24 Ağustos 2021

Mavic 2 Enterprise Dual – Termal Kameralı Katlanabilir Dron

24 Ağustos 2021

241

Mavic 2 Enterprise Dual – Termal Kameralı Katlanabilir Dron

DJI MAVIC 2 ENTERPRISE DUAL: TERMAL KAMERALAR NASIL YARDIMCI OLABİLİR

 

DJI’nın Mavic 2 Enterprise Dual’i piyasaya çıkarttı, hadi gelin dron’un termal görüntüleme özelliklerinin hayat kurtarmak, yangınla mücadele ve hizmet teftişlerini gerçekleştirmede nasıl önemli bir rol oynayabileceğini inceleyelim.

 

Çok meraklı bir beklentiden sonra – DJI’ın şifreli Tweetlerinden bahsediyoruz – yeni dron resmi olarak tanıtıldı. Çin merkezli teknoloji devinin en son sürümünde, kamu güvenliğinin tam merkezinde olanlar da dahil olmak üzere, kullanıcıların bir kısmı için gerçek bir oyun değiştirici olacak araçları ekledi.

 

Mavic 2 Enterprise Dual, DJI’nin Mavic 2 Serisi dronunun kompakt tasarımında, hayati öneme sahip hoparlör, çift spot ışığı ve güçlü bir de dahil olmak üzere Mavic 2 Enterprise’da bulunan gelişmiş kontrol ve aksesuar dizisine sahip olduğunu bu makalemizden biliyorsunuz.

 

Ancak, Dual’in asıl amacı, kanıtlanmış bir sicile sahip ve pilotlara zorlu ortamlarda daha iyi, daha güvenli ve daha hızlı çalışması için güvenilir bir araç sağlayan anahtar bir teknoloji olan termal görüntüleri yakalama kabiliyetidir.

 

Termal görüntüleme kameralarının, bileşenlerinin ve görüntüleme sensörlerinin tasarımı ve üretiminde uzmanlaşmış dünyanın en büyük ticari şirketi olan FLIR Systems ile ortaklaşa geliştirilen Mavic 2 Enterprise Dual, yan yana üç eksenli gimbal-stabilize kameralara sahip görünür ışığı yakalamak için 4K sensöre sahip kamera ve termal verileri yakalamak için bir “FLIR Lepton” termal mikro kameraya sahiptir.

 

Bu sensörler, pilotların gece uçuşlarının yanı sıra sis ve duman gibi karmaşık gündüz koşullarında uçmalarını sağlar. Kullanıcılar, çift sensörlü kameradan verileri görselleştirmek için DJI Pilot uçuş kontrol uygulamasındaki çoklu akıllı ekran modlarından birini seçebilirler. Bunlar:

 

FLIR MSX:

 

FLIR’ın patentli MSX veya çok bölümlü dinamik görüntüleme özelliği, görsel ayrıntıları geliştirmek için gerçek zamanlı olarak yüksek kaliteli, görünür ışık ayrıntılarını kabartır, böylece pilotların çıplak gözle hemen görülemeyebilecek kritik verileri hızla tanımlamasına ve yorumlamasına yardımcı olur.

 

Spot Meter (Nokta Ölçer):

 

Güvenli bir mesafeden pilotların kritik veya tehlikeli nesneleri izlemesine ve ölçmesine yardımcı olan bir nesnenin ortalama sıcaklığını gösterir.

 

Alan Sıcaklık Ölçer:

 

Ekran üzerinde belirlenen alandaki en yüksek ve en düşük sıcaklığı belirlemeye yarar.

 

İzotermal:

 

Pilotların özel bir renk paleti kullanarak, gösterilecek özel sıcaklık aralığını belirlemesine izin verir, böylece aralık içindeki nesneler daha yüksek kontrast ve daha iyi görüş sağlar. Bu özellik, insanları tanımada arama ve kurtarma pilotlarına yardımcı olmak ve itfaiyecilerin yangınlarda sıcak noktaları tespit etmelerine yardımcı olmak için özel profiller ve ayrıca esneklik için özel bir profil ayarı içerir.

 

Termal görüntüleme bana nasıl yardımcı olabilir?

 

Termal görüntülemenin yeni bir şey olmadığını söylemek doğru olsa da, bu teknolojiyi bir drone ile entegre etmek bir başka verimlilik ve güvenlik katmanı sağlar.

 

Bu, dronun geniş alanları kapsayabildiği ve daha hızlı bir şekilde ele alınabilmesi ve bir olaya kuşbakışı görünümü ekleyerek farklı ve çoğu zaman çok önemli bir perspektif sağlayan birçok nedenden dolayı geçerlidir. Bu da sırayla, operatörlerin çoğu zaman tehlike bölgesinden uzakta gerçek zamanlı stratejik kararlar almalarına olanak sağlarken, aynı zamanda mürettebat üyelerini de takip etmelerine olanak veriyor.

 

Termal görüntüleme ve polis

 

Wiltshire Polisi, 83 yaşında bir kadını bulmak için termal görüntüleme özelliklerine sahip bir dron kullandı.

 

Olay yerinde büyük bir ekip, en son görüldüğü yerdeki ormanlık bir alanı araştırmak için gönderilirken, termal görüntüleme kamerasıyla donatılmış polis dronu 30 dakika sonra olay yerine gönderildi ve olay yerine geldi.

 

Bir saat içinde dron ile ormanlık bir alanın kenarına bir ısı kaynağı dron sayesinde bulundu ve daha yakından bakıldığında, yere düşen bir kişinin ana hatlarını görebilirsiniz.

 

Drone, zemindeki memurları yönlendirmek için doğrudan alanın üzerine geldi ve yeri tam olarak memurlara bildirildi. Beş saatten fazla bir süre dışarda kalan kadın soğuk hava nedeniyle yorgunluk ve acı çekiyordu.

 

Wiltshire Polisi, bir dronu termal kamerayla donatarak olumlu bir sonuç elde eden kolluk kuvveti değil.

 

Haziran ayında, Lincolnshire Polisinin dron birimi, bir adam esrar ürettiği için üç yıl hapis cezasına çarptırarak ilk görevini başarıya tamamladı.

 

Adamın yaşadığı evin termal kamerayla görüntülerinde fazla enerji kullandığı tespit edildi, baskın sonucunda bir esrar çiftliği bulundu. Polisin, 50.000 £ değerinde B Sınıfı ilacı üretebilecek profesyonel esrar yetiştirme operasyonu olarak nitelendirdiği operasyon ile ilgili önemli bir keşif oldu. Termal görüntüleme bu operasyonda kilit noktadaydı.

 

“Bu adamın yaşadığı yer ağaçlarla ve çalılarla çevriliydi, bu yüzden aslında alaşıma benziyordu. İstihbarat polislerimiz dron operatörlerimizle konuştular ve dronumuzun termal görüntülemesinin yardımcı olup olmadığını sordular, operatörler bunun işe yarayacağını ve bir sabah saat 2’de çalışmaya başlayabileceklerini söylediler. Zanlının evinin 50 metre uzağında önce dronu 120 metre irtifaya çıkardık. Isı kaynağı açıktı ve bir dizi farklı spektrumdaki sıcaklığı vurgulamak için farklı filtrelerimizle kanıtlarımızı kaydettik. Bu delilleri mahkemede gösterebilmek harikaydı çünkü başka hiçbir şekilde yapılamayan bir görsel ortaya koymuş olduk.”

 

-Operasyon ekibinden olan Lincolnshire Polis sözcüsü

 

Diğer Yardımcı Unsurlar

 

Termal kamerayla donatılmış bir dron, hem güvenlik hem de verimlilik açısından faydalı incelemeler için bir kilit rollerde oynayabilir.

 

Trafolar ve elektrik iletim hatları yıllarca denetlendi, ancak geleneksel yöntemler bunu yapmak için alanında uzman teknikler ve bu iş için özel araçlar gerektiriyor. Örneğin, trafo merkezlerini denetlemek; genellikle ağır ve uzun menzilli merceklere sahip avuç içi kameralara ihtiyaç duyabilirken, elektrik iletim hatlarını kontrol etmek içinse helikopterler kullanırken tehlikeli bir şekilde uçması gerektiğinden hatları izlemek fazla tehlikeli olabiliyor.

 

Dünyadaki şirketlerin dron kullanımı giderek artıyor, İHA’larla denetim yapmanın faydalarını keşfediyorlar. Niye dronlar diye soracak olursak:

 

Maliyet: Termal ve normal kameralar, gerek operasyonel maliyet, gerekse zaman açısından diğer muayene yöntemlerinden daha uyguna geliyor.

 

Hızlı sonuçlar: Diğer yöntemlerden farklı olarak, dronlar daha hızlı ve daha az zaman kaybı ve üzerindeki yüksek çözünürlüklü kameralar sayesinde yüksek güvenirlik sağlıyan anında görüntülerle sektörde en hızlı sonuç alan araçlardır.

 

Termal kameralar bina denetimlerinde de kullanılabilir; eksik veya hasarlı kurulumlarını, çatı membranları altında biriken su birikintilerini ,aşırı ısı yayan harici elektrik sorunlarını, arızalı pencerelerden dışarıya kaçan ısıyla birlikte, bina ve çatı sistemleriyle ilgili diğer birçok sorunu bulmanıza olanak tanır.

 

Normal bir insanın bulması günlerce alacak sorunu fazla uğraş gerektirmeden hem termal hem de normal kameraya sahip olan bir dronla dakikalar içinde bulabilirsiniz.

 

Mavic 2 Enterprise Dual’in Diğer Avantajları

 

DJI Mavic 2 Enterprise Dual’in termal görüntüleme kabiliyeti dronun en dikkat çekici özelliği olsa da, bu etkileyici yeni gelen bir dizi etkileyici özelliğe sahip.

 

Mavic 2 Enterprise Dual, Mavic 2 Enterprise aksesuarlarının tamamı ile uyumludur. Dronun gövdesine monte edilip ve DJI Pilot uçuş kontrol uygulaması ile çalışmaktadır.

 

Bu aksesuarlar, pilotların havadan iletişim kurmaları ve çalışmaları için yeni yollar açıp, dronları görüntüleme araçlarının ötesine taşımakta ve görev verimliliğini artıran yapılandırılabilir platformlarla kullanılabilmektedir. Bu aksesuarlar:

 

SpotLight: Her ne kadar eski teknoloji olarak gözükse de bir drona aparat olarak takılan ışık gece uçuşları yapmayı çok kolaylaştırmakta. Afet ve sürekli kontrol gerektiren durumlarda kullanılacağını düşünmekteyim.

 

Hoparlör: Maksimum 100 desibel (1 metre mesafe) projeksiyona sahip bir hoparlör, pilotların talep üzerine 10 özel ses kaydı yapmasını sağlayarak, hayat kurtarıcı acil durum operasyonları sırasında kritik olabilecek yakındaki kişilere bir iletişim kanalı sağlar.

 

Uyarı Işığı: ABD Federal Havacılık İdaresi Gecesi Feragat standartları dikkate alınarak tasarlanan Beacon, üç mil ötede görülebilen parlak bir flaşöre sahip. Bu, pilotların düşük ışık koşullarında veya geceleri çok daha güvenli bir şekilde görevleri yerine getirmelerine yardımcı olur ve yakındaki dronların ve geleneksel uçakların operatörleri için ek hava sahası farkındalığı sağlar

Yorumlar