9 Mayıs 2024

Polis Teşkilatı Drone’ları Hangi Amaçla Kullanıyor?

9 Mayıs 2024

5

Polis Teşkilatı Drone’ları Hangi Amaçla Kullanıyor?

Polis Teşkilatı Dronları Hangi Amaçla Kullanıyor ?

Drone’ların sahip olduğu büyük işlevsellik, bunların Güvenlik Güçlerine dahil edilmesine yol açmıştır. Termal kameralar, hoparlörler veya spot ışıkları gibi drone aksesuarların yüksek performansları sayesinde polis dronları , diğerlerinin yanı sıra organize suç faaliyetlerini kontrol etmek ve izlemek için mükemmel bir müttefik haline geldi .

Drone’lar yalnızca suçla mücadeleye yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda farklı faaliyetlerde de destek sağlıyor: spor etkinlikleri, arama kurtarma, yol kontrolü veya acil durum faaliyetleri. Öte yandan, drone’lar, örneğin itfaiye ekipleri veya belirli bir olayın yerini tespit etmek için havadan fotoğraf çeken polis güçleri gibi ihtiyaç duyan herhangi bir gruba her zaman destek sağlamak için de kullanılıyor.

Drone’ların polis için farklı kullanım alanları nelerdir?

Polisin kullanımına yönelik dronlar, Güvenlik Güçleri için mükemmel müttefiklerden biri haline geldi. Aşağıda, bu tür teknolojilerin ülkemizdeki polis kurumları için mükemmel bir müttefik haline gelmesinin ana nedenlerinden bazılarını açıklayacağız.

Gözetleme görevlerini yürütmek: Drone’ları kamu düzeni, kamu güvenliği, trafik kontrolü, sınır gözetimi, istihbarat ve lojistik görevlerini ve diğer pek çok görevi gerçekleştirmek için kullanıyor. Drone gibi müttefikleri ile büyük ekonomik tasarruf sağlamanın yanı sıra faaliyetlerini daha etkin, hızlı ve güvenli bir şekilde yürütüyorlar.

Büyük kütle konsantrasyonlarının kontrol edilmesi: Öte yandan, büyük etkinliklerde veya yüksek riskli futbol maçları, konserler veya kalabalıklar gibi kitle kontrolünün gerekli olduğu popüler toplantılarda güvenliğin garanti altına alınması söz konusu olduğunda polis dronları mükemmel bir ortaktır .

Özel operasyonlar: Belirli türdeki operasyonları gerçekleştirmek için Polis Gücünün daha önce helikopter kullanması gerekiyordu. Ancak polis dronelarının hayata geçmesiyle Güvenlik Güçleri bazı faaliyetleri çok daha hızlı , ekonomik ve gizli bir şekilde gerçekleştirebilecek .

Arama ve kurtarma görevleri: Öte yandan, Polis için insanların aranması ve kurtarılmasında dronların büyük faydası oldu.

Polis Teşkilatı Dronları Hangi Amaçla Kullanıyor ?

Drone’ları ne amaçla kullanıyor?

Genel olarak, çok yönlülük sunması nedeniyle, Güvenlik Güçleri bünyesinde insansız hava araçlarıyla yapılan polis eylemleri çok yaygın hale geldi.

Kamu güvenliğinin sağlanması: Yukarıda belirtilen tüm eylemler sonuçta kamu güvenliğini garanti altına almayı amaçlamaktadır.

Kamu düzeni görevleri: Güvenlik Güçleri normalde drone’ları kamu düzeni, soruşturma, kurtarma, acil durumlar, çevre kontrolü, lojistik ve istihbarat görevleri ve diğer birçok amaç için kullanıyor.

Yol trafiği gözetimi: Karayolu trafiğinin kontrolü ve gözetimi, dronların şu anda polis için sahip olduğu temel işlevlerden biridir . Onlar sayesinde, trafik polisleri yoldaki düzeni
sağlayabiliyor ve kaza sayısını azaltabiliyor.

Sınır kontrolü ve denetimi: Drone’ların kullanışlılığı sayesinde Sivil Muhafızlar, örneğin İspanya sınırlarının düzgün işleyişini sağlamak için iyi kontrol ve denetimi geliştirebiliyor.

Polis Teşkilatı Dronları Hangi Amaçla Kullanıyor ?

Drone’ların polise sağladığı avantajlar nelerdir?

Mutlak kamu güvenliğini sağlamak için vazgeçilmez bir çalışma aracı haline gelen drone’ların Polis için sahip olduğu avantajları anlatacağız.

Daha fazla analiz kapasitesi: Boyutu küçültüldüğünde, çok sayıda lokasyona ulaşmak ve operatörlerin ulaşamayacağı birçok bilgiyi elde etmek mümkün olduğundan analiz kapasitesi artar.

Daha fazla iş verimliliği: Drone’ların termal kameralar veya yüksek büyütmeli yakınlaştırma gibi daha önce bu kadar kolay bulunmayan bazı özelliklere sahip olması nedeniyle verimlilik önemli bir faktör haline geldi . Her ikisi de polis güçlerine her gün birçok senaryoda yardımcı oluyor.

Azalan risk: Bu tür teknolojinin dahil edilmesiyle iş güvenliği artırılır, çünkü birçok durumda polis teşkilatı mensuplarının iş performansları sırasında kendilerini mevcut farklı yakın risklere maruz bırakmaları gerekmemektedir. Bu sayede memurların çalışmaları sırasında hayatlarını tehlikeye atmalarının önüne geçilecek ve bunun sonucunda risklerde ciddi oranda azalma ve güvenlikte artış sağlanacak .

Polis Teşkilatı Dronları Hangi Amaçla Kullanıyor ?

Yukarıdakiler göz önüne alındığında, polis dronları oldukça uzmanlaşmış ve nitelikli bir eğitim gerektirir ve Güvenlik Güçleri ve Organlarına mensup tüm görevlilerin bu tür araç ve teknolojiyle çalışmaya hazır olmaları gerekir. Görevlerinin gerektirdiği yüksek düzeyde sorumluluk ve katılım göz önüne alındığında, acentenin kendi başına bazı eylemlere girişmeden önce bilinçli olması gerekir. Drone kullanımına ilişkin mevcut düzenlemeler, drone’lara olan talebin ve özel kullanımın giderek artmasına neden olduğundan, açık yasal düzenlemelere uymak şartıyla herhangi bir kısıtlama olmaksızın satın alınabiliyor.

Ayrıca Bakınız: DJI Matrice 350 RTK Drone 

 

Ayrıca Bakınız: Sonsuza Kadar Uçabilen Drone 

Yorumlar