24 Ağustos 2021

Roketlerden ilham alınarak tasarlanan Drone: QuadRKT

24 Ağustos 2021

178

Roketlerden ilham alınarak tasarlanan Drone: QuadRKT

Drone ve Roket tasarımlarını bir araya getiren QuadRKT yalnız şekliyle değil sahip olduğu özelliklerle de hız tutkunlarının ilgisini çekeceğe benziyor.

 

Drone’lar ve Roketler. Biri son birkaç yıldır hayatımızın her alanına giren, birçok endüstride aktif olarak kullanılan ve sürekli farklı şekillerde karşımıza çıkıp hayatımızı kökten değiştirebilen uçan dostlarımız; diğeri ise on yıllardır dünya orduları/kurumlarında askeri savunma ve uzay teknolojileri alanında sık sık kullanılan bir teknoloji harikası. Peki bu ikisi bir araya gelse nasıl bir şey ortaya çıkar? İşte bu sorunun cevabını merak eden Ron Barrett ve Richard Bramlette isimli iki mühendis uzun bir araştırma ve geliştirme sürecinden sonra QuadRKT isimli Drone ve Roket tasarımını bir araya getiren ve her ikisininde en iyi özelliklerini birleştiren bir uçan araç icat etmeyi başardılar.

 

Şekil olarak bildiğimiz Drone’lardan oldukça farklı gözüken QuadRKT’nin bu farklılığının altında ergonomik tasarımın  ve güçlü motorlarının getirdiği hız kapasitesi yatıyor. Test uçuşlarında 133 mil yani 214 km gibi inanılmaz bir hıza ulaşabilen QuadRKT’nin bu iki tasarımı birleştirmesi ise beraberinde birçok avantajı getiriyor. Quadcopter modunda tıpkı bir Drone gibi kıvrak manevralar yapabilen QuadRKT, roket modunda ise 80 mil’i aşabiliyor.

 

Her iki mod açık olduğunda ise diğer Drone’lardan çok daha hızlı bir araç ortaya çıkıyor. Ancak öte yandan 2013 yılında savunma ve teknoloji alanında yaptığı yaptırım ve ürettiği projelerle tanınan DARPA ile iletişime geçen QuadRKT mühendisleri yapılan görüşmeler sonucunda ürünün askeri güvenlik gerekçelerinden dolayı onay alamadığını bu yüzden eğlence ve yarış amaçlı ancak benzer bir tasarıma sahip yeni QuadRKT’nin üretileceğini duyurdular.

 

Mühendisler Kickstarter’da bağış toplamak için sunulan QuadRKT’nin Drone racing alanında bir çığır açması için çok çalıştıklarını ve ortaya benzersiz bir ürün çıkaracakları konusunda ise oldukça emin. Bekleyelim ve görelim.

 

Yorumlar