27 Nisan 2023
27 Nisan 2023
205
Gezegenimizin yaşamı ve ruhu olan orman ekosistemleri, dünyadaki biyolojik çeşitliliğin %31’ini oluşturmaktadır. Diğer ekosistemler için tek temel hava kaynağı olan ormanların sürdürülebilirliği son derece önemlidir. İronik bir şekilde, buna rağmen, ormanların önemi ve sürdürülebilirliği anlayışı büyük ölçüde bozulmuştur. Bugün ormanlara olan ihtiyacın canlılığını geri kazandıran Drone teknolojisi ve onun harika harikaları, garanti edilebilir ve güvenilir bir ortam yaratmak için kullanılıyor.
İnsanlar olarak zaman zaman yenilik ve değişim peşinde koşma eğilimindeyiz. Böyle bir yolculuğa çıkmak bize dronların yaratıcılığını ve yaratıcı kültürünü buldu. Tipik teknoloji ve otomasyon normlarını aşan drone teknolojisi, bu ağaç ve orman ekimi ekosistemini canlandırıyor. Yeni doğan aşamalarında olmasına rağmen, İHA inovasyonunun yüksek alevi, ormancılık ve orman yetiştiriciliği alanlarında her zamankinden daha parlak bir şekilde yanıyor.
Ormanların Dünya’nın bioçeşitliliği içindeki payı, orman ekosistemlerinin temel türleri olan ağaçların, korulukların, çalılıkların ve çalılıkların dikilmesi, beslenmesi, yetiştirilmesi ve bilimi ile çok ilgilidir. Aksine, ormanlık alanların ve ormanlık alanların büyük bir kısmı tehlikeli girişimlere ve bunların tehlikeli etkilerine tanık olmuştur. Orman alanındaki bu kötü niyetli faaliyetler maalesef ormansızlaşma, toprak erozyonu, kentleşme ve daha fazlasına kadar uzanabilir. Ormanlık alanların büyük ölçüde küçülmesi, kentleşme ve ormansızlaşma, gezegenimizi iklim değişikliği, bitki örtüsü ve biyolojik çeşitlilik kaybı, atmosferik kirlilik, vahşi yaşam kaybı, küresel ısınma, sera gazı emisyonları ve seller ve diğer pek çok şey yoluyla olumsuz etkiledi. Gerçi, orman yangınları, ne yazık ki ormanların diğer acınası koşullarına yol açabilecek zarar verici olaylardır. Ne yazık ki, bu tehlikeler doğal orman kaynaklarının azalmasına yol açmaktadır.
Ormanların ve ormanlık alanların izlenmesi ve gözlemlenmesi, uygun kaynaklarla birlikte bol miktarda iş gücü ve beceri gerektiren bir anlamda yorucu ve yorucu bir süreç olabilir. Ormancılığın en büyük zorluklarından biri olarak kabul edilen ormanlık alanların gözetimi, doğaya daha fazla zarar veren tehlikeli girişimlerin önlenmesini sağlamak için yapılmaktadır. Orman yangınları, kaçak ağaç kesimi vb. durumlarda, ormanlık alanların geniş olması nedeniyle orman yöneticilerinin ve işçilerinin anında müdahale etmesi zorlaşmaktadır. Bir yardım aracı olarak İnsansız Hava Araçları (İHA’lar) havadan gözetleme konusunda yardımcı olmaktadır., haritalama, hava fotoğrafçılığı, termal görüntüler ve topografik izleme. Daha sonra, bu, vahşi yaşamın korunmasına, biyolojik çeşitliliğin ve bitki örtüsünün korunmasına, ekolojinin dengesine ve ormancılığın benzer yönlerine yardımcı olur.
Uydular, özleri gereği, görüntü ve geniş görsel içerik sağlayarak izleme ve gözetleme alanında son derece yararlı olmuştur. Dinamik yetenekleri, ormancılığın da bunlardan biri olduğu birçok sektörle ilişkili zengin yönleri yakalamaya yardımcı olur. Sınırlı bir çalışma süresi veya güç sorunu yoktur ve rahatlıkla sonuç üretebilirler. Bu niteliklere rağmen, uydular, dronlar ve İHA‘lar tarafından yakalananların aksine, sıkıştırılmış ve kabataslak hava görüntülerini içeren makul miktarda kusur içerir.
Ormancılığın önüne çıkan farklı zorlukların ve engellerin üstesinden gelen drone teknolojisi, çeşitli uygulamalarıyla aynısını aşmaya yardımcı oldu. Hava görüntülerinin ve izlemenin soyutlanmasını öne çıkaran drone uygulamaları, topografik gözetim, hava fotoğrafçılığı, termal görüntüler, haritalama ve daha pek çok alanda uzmanlaşmayı orman yetiştiriciliğinin ön saflarına taşıdı. Drone’ların esnekliği, nemli tropik iklimde bile gerçek zamanlı olarak yüksek çözünürlüklü görüntüler ve videolar çekmelerine olanak tanır. Yapay Zeka destekli dronlar, LiDAR (Işık Algılama ve Menzil) kullanan dronların yanı sıra, daha hızlı ve kesin sonuçlar ve veriler sağlayan odaklanmış kapsama alanıyla geniş alanları izleyebilir ve denetleyebilir.
Güçlü bir kolaylık ve tam yeterlilik robotu gibi, drone teknolojisi, biyoçeşitlilik dengesinin korunmasına yardımcı olmak için orman ekosisteminin geniş operasyonlarına hitap eder. Doğanın erdemlerini pekiştiren, ormancılıkta insansız hava aracı uygulaması, iyileştirme kapsamını ve baştan sona ilerleme ihtimalini genişletti.
• HAYAT KURTARMA – Arama ve kurtarma görevlerinde kullanılan dronlar, tehdit edici durumlarda anında yardım avantajlarından yararlanır. Bir yaban hayatı izleme ve biyolojik çeşitlilik kontrolü aracı olarak İHA’lar, orman ekosistemlerinde sık sık meydana gelen rastgele sıkıntı ve tehlike anlarında oldukça becerikli olduklarını kanıtladılar. Acil durum ilaçlarının teslimi, zararlı faaliyetler için araştırma, hasta yaşamlara acil yardım vb. operasyonlar ve görevler, ormancılıkta zamandan ve dolayısıyla hayattan tasarruf sağlayan dron uygulamalarının birkaç örneğidir.
• İNSAN ETKİLEŞİMİ – Güvenlik ve güvenilirlik özelliklerini bünyesinde barındıran İnsansız Hava Araçları, sık ormanlık alanları potansiyel zarar veya tehditlere karşı taramak ve taramak için yeteneklerini sonuna kadar kullanır. Orman yöneticileri ve yetkilileri, bölgeleri gelişmiş doğrulukla araştırmak ve haritalamak için güvenilir nitelikleri ile bu kanatlı hava araçlarını benimsemeyi kullanışlı ve becerikli bulabilirler. Bu, ölçme ve incelemenin verimlilik düzeyini artırır ve aynı zamanda makul miktarda zaman, çaba ve iş gücü tasarrufu sağlar.
• YABAN HAYATIN İZLENMESİ – Bahsetmek üzücü ama ormanların en büyük tehlikelerinden biri yaban hayatı ve biyoçeşitliliğe yönelik yükümlülükler ve tehlikelerdir. Flora ve fauna ile ilişkisini benimseyen ormanların korunmasını sağlamak için izlenmesi gerekir. Drone’lar ve İHA’lar yardımıyla ekosistemin dengesi daha iyi derecelerde korunabilir. AI destekli dronlar tarafından gerçekleştirilen hava görüntüleri, haritalama ve veri işleme, tehlike uyarılarını ifade eder, vahşi yaşam için potansiyel tehditleri tarar vb. Zaman açısından kritik sonuçlar, verilerin doğrulanmasına yardımcı olur ve kötüleşen koşullarda rahatlama ve ilaç sağlar.
Orman yangınlarını tamamen ortadan kaldırmak imkansıza yakın olsa da, bundan kesinlikle kilometrelerce kaçınabiliriz. Tehditkâr olmalarına rağmen orman yangınları, yıkıcı doğalarını birden fazla nedene borçludur. Hızları ve hassasiyetleri sayesinde, dronlar, ormanları kapsayan alanları potansiyel yangın tehditlerine karşı taramak için kullanılabilir. Önlemler, yangınların önlenmesine veya acil olarak müdahale edilmesine yol açar. Orman ekosisteminin büyük bir bölümünü oluşturan hayvanlar, böcekler ve kuşlar da orman yangınlarının verdiği zararlar nedeniyle tehlike altındadır. İHA’lar, etkileri altında bulunan LiDAR sensörleri aracılığıyla bu tehlike ve tehlikeleri ortadan kaldırmayı amaçlar.
Ağaç Hastalığı Tespiti
Drone’ları besleyen Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi, ağaç hastalıklarının tespiti ve önlenmesi alanında faydalı olduğunu kanıtladı. Drone’lardaki LiDAR sensörleri, ağaçların, bitki örtüsünün ve çalılık alanların refahına atfedilen verilerin toplanmasına ve işlenmesine yardımcı olur. Termal görüntüler, topografik araştırma, havadan haritalama, hastalıklı bitki örtüsünün yerini belirlemeye ve bahçıvanlar ile orman görevlilerini koşullarını iyileştirmeye yönlendirmeye yardımcı olur.
Ormancılığın Geleceği
Ormancılığın unsurlarını yeniden tanımlayan drone teknolojisi, orman ekosistemlerinin ilerlemesine ve ilerlemesine yönelik faydalar sağlar. Dronlar, bu alanda, orman yetiştirme ve bakımının sınırlarını zorlayarak, vahşi yaşamı ve bitki örtüsünü korurken, aynı zamanda ağaçların kesilmesini önlemek için riskleri de izliyor. Drone’ların benimsenmesiyle ormancılık, daha önce hiç olmadığı kadar yüksek bir gelişim ve büyüme kademesine tanık olabilir!
Ayrıca Bakınız: DJI Zenmuse P1 Drone Kamerası
Ayrıca Bakınız: Drone Lisansı/Sertifikası Ne İşe Yarar ?