2 Eylül 2023

Tarım Dronları Neden Kullanılır ? Temel Faydaları ve En İyi Uygulamaları Nelerdir ?

2 Eylül 2023

125

Tarım Dronları Neden Kullanılır ? Temel Faydaları ve En İyi Uygulamaları Nelerdir ?

Tarım Dronları Hakkında 

İnsansız hava araçları (İHA’lar) namı diğer dronlar başlangıçta askeri amaçlar için üretilmiş olsalar da, artık birçok endüstride yaygın olarak uygulanmaktadır. İnsansız hava araçları pazarının 1,3 milyar dolara ulaşmasıyla, tarım artık insansız hava araçlarının benimsenmesi açısından inşaattan sonra en büyük ikinci sektör.

Tarımda dronların geleceği umut verici görünüyor: Analistler , 2026 yılına kadar tarım dronları pazarının %31,4 CARG ile büyüyerek 6,52 milyar dolara ulaşacağını iddia ediyor. Drone’ların maliyetleri düştükçe ve tarımda drone yazılımı giderek daha sofistike hale geldikçe talep artmaya devam ediyor.Peki, dronlar tarım için ne yapabilir? Bu sorunun cevabı, genel verimliliği artırmaya indirgenebilir, ancak dronlarda bundan daha fazlası var. Drone’lar akıllı (veya ‘hassas’) çiftçiliğin ayrılmaz bir parçası haline geldikçe, çiftçilerin çok çeşitli zorluklarla başa çıkmalarına ve çok sayıda fayda elde etmelerine yardımcı oluyor.

DJI Agras Tarım Dronları Kullanmanın Faydaları

Bu faydaların çoğu, herhangi bir varsayımın ortadan kaldırılmasından ve belirsizliğin azaltılmasından kaynaklanmaktadır. Çiftçiliğin başarısı normalde çiftçilerin çok az kontrol sahibi olduğu veya hiç kontrol edemediği çok sayıda faktöre bağlıdır: hava ve toprak koşulları, sıcaklık, yağış vb. doğru, neredeyse gerçek zamanlı bilgilerin mevcudiyeti.

Drone teknolojisinin kullanımının gerçekten oyunun kurallarını değiştirebileceği yer burasıdır. Çiftçiler geniş bir veri havuzuna erişim sağlayarak mahsul verimini artırabilir, zamandan tasarruf edebilir, giderleri azaltabilir ve benzersiz doğruluk ve hassasiyetle hareket edebilir. Bugün bildiğimiz şekliyle dünya hızlı ilerliyor: değişimler ve dönüşümler neredeyse göz açıp kapayıncaya kadar oluyor. Adaptasyon kritik öneme sahiptir ve artan nüfus ve küresel hava koşullarındaki değişiklik göz önüne alındığında, çiftçilerin ortaya çıkan zorlukların üstesinden gelmek için yeni nesil teknolojileri kullanmaları gerekecektir.

DJI Agras Tarım Dronları Kullanmanın Faydaları

Drone teknolojisi nasıl çalışır?

Drone’ların tarımda kullanımını daha iyi anlamak için drone teknolojisine daha yakından bakalım. Tipik olarak, bir drone yapısı, tahrik ve navigasyon sistemlerini, GPS’i, sensörleri ve kameraları, programlanabilir kontrolörleri ve ayrıca otomatik uçuşlar için ekipmanı içerir. Tarım için İHA insansız hava araçları için kullanılan teknoloji, uçakların ve uyduların toplayabildiğinden daha doğru bilgileri yakalamalarını sağlayacak şekilde inşa edilmiştir. Drone tabanlı agritech yazılımı, toplanan verileri işler ve okunması kolay bir biçimde sunar.

DJI Agras Tarım Dronları Kullanmanın Faydaları

Sonuç olarak, tarım dronları söz konusu olduğunda veri toplama süreci dört mantıksal adımı içerir:

  1. Veri yükleme: Drone, yakaladığı verileri işleme ve analiz için gönderir.
  2.  Otonom uçuşlar: Bir İHA uçağı, önceden belirlenmiş parametrelere göre bir uçuş modeli gerçekleştirir ve gerekli verileri toplar.
  3. Uçuş parametrelerinin belirtilmesi: Gözetim alanının ana hatları ve değerlendirilmesi ve GPS bilgisinin drone navigasyon sistemine yüklenmesi.
  4. Bilgi çıktısı: Veriler işlendikten sonra okunabilir bir formatta çiftçilere gönderilir. Rapor, daha iyi çiftlik yönetimi kararları alınmasını sağlayan anlayışlı bilgiler içerir.

Tarımda drone en iyi uygulamaları

Hassas tarım için dronların kullanımı, en güncel bilgileri hızlı ve verimli bir şekilde sunma yetenekleri nedeniyle ivme kazanıyor. Drone yazılımının evrimi ve genel olarak karşılanabilirliği, dronların artan uygulamalarından da sorumludur.

DJI Agras Tarım Dronları Kullanmanın Faydaları

Toprak durumunun tahmin edilmesi

Akıllı tarım, veriye dayalıdır ve çiftçilerin toprak koşullarına ilişkin doğru bilgilere dayalı olarak harekete geçmesini sağlar. Bu verilerin çıkarılması, daha önce sahaya yapılan fiziksel ziyaretleri ve metrikleri manuel olarak toplamayı gerektiriyordu. Tarımsal akıllı sensörlerle donatılan dronlar, bu verileri toplayıp iletebilir – söylemeye gerek yok, ayrıca bunu daha hızlı ve daha kesin bir şekilde yapabilirler.

Gelecekteki mahsulleri dikmek

Toprak ekim için hazırlanır ve modası geçmiş ekim teknikleri kullanmak yerine bir dron toprağa tohum atar. Tohum ekimi için dronların kullanılması nispeten yenidir, ancak bazı şirketler bu yaklaşımı deniyor.

Enfeksiyonlar ve zararlılarla mücadele

Tarım dronları, termal, multispektral ve hiperspektral teknoloji kullanarak çiftçileri toprak koşulları hakkında bilgilendirmekle kalmaz, aynı zamanda yabani otlar, enfeksiyonlar ve zararlı böceklerin neden olduğu tarla alanlarını da tespit edebilir. Bu verilere dayanarak, çiftçiler istilalarla savaşmak için gereken kimyasalların tam miktarlarına karar verebilir ve yalnızca masrafları azaltmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha iyi tarla sağlığına da katkıda bulunur.

DJI Agras Tarım Dronları Kullanmanın Faydaları

Tarım ilaçlama

Akıllı çiftlikler, insanların gübreler, böcek ilaçları ve diğer zararlı kimyasallarla temasını sınırlamaya yardımcı olan tarımsal ilaçlama için dronları da kullanır. Dronlar bu görevi araçlardan ve uçaklardan daha hızlı ve verimli bir şekilde halledebilir; ayrıca hala el emeği kullanan çiftlikler için harika bir alternatif.
Sensörler ve kameralar ile enfekte olmuş alanları tespit edebilir ve alanın sağlıklı kısmını olduğu gibi bırakarak üzerinde çalışabilirler. Bu sadece zamandan tasarruf sağlamakla ve güvenliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda masrafların azaltılmasına da yardımcı olur.

Ürün gözetimi

Tarım alanları geniş alanları kaplar ve ekinlerin genel durumunu tahmin etmek genellikle neredeyse imkansızdır. Tarımsal haritalama için dronları kullanarak, çiftçiler belirli bir alandaki bitkilerin sağlığı hakkında güncel bilgileri alabilir ve hangi tarla alanlarına dikkat edilmesi gerektiğini gösterebilir.
Ekinlerin durumunu tahmin etmek için dronlar, kızılötesi kameralarla tarlayı inceler ve ışık emme oranlarını belirler. Doğru, gerçek zamanlı bilgilere dayalı olarak, çiftçiler herhangi bir konumdaki bitkilerin durumunu iyileştirmek için önlemler alabilir.

Hayvancılık izleme

Hayvancılıkta dronlar, otlaklarda otlayan sığırlara göz kulak olabilir, bu da at sırtında ve kamyonlarda insan işgücüne olan ihtiyacı azaltır. Termal sensör teknolojisini kullanan dronlar, kayıp sığırları bulabilir, yaralı veya hasta hayvanları tespit edebilir ve kesin sayılarını hesaplayabilir. Kuşkusuz, dronlar, gütme köpeklerinden daha iyi bir sığır gözetim işi yapma yeteneğine sahiptir.

 

 

Ayrıca Bakınız: DJI Zirai İlaçlama Dronları 

 

Ayrıca Bakınız: DJI Agras T20P: Tarım İçin Yenilikçi Bir Çözüm

 

Yorumlar