24 Ağustos 2021
24 Ağustos 2021
506
Türkiye özellikle son 15 senede havacılık ve insansız hava aracı teknolojilerinde çığır açan teknolojiler üretmekte ve bunların halefi niteliğindeki ürünlerin AR-GE faaliyetlerine de ara vermeden devam etmekte. Daha önceden yabancı ülkelerden alınan İHA’ların yol açtığı sorunlar ve kullanımdaki yüksek maliyetler Türkiye’yi ANKA, Bayraktar, Karayel gibi yerli üretimin kilometre taşları sayılabilecek İHA‘ları yapmaya yöneltmiş ve bu bağlamda da Türkiye dünya sahnesine oldukça gelişmiş ve rakiplerinden çok daha üstün özelliklere sahip İHA’ları üretmeye zorlamıştı.
Büyük bir kararlılıkla yürütülen terör operasyonları ve sınır ötesi harekatlarda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda üretilen ve özellikle gözetmen modeli yapay zeka ile entegreli çalışabilen yerli Drone‘lar IDEF 2017 Savunma Fuarında bu işin profesyonelleri ile bir araya geliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Teknolojileri ve Mühendislik (STM) arasında yürütülen çalışmaların ürünleri olarak ortaya çıkan ve öz Türkçe isimleriyle oldukça ilgi çeken Alpagu, Kargu ve Togan isimleri kadar özellikleriyle de büyüleyici. Eski Türkçe’de “tek başına düşmana saldıran yiğit” anlamına gelen Alpagu, otonom veya manuel olarak kullanabilmenin yanı sıra sabit kanatlı olması ve operasyonel alanda hayati bir faktör olan lançerden fırlatılabilme özelliği ile fuarın en çok ilgi çekecek ürünlerinden biri olmaya aday.
Hafif ve kompak tasarımı sayesinde 45 saniye gibi oldukça kısa bir zaman diliminde hazır hale gelen Alpagu keşif ve gözlem görevlerine ek olarak taşıyabildiği ve savaş sahasında hızlıca değiştirilebilen savaş başlığı ile aynı zamanda kamikaze görevlerini de icra ederek tespit edilen bölgeye öldürücü vuruşlar da yapabiliyor. STM’nin diğer bir İHA’sı ise “dağ başındaki gözlem kulesi” anlamına gelen, gece ve gündüz operasyonları için özel olarak tasarlanan, tıpkı Alpagu gibi otonom veya manuel olarak da kullanılabilen Kargu. Yüksek performanslı seyrüsefer ve hareketli ve hareketli hedeflere kamikaze vuruşları gerçekleştirebilen Alpagu, sahip olduğu Lazer mesafe bulucu, görev iptal, acil imha özellikleriyle de asimetrik harp ve sınır güvenliği alanlarında ön plana çıkması bekleniyor.
Yerli İHA alanında tanıtılacak son ürün olan Togan ise günümüz Türkçe’sinde “Doğan” anlamına gelmekte. Togan’ın Alpagu ve Kargu‘ya göre en önemli farkı barındırdığı yapay zeka algoritmaları ve gerçekleştirdiği nesne teşhisi, takibi ve sınıflandırmasını gibi özellikleri anlık olarak yapabilmesi ve bunları harekat merkeziyle paylaşabilmesi. 40 dakika havada kalabilen Togan, 30 kat optik yakınlaştırma ile özellikle keşif ve gözlem görevlerinde olmazsa olmaz bir Drone olacağa benziyor.
Hepsi ve daha fazlası için IDEF 2017’yi ziyaret etmeyi unutmayın!