24 Ağustos 2021
24 Ağustos 2021
173
Kullanım alanları gitgide farklılaşan Drone’lar artık elektrik arızalarında kullanılacak ve insan gücüne ihtiyacı ortadan kaldıracak.
Drone teknolojileri son birkaç yıldır öyle bir evrim yaşadı ki, insan gücünün ihtiyaç duyulduğu tüm alanlarda Drone’ların kullanımına başlandı diyebiliriz. Profesyonel çekim, güvenlik, tarım vb. insan gücünün kritik önem taşıdığı birçok alanda kullanılan Drone’lar artık uzak mesafelerden eletrik direklerinin tamir ve onarımlarında da kullanılabilecek.
Bir yılı aşkın bir süredir yapılan saha çalışmasının ardından yüzde yüz milli donanım ve yazılıma sahip yerli bir Drone prototipi geliştirdiklerini ifade eden Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar, bu sayede elektrik hatlarındaki arızaların yerinin, tipinin çok daha hızlı bir şekilde ve zorlu şartlarda insan gücü kullanılmadan tespit edilebileceğini ve çok daha etkili bir yolla çözümlenebileceğini belirtti.
Üretilecek Drone’un daha çok enerji sektörü için kullanılacağını söyleyen Pınar, ayrıca “İlk etaptaki çalışmalarımız, Ankara, Kastamonu, Mersin gibi sorumluluğumuzda bulunan illerde gerçekleştirdiğimiz test uçuşlarıyla, saha çalışanlarımızın teorik ve pratik eğitimler almasıyla devam etti. Bugün geldiğimiz noktada, tüm tasarımı ve yazılımı yerli olan yeni nesil bir drone prototipini geliştirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz.
Türkiye’de dağıtım sektöründe insansız hava aracı teknolojisini kullanan ilk firmayız. Kış koşullarının çok sert yaşandığı ve arazi koşullarının çok engebeli olduğu bölgelerde devrilen veya kopan elektrik hatları arızaya sebep oluyor. Elektrik hatlarındaki arızaları tespit etmek ve enerji teminini bir an önce sağlamak için zorlu koşullarda çalışan saha ekiplerimiz, drone teknolojisi sayesinde meydana gelen arızanın yerini ve türünü hızlı bir şekilde belirleyebilecek. Bu sayede iş sağlığı ve güvenliğini, zorlu koşullarda hem hizmet kalitemizi hem de çalışma verimimizi ciddi anlamda iyileştirme şansına sahip olacağız. Sektörde yenilikçi projelerin önünü açmayı hedefliyoruz.”