çalışmaları da daha kısa sürede tamamlanıyor. Dolayısıyla tarımsal faaliyetlerde sadece sulama ya da sadece ilaçlama açısından değil saha analizi açısında da söz konusu araçların çok büyük faydalarının olduğunu belirtmek gerekiyor.
Zirai drone ile mahsül analizi çalışması kapsamında toprağın kalitesini anlamak da mümkün olabiliyor. Öncelikle toprağın 3 boyutlu haritaları elde ediliyor. Aynı zamanda besin yönetimi ya da toprağın ölü bölgeleriyle ilgili veriler de cihazlar yardımıyla toplanıyor ve bu sayede çok daha doğru bir değerlendirme yapılması mümkün hale geliyor. Bir anlamda ekin döngüsü öncesinde toprakta herhangi bir sorun olup olmadığının anlaşıldığını söyleyebiliriz.
Elbette sulama izleme gibi işlemler de çok daha gelişmiş teknolojiler ile üretilen zirai dron modelleri sayesinde mümkün olabiliyor. Ekim süreçlerinin, ekilen mahsulün en doğru şekilde analizden geçirilmesini sağlayan söz konusu yöntemlere geçiş yapan çiftçilerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Özellikle mevcut su kaynaklarının en doğru şekilde kullanılması söz konusu olduğunda tarımsal dron modellerinin faydalarının azımsanmayacak kadar önemli olduğunun altını çizmeliyiz.

Tarlada DJI T40 ve T30

Dron İle Gerçek Zamanlı İzleme

Bazı tarım dron modellerinin son derece gelişmiş olan kamera sistemleri ile donatıldığı bilgisini de aktarmak gerekiyor. Bu sayede tarımsal alanın gerçek zamanlı olarak izlenmesi de mümkün olabiliyor. Kimi zaman sadece sulama kanallarının bile kilometrelerce uzadığını unutmamak gerekir. Bu kanallarda herhangi bir sorun olup olmadığı, sulama işleminin sorunsuz bir şekilde devam edip etmediğinin gözlemlenmesi için de dron kullanımından ziyadesiyle faydalanılabilir. Sadece mahsul analizinde değil tarımda hayata geçirilen her aşamada bu cihazların rahatlıkla devreye girebildiğini belirtmek gerekiyor.

Bu noktada tarımda dron kullanımı ile hangi bilgilere ulaşılabildiğini merak edebilirsiniz. Bu bilgileri sizlere kısa bir liste halinde aktarabiliriz:

  • Genel olarak mahsul sağlığı ve bitki durumu
  • Ürün türüne göre arazi dağılımının durumu
  • Mevcut mahsul yaşam döngüsü
  • Mevcut ekin alanının ayrıntılı GPS haritası ve koordinatlar

Elbette yukarıda sıraladığımız veriler çok daha sağlıklı bir değerlendirme yapılabilmesi adına önemlidir. Bu noktada drone teknolojilerinin sağladığı bir başka faydadan da söz etmek gerekiyor. Bu fayda da büyük ölçekli olan mahsul ve ekim izleme işleminin kolaylıkla yapılabiliyor olmasıdır. Dron teknolojisinin henüz bu denli gelişmediği dönemlerde geniş alanlardaki bu verilere ulaşabilmek adına uçak görüntüleri ya da uydu görüntüleri kullanılıyordu. Ancak artık gerçek zamanlı görüntüleme sunan dron çeşitlerinin de yardımı ile çok daha net görüntüler elde edilebiliyor. Dolayısıyla geniş alanların izlenmesi ve analizinin yapılabilmesi de bir hayli kolaylaşıyor.
Hatta çeşitli animasyonlar ile ürün ilerlemesini görmeyi de mümkün kılan drone modellerinin de geliştirildiğini belirtmeliyiz. Ancak her insansız hava aracı modelinde söz konusu olanaklar mümkün olmayabilir. Drone çeşitleri farklı markalar tarafından farklı özeliklere sahip olacak şekilde geliştiriliyor. Bu nedenle zirai dron fiyatları da farklılık gösterebiliyor. Eğer modelleri ve fiyatları daha yakından incelemek isterseniz online sipariş sitemize uğrayabilirsiniz.

Yorumlar