13 Haziran 2024
13 Haziran 2024
71
Nesne veya obje ile bir temas olmadan su altında çekilen fotoğrafların işlenmesi ardından 2B ve 3B modellerin oluşturulmasına denir. Bu yöntem sayesinde suyun altında olan cisimlerin modellerinin çıkartılması mümkündür.
3B model oluşturabilmek için suyun altında çekim yapabilen kameralara ihtiyaç duyarız. Fotoğraf çekme işlemi dalgıçlarla veya insansız su altı cihazları ile yapılabilmektedir. İnsansız su altı cihazlarına monte edilen kameralar yardımıyla dalgıç olmadan suyun altında ölçüm yapılmaktadır.
Suya gelen güneş ışınlarını kırılıma maruz kaldıkları için, suyun altında renk değişimleri ve görüntüde bozukluklar gözlemlenmektedir. Bu sorunlar modelleme yaparken birtakım sorunları da beraberinde getirmektedir. Işık kırılmalarının neden olduğu sorunları giderebilmek için distorsiyonu ortadan kaldırılmış fotoğraflar ile çalışmak daha doğru olacaktır. Günümüzde kullanılan kameralar havada ve suyun altında farklı karakteristik özelliklere sahiptir. Bunun sebebi güneş ışınlarının yoğunluğu farklı olan ortamlarda farklı açılarda kırılmasıdır.
Su altı fotogrametrik çalışması yaparken en çok dikkat edilmesi gereken husus şüphesiz ki güneşin konumudur. Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nin yapmış olduğu araştırma sonucuna göre su yüzeyine gelen ışınların %94’ü su tarafından tutulmaktadır. Bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak değişmekle beraber mevsim, deniz suyunun durumu, güneşin konumu ışınların yansıtılma miktarlarını değiştirmektedir. Bundan dolayı su altı fotogrametrik çalışmalarında ortam şartlarına çok dikkat edilmelidir.
Bir dalış uzmanı eğitimlerini aldıktan sonra 40-45 metre derinliğe kadar inebilmektedir. Bundan dolayı 40 metreden daha derin sularda yapılacak olan fotogrametrik çalışmalar İnsansız Su Altı Cihazları ile mümkün olmaktadır.
İnsansız su altı cihazları olan Chasing’ler kablo yardımıyla operatörün kumandasına tüm verileri sunma imkânı sağlamaktadır. Chasing su altı dronları uzaktan kontrol edilerek su altında mühendislik veya farklı alanlara hizmet verebilen cihazlardır.
Derin sularda yapılan fotogrametrik çalışmalar için en büyük zorluklardan biriside güneş ışınlarının az gelmesinden kaynaklı karanlık ortamdır. Bu sorunu insansız su altı aracımızın üzerine güçlü ledler takarak gidermekteyiz.
Su altı fotogrametrisinde önemli faktörlerden birisi de doğruluk. Su altı haritalandırılmasında yapılan ölçümlerin tutarlı olabilmesi için bir takım ayarlamalar ve kalibrasyonlar yapmak gerekmektedir. Coğrafi konumlandırma yapabilmek için ölçüm çubukları ve kalibrasyon panelleri kullanılmaktadır.
Chasing su altı dronları suyun 200 metre altına inebilir ve 360 derece hareket kabiliyetine sahiptir. Bu durumda su altı haritalandırılması için büyük önem taşımaktadır. Dalgıçlarla kıyaslandığında chasing ürünleri daha tehlikeli ve erişimi zor yerlere kolaylıkla gidebilme imkanı sağlıyor. Bu sayede projelerin güvenliği sağlanmış oluyor.
Su altı haritalaması uçak ve gemi gibi enkazların, suyun altında olan eserlerin belgelenmesine ve bu sayede gelecek nesillere bir kültür mirası bırakılmasına olanak sağlamaktadır.