31 Mart 2022

DJI Matrice 300 RTK İçin Bakım Önerileri

31 Mart 2022

206

DJI Matrice 300 RTK İçin Bakım Önerileri

Endüstriyel alanlarda kullanılan ve birçok sektörde tercih edilen DJI Matrice 300 RTK, hem operatörü hem de saha ekibini koruyan ve birden fazla donanıma sahip insansız hava aracıdır. Aynı zamanda, zaman tasarrufu da kazandıran bu drone, mali açıdan da çalışma ekibini son derece rahatlatmaktadır.

Birçok alanda kullanılabilen Matrice 300 RTK, tehlikeli olarak nitelendirilen güç hattı denetimlerinden gece yapılan arama ve kurtarma çalışmalarına, acil durum operasyonlarından yangınla mücadeleye kadar kadar değişik sektörlerde de faaliyet göstermektedir.

Tüm bunları gerçekleştiren Matrice 300 RTK’nın bakım ve onarımları da gerçekleşen operasyonlardaki mutlak ve doğru sonuçları kadar önemlidir. Bu sebepten dolayı bu dronea sahip olan kişilerin doğru bakım önerilerini de uygulaması gerekmektedir.

Kol Bağlantıları

DJI’nin piyasaya sürdüğü bu Matrice 300 RTK’nin bakımları yapılırken son derece dikkatli ve hassas olunmalıdır. Bu bakım ve onarım işlemleri birbirleri ile bağlantılıdır. Drone’nun motoru ile bağlantılı olan kolları bakım esnasında da birlikte olmak durumundadır.

DJI Matrice 300 RTK İçin Bakım Önerileri Kol Bağlantıları

Taşlama, doğal olmayan sürtünme veya tıkanma gibi durumların olup olmadığını kontrol etmek amacıyla ilk olarak motor kontrolü yapın. Bu durumların gerçekleşip gerçekleşmediğini görmek için motorun rotorunu döndürün. Motorun tabanında herhangi bir sürtünme olup olmadığını kontrol etmek isterseniz eğer, motorun rotoru ile statoru arasındaki boşluğu kontrol edin.

Bununla beraber kol bağlantılarını da kontrol etmeniz gerekmektedir. Motor ve uçak kolu arasındaki bağlantının sağlam ve güçlü olduğunu doğrulamak için motor tabanını karbon borunun orta hattı etrafında döndürün.

Ardından dört sabitleme vidasının da sıkı olduğunun kontrollerini gerçekleştirin. Bu işlemleri Matrice 300 RTK’nın her kolu için ayrı ayrı tekrarlayın.

Pervane

Pervane ve pervane adaptörleri uçuş operasyonunu gerçekleştirecek dronelar için son derece önemlidir. Uçuş esnasında dronenun düşmesi, farklı yerlere gitmesi ya da rüzgara kapılması gibi durumlar sağlıklı pervaneler ile düzenlenir. DJI Matrice 30 RTK hava direnci yüksek olan ve o nedenle pervane kontrolü açısından önemli bir dronedur.

DJI Matrice 300 RTK İçin Bakım Önerileri Pervane

Matrice 300 RTK’nın pervane ve pervane adaptörü bakımını özenli ve dikkatli yapmalısınız. Tüm pervane ve pervane adaptörlerini kontrol etmek için öncelikle gözle görünür deformasyon var mı ya da yok mu diye gözden geçirin.

Ardından, ciddi aşınma, çatlaklar, çentikler veya herhangi bir yabancı cisim ya da malzeme açısından kontrol edin. Bu işlemlerden sonra, pervaneleri yumuşak ve kuru bir bezle temizleyin. Bu durum pervanenin çizilmesini ve hasar görmesini engelleyecektir.

Pervane adaptörleri için de kontrol sağlarken vidaların sağlam ve yerinde olduğuna emin olarak dikkat edin.

Bunlara ek olarak yapılacak bakımda şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • 300’den fazla uçuştan veya da 1 yıldan fazla uçuş yaptıktan sonra pervaneleri değiştirin.
  • Matrice 300 RTK, son teknoloji bir drone olduğundan ve daha fazla iniş gücüne sahip olduğundan dolayı montajın doğru ve sorunsuz yapılması önemlidir. Aynı zamanda bakımı da yüksek gereksinimle yapılmalıdır.
  • Pervane değişimlerini DJI teknik servisinde değiştirmeniz önerilir fakat uçuş durumunda acil bir şekilde kendiniz değiştirmek zorunda kalırsanız, iniş sonrası direkt olarak DJI teknik desteği ile iletişime geçin.

İniş Takımı

İniş takımları da aynı pervane ve motorlar gibi dronelar için önemlidir. İniş takımlarında meydana gelen en ufak arıza dronea geri dönülemez hasarlar yaratabilir.

DJI Matrice 300 RTK İçin Bakım Önerileri İniş Takımı

Bundan dolayı her iki iniş takımı manşonunu kontrol etmelisiniz. Hasar veya herhangi bir çatlak olmadığından emin olun. Her bir iniş takımının tabanındaki vidaların da potansiyel sorunların önüne geçmek için sağlam olduğunu kontrol edin.

Drone haricinde iniş takımlarını taşıma çantanızda bulundururken hasar görmemesi için dikkatli olmalısınız. Bu iniş takımlarını taşıma çantanızda saklarken, iniş takımı manşonlarının doğru konumda olduğundan emin olun. Aksi takdirde taşıma çantası kapatıldığı an içerisinde bulunan pervaneler ezilebilir..

Pil Bölmesi

55 dakikalık maksimum uçuş süresi sağlayan Matrice 300 RTK, kendinden ısıtmalı pili de bünyesinde bulundurmaktadır.

Dahili pili yaklaşık olarak 2 çuk saat sürerken, dahili pile ilave olarak harici pil eklendiğinde yaklaşık 4 buçuk saat uçuş operasyonu sağlar.

DJI Matrice 300 RTK İçin Bakım Önerileri Pil Bölmesi

Bundan dolayı Matrice 300 RTK’nın pil bölmesi bakımı yapılırken bu operasyon düzeyi de göz önüne alınmalıdır. Bu pil bölmesi bakımını şöyle yapabilirsiniz:

Pil yuvasının altındaki çıkarma mekanizmasını iyi incelemelisiniz. Bu piller yüklendiğinde sallanma olup olmamasına bakın. Bunların yanı sıra pillerin sorunsuz bir şekilde çıkarılabiliyor olmasına dikkat edin. Daha sonra, pil bağlantı noktalarının kuru ve temiz olduğunu ayrıca da korozyon olmadığını teyit edin. En son işlem olarak da eğer içerisinde herhangi bir toz veya su varsa temizleyin.

 Soğutma Fanlarının Menfezleri

Neme, soğuğa ve sıcağa karşı her türlü korunmaya sahip olan M 300 RTK, – 20 derece ila + 50 derece arasında sorunsuz çalışabilen nadir dronelardan biridir. Bu sebepten dolayı olumsuz hava koşullarına aşinadır ve bu aşinalık için özel olarak tasarlanıp, güçlendirilmiştir.

DJI Matrice 300 RTK İçin Bakım Önerileri Soğutma Menfezleri

Bu hassaslıkta olan Matrice 300 RTK’nın ısı dağılımı ve soğutma fanlarının menfezleri için dikkatli bakıma ihtiyacı vardır.

Isı dağılım menfezlerinin veya soğutma fanlarının menfezlerinin bakımını yaparken adım adım ilerlemelisiniz.

Isı dağıtım delikleri üzerinde herhangi bir tıkanıklık veya engel olmadığının kontrolünü sağlayın. Soğutma fanlarının gürültü çıkarmadan sorunsuz çalıştığını gözlemleyin. Eğer havalandırma delikleri kirliyse, kiri üflemek için bir toz üfleyici kullanın. (Bu işlem Akıllı Akü İstasyonu ile standarttır) Ayrıca, havalandırmayı temizlemek için alkollü mendil kullanın.

Lens Temizliği

DJI Matrice 300 RTK İçin Bakım Önerileri Lensler DJI Matrice 300 RTK İçin Bakım Önerileri Lensler

Matrice 300 RTK’nın lensleri sektördeki diğer dronelara göre çok daha net görüş sunmaya yardımcı olduğu gibi birçoğundan da daha sağlamdır. Bu lensler ‘Kızılötesi ToF Sensörleri’ ve ‘Görüş Sistemi’dir. Yardımcı ışıklar ve işaret lambalarında bulunan lenslerin de kızılötesi ToF sensör lensleri gibi gevşek veya çatlak olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer merceğin yüzeyi kirli ise yumuşak bir bez ile temizleyin.

Yorumlar