27 Mayıs 2022

Multispektral Görüntüleme Drone Ve Micasense

27 Mayıs 2022

364

Multispektral Görüntüleme Drone Ve Micasense

Multispektral Görüntülemenin Faydaları 

Multispektral görüntüler, toprak verimliliğini değerlendirmek ve bitki sağlığını analiz etmek için çok etkili bir araçtır. Multispektral kameralar, ultraviyole uygulamalar için en uygun sensörüdür diyebiliriz. İnsan gözü veya çoğu standart görme sensörleri ışığı 3 farklı kategoride ayırarak görür. Uzun dalga boyları kırmızı olarak algılanır, orta dalga boyları yeşil olarak algılanır ve kısa dalga boyları mavi olarak algılanır. Aynı anda farklı dalga boylarını 3. Parti bir yazılım ile birleştirerek, objenin gözle görülmeyen tüm üst katmanları daha belirgin hale gelmektedir. Gözlemlenen mahsulün ya da toprağın sağlığına insan gözüyle bakmak çok sınırlıdır.

Multispektral sensörler ile üreticinin gözüyle daha fazlasını görmesini sağlar.

 

Multispektral görüntülemeden elde edilen veriler aşağıdaki avantajlara sahiptir,

  • Zararlıları, hastalıkları ve yabani otları tanımlayın. Erken tespit yoluyla pestisit kullanımını optimize edin.
  • Bitkilerin arasındaki mesafeyi el ile ölçüm yerine yazılım sayesinde görebilirsiniz.
  • Üretici için çok önemli olan bitki sayımını da yapabilirsiniz.
  • Düzenli bir takip ve görüntüleme ile rekolte tahmini yapılabilir.
  • Mahsulün sulamasının kontrolü bu evrede çok önemli, bitkinin su stresi olduğunda nasıl bir yol izleyebileceğinizi planlayabilirsiniz.
  • Toprak verimliliği hakkında veri sağlayın ve besin eksikliklerini tespit ederek gübrelemeyi iyileştirin. Arazi yönetimi ve tarım arazilerinin üretime dahil edilip edilmeyeceği veya mahsullerin döndürülmesi vb. konularda yardım.

Peki hangi koşullarda veri toplamalısınız?

Multispektral veri toplama için en iyi zaman sabah 10 ile öğlen 14 saatleri arasındadır. Spektral veriler toplanırken daha iyi hava koşulları gereklidir ve toplanan verilerin doğruluğu ve tutarlılığının kullanım talebini karşılayabilmesi için hava koşullarının mümkün olduğunca sabit tutulması gerekir.

Bu nedenle, kısıtlı zamanda, değişen hava koşulları karşısında, doğru tarım koşulları verilerinin elde edilmesi için daha verimli, daha kararlı ve daha doğru radyasyon düzeltmeli uzaktan algılama sistemine ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Multispektral Görüntüler Nelere Cevap Verilir?

Bir multispektral görüntü sensörü, elektromanyetik spektrum boyunca belirli frekanslarda görüntü verilerini yakalar. Dalga boyları, filtrelerle veya kızılötesi gibi görünür görüşümüzün ötesindeki frekanslardan gelen ışık da dahil olmak üzere belirli dalga boylarına duyarlı sensörlerle ilgilenebilir. Bunun için en güzel çözümler DJI Matrice 300 RTK’ya entegre Micasense Sensörleri ve DJI Phantom 4 Multispektral insansız hava aracıyla yapılan çözümler olmaktadır. İnsan gözü 400 ile 700 nm arasını görebilmekte ve daha kısa veya uzun dalga boylarını görememektedir. Görünmez dalga bantları toprağın, bitkilerin ve ekinlerin özelliklerinin göstergesidir.

Şimdi sensörlerdeki dalgaların özelliklerini inceleyelim. Bu veriler Micasense RedEdge-P için geçerlidir.

  • Yeşil: 560 nm merkez, 27 nm bant genişliği ile yansıyan enerjidir. Bu bantta bitkinin yansıttığı klorofil miktarının en güçlü şekilde yansıtıldığı band olduğu görülmüştür.
  • Kırmızı: 668 nm merkez, 14 nm bant genişliği ile yansıyan enerjidir. Klorofil miktarı bu bantta düşük yayılır. Çoğu ürün için bu bant bitkiler ve toprak arasında mükemmel bir bütünleme sağlar.
  • Mavi: 475 nm merkez, 32 nm bant genişliği ile yansıyan enerjidir.
  • Kırmızı Kenar: Bu görselde de görüleceği üzere Yakın Kızılötesinin giriş noktalarına karşılık gelen oldukça küçük bir yer kaplayan banttır. Kırmızı Kenar 717 nm merkez, 12 nm bant genişliğine karşılık gelen bir banttır. Bu bant bitki stresine karşı çok hassas olup diğerleri gibi klorofil hakkında bilgi sağlar. Bu bant ile Mahsul sağlığı analizi, bitki sayımı ve su yönetimi gibi işlere çözümdür.
  • NIR(Yakın Kızılötesi): Bu bant 842 nm merkezi, 57 nm bant genişliği aralığındaki dalga boyunu temsil eder. Yine bu yansıma ile bitkideki klorofil seviyesi arasında bir ilişki vardır. Özellikle ilgili bitkinin stres altında olduğu vakitte bu banttan veri alınabilir. NIR, yaprak hücresel yapısına duyarlıdır. Toprak ve nem analizi, mahsul sağlığı, stresin analizi, Su yönetimi, erozyon analizi gibi durumlarda yararlanılan banttır. Eğer bitki sağlıklıysa fotosentezi beslemek ve klorofil oluşturmak için mavi+kırmızı ışığın enerjisini absorbe eder.
  • Görünür Işık: 400 ile 700 nm aralığındaki dalga boyuna sahiptir. Tarımda, çiftlik incelemelerinde, yükseklik modellemesi ve hatta bitki sayımı için mükemmel bir yalpalama ve kameraya sahip kaliteli bir drone kullanılabilir. Bunun için M300 RTK+Micasense RedEdge(P) ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

RedEdge multispektral algılama sistemi, aynı anda beş ayrı spektral bandı yakalayarak özelleştirilmiş uygulamalar için uyarlanmış endekslerin oluşturulmasını sağlar. Global deklanşör tasarımı, her platformda distorsiyonsuz görüntüler oluşturur. Bağımsız mod, seri, Ethernet ve WiFi dahil olmak üzere çeşitli arabirim seçenekleri, RedEdge entegratörlerine genişletilmiş esneklik sağlar. RedEdge’in Downwelling Light Sensörü (DLS), değişen ışık koşullarında daha doğru veriler için uçuş sırasında ortam ışığı koşullarının ölçülmesini sağlar.

Peki bu yansıtmalar neye göre değişir?

Yaprak alanının indeksine, mahsulün tipine, nem ve bitki stresine göre oldukça belirli bir şekilde değişir.

Rededge-P’nin ürün açıklamasını girdim,  linki burada verilebilir

RedEdge-P, verimli uçuşlar için optimize edilmiş bir FOV ve yakalama oranı ile kalibre edilmiş yüksek çözünürlüklü multispektral ve RGB görüntülerin senkronize yakalanması için tek bir kamera çözümüdür. 60m’den 2cm GSD’de pan-keskinleştirilmiş RGB ve multispektral çıktılar sağlamak için yüksek çözünürlüklü, tam renkli bir görüntüleyiciyi senkronize multispektral görüntüleyicilerle sorunsuz bir şekilde bütünleştirir.

RedEdge-P SkyPort, RTK özelliklerini etkinleştiren DJI M300 ile entegre olmaya hazır olarak gelir.

Sensör kiti şunları içerir: RedEdge-P sensörü, SkyPort adaptörü, lens kapağı, CFexpress’te yeni bir profesyonel çıkarılabilir depolama standardı, CRP 2 (kalibre edilmiş yansıtma panelimizin en son sürümü), entegre GPS’li DLS 2 ışık sensörü, kablolar, kablolar, montaj vidaları, sert taşıma çantası ve DLS2 direk takımı.

 

Şimdi sırasıyla Micasense RedEdge-P sensörü ile çekilmiş görüntüleri inceleyebilirsiniz. Daha fazla veri incelemek isterseniz lütfen iletişime geçiniz.

 

Ayrıca Bakınız: DJI Phantom 4 Multispektral Drone Seti

 

Yorumlar